След като вече засегнахме темата за , може би е

...
След като вече засегнахме темата за , може би е
Коментари Харесай

Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?

След като към този момент засегнахме тематиката за, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не е належащо да припомняме за нейната живителна мощ, за това, че организмите ни, а и природата са формирани главно от вода, както и какъв брой значима е потреблението ѝ за нашето здраве. Това са все тематики, за които слушаме от ранните училищен години, та чак до през днешния ден.

До напълно скоро на нас като консуматори ни беше известна само питейната вода от водопроводната мрежа, минералната вода, извираща от няколкото именити градски чешми, плюс няколко по-популярни марки бутилирана минерална вода. И внезапно, хоп, на пазара се появиха освен десетки нови търговски марки, само че и разнообразни категории бутилирана вода – изворна, трапезна, минерална, натурална и каква ли още не. В цялото това необятно разнообразие е доста мъчно човек да направи съответен избор без авансово да се е поинтересувал по тематиката.

Какво знаем за бутилираната вода - минерална, изворна и трапезна?

, както подсказва и името й, се добива надълбоко от естествени минерални извори посредством особено основани за задачата сондажи. Най-известните залежи на минерална вода в нашата страна се намират в Девин, Горна и Долна Баня, Велингра и Хисар. Водата се извлича от дълбоките земни пластове и е извънредно богата на редица минерални субстанции – натрий, калий, и прочие Тези ѝ качества я вършат подобаваща за консумация при характерни болести – да вземем за пример и проблеми със зъбите, поради съществуването на в нея. Трябва да се има поради обаче, че и минералната вода, както доста други здравословни артикули, също е нож с две остриета. Прекалено честата ѝ консумация може да насити организма с минерали и да затрудни бъбреците, заради характерната ѝ преправка. Затова е целесъобразно, другите марки минерални води да се сменят или най-малкото да се редуват с изворна, трапезна или просто чешмяна вода.

Изворната вода на собствен ред произлиза от под земята воден обект и се добива посредством естествени изворни сондажи. За разлика от минералната вода, изворната съдържа доста по-малко минерали. Това значи, че може да се приема свободно и безкрайно от всички, без опасения за здравето. Изворната вода е изключително подобаваща за бебета и деца до 3 години, защото организмите им мъчно преработват богатите на минерални субстанции води, а питейната вода от водопреносната мрежа е прекомерно наситена с хлор и постоянно със подозрително качество, с цел да си позволим да я даваме без да е авансово преварена. Освен всичко изворната вода е и екологично чиста заради обстоятелството, че идва от естествени залежи, най-често в планински региони.

Трапезната вода произлиза от наземен или под земята източник, или непосредствено от водопроводната мрежа, само че е обработена по този начин, че да подхожда на нормите за качество на водата, предопределена за питейни и битови цели. Основната разлика от минералните и изворните води е, че до момента в който те са безусловно естествени и необработени, то трапезната вода постоянно предстои на обработка. Обработката нормално включва пречистване, обогатяване с минерали или пък деминерализация. Тя никога, не може да се назова по-добра или по-лоша. Трапезната вода е просто един неестествен артикул, приспособен за всеобща приложимост.



Наред с трите типа – минерална, изворна и трапезна, е напълно подходящо да споменем дестилираната вода. Поради това, че при процеса на филтрация, тази вода бива лишена от наличието на каквито и да било минерали, използването ѝ, с изключение на за строго характерни медицински положения, не се предлага. Ползите и заплахите от потреблението на дестилирана вода са обект на доста разногласия, а по въпроса може да бъде писано и говорено с часове.

Как да изберем подобаваща за нас бутилирана вода

При избора на вода, без значение дали минерална, изворна или трапезна, е добре да следим за няколко съществени индикатора, всеки един от които би трябвало да е означен на етикета на продукта:

Минерализация на водата – този индикатор дава информация за наситеността на водата с минерали. Съществуват три категории води: с доста ниска минерализация (до 50 мг/л), с ниска минерализация (до 500 мг/л) и с висока минерализация (над 1500 мг/л). Минерализацията на водата наложително се изписва на етикета на бутилката. Важно е да се означи, че водите с доста ниска минерализация могат да се употребяват без ограничавания и непрекъснато, до момента в който тези с по-висока минерализация, наложително би трябвало да се редуват с други, ниско минерализирани води. За децата важат още по-строги ограничения. Детската вода не би трябвало да бъде с минерализация над 120 мг/л и наличие на натрий над 20 мг/л.

Алкалност на водата – както се досещате и тук важи скалата за премерване на киселиността със стойности от 0 до 14, като вода с pH 7 се смята за неутрална, под 7 – за киселинна, а над 7 – за алкална. Оптималната стойност на pH, що се касае до водата, е в интервала 7-8. Този индикатор има връзка с алкално-киселинния баланс в организма и надлежно с оптималното асимилиране на минералите.

Съдържание на натрий – наличието на натрий е значимо за хората с проблеми с кръвното налягане и задържането на течности, по тази причина тези, които са на специфичен диетичен режим с ниско наличие на натрий, би трябвало да избират вода с натриеви йони не повече от 20 мг/л.

Съдържание на – оптималното количество иди, което може да се съдържа във водата е 1.5 мг/л. Вода със наличие над допустимите стойности би трябвало наложително да има изписан на етикета следния обозначителен текст: „ Съдържа ид над 1.5 мг/л. Не е подобаваща за всекидневна приложимост от деца под 7-годишна възраст “. Причината за толкоз сериозния надзор във връзка с а е, че той за жалост, не може да бъде контролиран и изхвърлян съответно от организма. Това значи, че в по-високи количества се натрупва в организма и предизвиква неприятни признаци на токсикация.

Мястото на бутилиране – най-хубав е разновидността, в който бутилирането се случва напълно близо до самия питеен извор. По този метод се резервират оптимално качествата и сигурността на водата.

Коя е най-хубавата вода е въпрос, на който мъчно можем да дадем еднопосочен и безапелационен отговор. Нищо не пречи да сме осведомени със свойствата на другите типове питейна вода, с цел да съобразим потреблението им със характерните потребности на нашия организъм. Един добър съвет би била чак тогава да редуваме избрани типове вода, съгласно персоналните ни нуждки. Едва тогава можем да бъдем сигурни, че даваме най-хубавото на нашето тяло.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР