След като в четвъртък Главна Дирекция Пожарна безопасност и защита

...
След като в четвъртък Главна Дирекция Пожарна безопасност и защита
Коментари Харесай

Какво трябва да правим при скок на радиацията?

След като в четвъртък Главна Дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " разгласява лист на скривалищата и противорадиационните укрития в България, те дадоха повече информация за укритията и някои препоръки по какъв начин да реагираме при нараснали равнища на радиация, написа Монитор бг.

Директорът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар Николай Николов уточни какви защитни ограничения да предприемем в такава обстановка:

" На първо място да сложим маски с филтър (FFP2). Те са изцяло задоволителни. Ако нямаме такава маска, може да сложим навлажнена забрадка на устата си.

Когато се прибираме у дома, облеклата ги оставяме на открито. Вратите и прозорците би трябвало да бъдат оптимално уплътнени ".

Той уточни, че няколко организации следят и предвиждат възможен облак от радиация от някоя нуклеарна централна.

" В случай на заплаха от повишена радиация популацията би трябвало да бъде изведено. Това население, което не може да бъде изведено от пътя на облака, получава йодни таблетки. Идеята на тези таблетки е да отбрани нашите жлези от струпване на йод 131.

Това по кое време се стартира такава профилактика, в какви дози и на кои хора се дават такива таблетки, го споделя Министерството на здравеопазването ", изясни той.

" Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационните укрития, които са в положително и приемливо положение сега. Дали сме инструкции това число да се усилва, сподели комисар Николов.

" Когато приказваме за укрития би трябвало да имаме поради следното - в нашите градове всеки един партер, под земята етаж може да бъде употребен за такива цели ".

734 са сходните обекти в цялата страна - те са разграничени като благосъстоятелност на три - държавна, частна и общинска. Тук не се включват изби, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни здания и учебни заведения ", изясни Николов.

По думите му сходни укрития има в съвсем всички учебни заведения и покрай детски градини.

" В София нещата са по-добре поради съществуването на метрото, където могат да се укрият до 900 000 души ", сподели още той. " Веднъж на две седмици ще има актуализация на регистъра. Очаква се броят на укритията в него да се усилва ", сподели още комисар Николов.

Той беше безапелационен, че няма информация за заплаха за България поради войната в Украйна и посочи, че такива инспекции на бомбоубежищата се вършат два пъти годишно.

" Има укрития, които не са годни да влязат хора незабавно в тях. Затова споделих, че описите са динамични. При някои има заплаха от наводнения. Годно значи, че според нормативите човек може да влезе безвредно в тези обекти и да остане там час-два и да има опция там да бъде предоставена храна и вода ", добави Николов.

По думите му за последните години за поддръжка на такива укрития са отделени единствено към 2 млн. лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР