След като Върба - Батанци купи компанията през 2012 г.

...
След като Върба - Батанци купи компанията през 2012 г.
Коментари Харесай

За 10 години производителността в "Горубсо - Мадан" е нараснала почти три пъти

След като " Върба - Батанци " купи компанията през 2012 година в бизнеса са вложени 60 млн. лева и е открит нов рудник Двете сдружения добиват общо 300-350 хиляди тона руда годишно, която се обогатява във фабриката им в Рудозем Цялата продукция се изкупува от групата на КЦМ, която от година управлява фирмите
Почти три пъти е повишена продуктивността на компанията за рандеман на оловно-цинкови руди " Горубсо - Мадан " за последните 10 години. Това е резултат от прелюдия нов модел на работа в мините и новата техника, която беше купена, откакто през 2012 година сдружението " Върба - Батанци ", а няколко години по-късно добави и още един рудник.

Доказаните ресурси на двете компании подсигуряват добива оловно-цинкова руда най-малко до 2050 година, само че изследванията не стопират. А това е значимо, защото със своите общо 850 души личен състав те са най-големият частен шеф в Смолянска област. Годишно от земята миньорите изваждат 300-350 хиляди тона руда, от която в обогатителното дружество в Рудозем се създават 25-26 хиляди тона концентрат. Той пък се трансформира в метали в. Под една шапка След придобиването на " Горубсо - Мадан " от " Върба - Батанци " двете сдружения работят действително като едно и правят рудодобива в района. Юридическо разделяне има, защото концесиите за находищата " Петровица " и " Крушев дол " са на " Горубсо - Мадан ", а тази на находищата " Върба - Батанци ", които са обединени в един рудник, е на едноименната компания. " Но оперативното ръководство и на двете сдружения, работата и организацията по добива и обработката на рудата е под шапката на " Горубсо - Мадан ". Ние правим всичко това, като сме подписали подобаващ контракт ", изяснява изпълнителният шеф на " Горубсо - Мадан " Сергей Атанасов.

В края на предходната година " Минстрой холдинг " на Николай Вълканов, който до тогава държеше 50% от " Върба - Батанци ", излезе от сдружението, като акциите му бяха добити от " Холдинг КЦМ 2000 ". Така се споделя групата на металургичния цех в Пловдив, на която Румен Цонев е изпълнителен шеф и един от главните акционери.
Реклама
" След като влязохме в състава на " Холдинг КЦМ 2000 " ние станахме по-бързи в действен проект. Преди това имахме двама притежатели, а в такава обстановка оперативното решение би трябвало да се съгласува на две места. Много значимо е, че в този момент пазарът ни е 100% сигурен, тъй като цялата ни продукция се използва в КЦМ. Колкото и продукция да произведем, знаем, че тя ще бъде купена и платена на момента. Сигурният пазар за едно огромно дружество е най-важният бизнес фактор ", разяснява Атанасов.
Придобиването на контрола от " Холдинг КЦМ 2000 " е ускорило вземането на решения и е подобрило работата в двете добивни предприятия.
Богатство подземен Концесията за рандеман от " Върба - Батанци " е до 2042 година, от " Крушев дол " - до 2035 година, а от находище " Петровица " изтече през тази година и сега " Горубсо - Мадан " е в процедура по удължение на периода. Геоложките изследвания са посочили, че минимум до 2050 година има потвърдени руди, които са стопански преференциални за преправка. По думите на Атанасов сега двете компании имат потвърдени над 10 млн. тона ресурси, като годишно добиват 300-350 хиляди тона руда.

Продължава и изследването на региони, близки до в този момент настоящите залежи. " В едната повърхност към този момент сме на финала и сме подали документи за комерсиално изобретение, след което ще аплайваме за концесия за рандеман. Тази повърхност ни сподели, че си заслужава да се търсят орудявания наоколо до сегашните залежи. Следващите две евентуални концесии са " Петровица - запад " и " Бориева - изток ". От предходната година към този момент работим по тях и изследваме. Това са площи от към 12 кв. км. Като геолог мога да кажа, че сигурно ще можем да потвърдим съществуването на руда на площите, където я търсим ", сподели Атанасов. По нов метод За 2021 година двете компании регистрират най-хубавите си резултати за последните 30 години. Консолидираните доходи на " Върба - Батанци ", които включват и продажбите на " Горубсо - Мадан ", доближават 58.8 млн. лева по отношение на 46 млн. лева година по-рано. Очакванията са, че резултатите през 2022 година ще са съпоставими с миналата. " Имаме снабдители, които са свързани със страни във боен спор и това затруднява доставката на някои аварийни елементи. Но смятам, че и 2022 година ще бъде добра за нашия бизнес, макар спада на цените на металите, макар по-високите цени на електрическата енергия ", разяснява Атанасов.
С общо 850 души личен състав, " Горубсо - Мадан " и " Върба - Батанци " са най-големият шеф в Смолянска област Фотограф: Горубсо - Мадан Реклама
Това е допустимо с помощта на направените вложения през последните 10 години. След 2012 година новите притежатели на " Горубсо - Мадан " трансформираха модела на работа подземен и подмениха техниката, която беше от 50-те години на предишния век. Сега надълбоко подземен - до 450 м, както е в рудник " Петровица ", вървят 20-тонни камиони, влизат челни товарачи, файтони, които хората ръководят като оператори. С това отпада работата с ръчните револвери, която предизвикваше вибрационни заболявания измежду миньорите.

Това води и до доста увеличение на продуктивността. Общият брой на работещите в " Горубсо - Мадан " и " Върба - Батанци " е същият като през 2010 година, само че в този момент миньорите работят 2.5-3 пъти по-производително. Инвестиции От 2012 година до момента общият размер на вложенията надвишава 60 млн. лева, като главната част от средствата са употребявани за покупка на съоръжение и пробутване на нови минни разработки. " Пуснахме в употреба и единствено тази инвестиция ни струваше 25 млн. лева ", уточни Атанасов. По думите му вложенията се финансират с композиция от банкови заеми, средства по европейски планове и реинвестиране на облагата.

Обогатителната фабрика в Рудозем, употребена от двете компании, е в структурата на " Върба - Батанци " и е една от най-големите на Балканите. В момента работи с потенциал, който е в пъти по-малък от плановия. Във фабриката също се прави софтуерно обновяване, което следва обновяването на рудничното произвеждане.

Екологичните вложения са ориентирани към хвостохранилището, което е с повърхност към 1000 дка. Всяка година в него се влагат сред 700 хиляди и 1.2 млн. лева Това са финансовите средства за поддържане на оборудването, според националното екологично законодателство. " Технологично видяно, в случай че нямаме къде да си съхраняваме отпадъка, ние не можем да работим. Хвостохранилището е проектирано през 1990 година за да работи 30 години при цялостен потенциал на обогатителната фабрика. Тъй като не употребяваме цялостния потенциал, действително имаме небосвод от още 25-30 години за хвостохранилището ни, преди да го запълним ", сподели Атанасов. И добави: " Впрочем не би трябвало да приказваме за боклук, а за суровина, която в бъдеще ще можем с други технологии още веднъж да преработим. Затова не инцидентно съхраняваме тази суровина по най-хубав метод. За нас хвостохранилището е евентуално находище за предстоящ бизнес ". Компанията има и едно хвостохранилище, което към този момент е рекултивирано - покрито е с почва. То е обещано на общината в Рудозем и в този момент там има обработваеми ниви.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР