След като земеделските стопанства се увеличават в тропическите гори на

...
След като земеделските стопанства се увеличават в тропическите гори на
Коментари Харесай

Следваща пандемия? Обезлесяването на Амазонската джунгла може да предизвика нови болести

След като земеделските стопанства се усилват в тропическите гори на Амазония, сечта на дървета и разширяващите се пасища могат да отворят пътя за нов бразилски експорт отвън говеждото и соята, откриватели споделят: пандемични заболявания.

Промените в Амазонската джунгла прогонват разнообразни типове животни, от прилепи и маймуни до комари, в нови региони, като в същото време отварят района за идването на по-адаптирани към савана типове, в това число гризачи.

Тези промени, съчетани с по-голямо човешко взаимоотношение с животните, откакто хората се движат по-навътре в гората, усилват възможностите за вирулентен вирус, бактерии или гъбички, които " скачат " сред животни и хора, акцентира Адалберто Луис Вал, откривател от INPA, Националния институт за проучване в Амазонската джунгла, основана в бразилски град Манаус.

Климатичните промени, които водят до промени на температурите и преваляванията, усилват рисковете, акцентира биологът.

" Налице огромна паника, тъй като... има пренасяне на организми. Те се пробват да се приспособяват, да се изправят пред тези нови предизвикателни сюжети, като сменят местата си ", сподели Вал в телефонно изявление за " Ройтерс ".

Институтът Evandro Chagas, организация за научни проучвания в региона на публичното здраве в град Белем, е разпознал към 220 разнообразни типа вируси в Амазонската джунгла, 37 от които могат да причинят болести при хората и 15 от които имат капацитет да причинят епидемии, показва откривателят.

Те включват редица разнообразни вариации на енцефалит, както и западнонилска тресчица и роцио, бразилски вирус от същото семейство, който провокира жълта и западнонилска тресчица, означи той в публикация, оповестена през май от Бразилската академия на науките.

Вал сподели, че е изключително обезпокоен по отношение на арбовирусите, които могат да се предават от инсекти като комарите, които носят денга и зика.

Сесилия Андреаци, откривател от фондацията " Освалдо Крус " (FIOCRUZ), огромен институт в публичното опазване на здравето в Бразилия, съобщи, че актуалният растеж на обезлесяването и пожарите в Амазонската джунгла може да докара до нови срещи сред типовете в придвижване, като всеки е късмет за действителен патоген да трансформира или скочи на типове.

Еколожката картографира съществуващите инфекциозни сътрудници измежду бразилските животни и построява математически модели за това по какъв начин изменящият се пейзаж на страната " въздейства върху структурата на тези взаимоотношения ".

Това, което тя търси, евентуално е опциите за " преливане ", когато патоген от един тип може да стартира да циркулира в различен, евентуално създавайки ново заболяване - както наподобява се е случило в Китай с вируса, причиняващ COVID-19, сподели тя.

" Страните от Megadiverse с висока обществена накърнимост и възходяща деградация на околната среда са склонни към разпространяване на патогени от дивата природа към хората и те изискват политики, ориентирани към отбягване появяването на зоонози ", пишат тя и други откриватели в писмо в The Lancet, научно списание, през септември.

Според тях Бразилия към този момент е видяла " ясни предизвестия " за възходящ проблем, с появяването на бразилска хеморагична тресчица, пренасяни от гризачи хантавируси и арбовирус, излъчен от комари, наименуван оропуш.

Бразилската Amazon записва някои от най-тежките пожари за едно десетилетие тази година, защото обезлесяването и нашествията на локални земи порастват под управлението на десния президент Jair Bolsonaro, който настоя Амазонка да бъде развита като средство за битка с бедността.

В тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец той яростно отхвърли съществуването на пожари в тропическите гори на Амазонка, наричайки ги " неистина ", макар данните, направени от личното му държавно управление, показващи хиляди пожари, вилнеещи в целия район.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР