След като стана ясно, че делото срещу отстранения кмет на

...
След като стана ясно, че делото срещу отстранения кмет на
Коментари Харесай

Тефтер на Иванчева е сред основните доказателства срещу нея

След като стана ясно, че делото против отстранения кмет на регион " Младост " Десислава Иванчева, някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова и някогашният кмет на софийския квартал Петко Дюлгеров влиза в съда, прокуратурата изпрати през днешния ден детайлности за обвиняванията против тях.
 Делото против Иванчева, Петрова и Дюлгеров влиза в съда  Защо оковаха Десислава Иванчева
Те са упрекнати за рушвет в изключително огромни размери, взет посредством изнудване посредством корист със служебно състояние. 

Делото ще се гледа от арбитър Иво Хинов, който в профил Иванчева от служба. 

Според проверяващите Иванчева персонално е резолирала постъпилите в общината преписки и определяла чиновниците, на които ги възлагала за работа. Това довело до закъснение придвижването на голям брой документи и натрупването им в кабинета ѝ.

Открити са общо над 1000 неразпределени преписки, като множеството от тях са свързани с административни процедури за създаване на строителни обекти на територията на регион " Младост ". 

Сред сдруженията със забавена процедура е и " Ваклин груп " ООД с шеф Александър Ваклин, който подал сигнала към проверяващите.

Представител на сдружението посещавал общинската администрация всяка седмица и се интересувал за придвижването на заведената на 16 юни 2017 година кореспонденция. Служителите в деловодството съобщавали, че преписката е при Иванчева, която към момента не е определила съответен чиновник за работа по нея. На 9 октомври 2017 година компанията изпратила молба до кмета с искане за предприемане на дейности, а на 18 октомври 2017 година сдружението сезирало и основния проектант на Столична община.

Въпреки това процедурата продължавала да се бави и на 12 декември 2017 година представляващият Александър Ваклин подал тъжба в Административен съд - София-град, против безмълвния отвод на районния кмет.

В същото време Ваклин търсил метод за персонална среща с Иванчева, а несполучливите опити до стимулирали да сезира Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) ". 

При диалог с някогашния кмет на софийския квартал Петко Дюлгеров Десислава Иванчева декларирала, че е приела " персонално " случая на " Ваклин груп " ООД поради заведеното дело против общината и изразила ясното желание да изчака приключването на правосъдното произвеждане и едвам тогава да предприеме дейности по преписката.

Казусът на " Ваклин груп " ООД бил съществена тематика на диалог и на извършената на 16 март 2018 година среща сред тримата обвинени в пицария в жк " Борово ". Те постигнали единодушие да изискат рушвет от Ваклин в размер на 250 хиляди евро, като Дюлгеров поел ангажимент да му заяви за размера на сумата и да реализира по-нататъшната връзка.

Дюлгеров се срещнал с Ваклин на 19 март и му споделил, че Иванчева желае 250 000 евро.

" Уклончивият отговор на Ваклин, че ще намерения, улеснил Дюлгеров да посредничи при договарянията ", изясняват от прокуратурата.

При следващата среща сред Ваклин и Дюлгеров на 23 март 2018 година последният предложил заплащанията да бъдат на три пъти по към 70 - 80 хиляди евро.

На 3 април 2018 година към 14 ч. тримата обвинени се срещнали още веднъж, с цел да обсъдят предлагането, което Дюлгеров отправил към Ваклин - заплащане на части. Постигнато било единодушие 20% от общата сума да остане за медиатора, а заплащанията да са 3 по 75 хиляди евро. При извършената среща с Ваклин в същия ден Дюлгеров разбрал, че " Ваклин груп " ООД има и други недвижими парцели, отредени за застрояване на територията на регион " Младост ", за които следва да се подхващат административни процедури. Двамата коментирали, че в случай че заплати поисканата сума като рушвет - по 20 евро на кв.м. застроена повърхност, за останалите парцели Ваклин ще би трябвало да заплати към 1 млн. евро. Затова Дюлгеров поел ангажимент да предложи на Иванчева да понижи цената на 10 евро за кв.м, или общата сума, която Ваклин да заплати, да е в размер на 500 хиляди евро.

Така се стигнало и до общото единодушие на тримата обвинени на срещата им на 11 април 2018 година да бъде повишен размерът на в началото поискания рушвет от 250 хиляди евро на 500 хиляди евро.

На 16 април 2018 година Дюлгеров потърсил Ваклин, с цел да му каже, че Иванчева персонално му е декларирала, че няма да придвижи процедурата, до момента в който не си вземе парите. Така се стигнало до ангажимента предаването на първата част да се реализира на идващия ден - 17 април 2018 година, в кафене на столичната ул. " Георги С. Раковски ".

Около 11.00 часа на авансово контрактуваното място Ваклин предал на Дюлгеров белязаните от проверяващите евробанкноти на обща стойност 70 хиляди евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров отброил от дадените му 20%, или 14 хиляди евро, и ги прибрал настрана в чантата си. 15 минути по-късно Дюлгеров приказвал по телефона с Биляна Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в друго заведение - на ъгъла при градинката на " Кристал ".

Малко след диалога Ваклин и Дюлгеров напуснали кафенето на ул. " Георги С. Раковски ", като Дюлгеров се отправил към градинката на " Кристал ", където пристигнали Иванчева и Петрова. Тримата седнали на външна маса и говорили към час за разнообразни неща. Обсъдили още веднъж и случая на Ваклин. След като Дюлгеров удостоверил, че е получил първата част от желаната парична сума, тримата дружно напуснали заведението и тръгнали към паркирания наоколо длъжностен автомобил на ул. " Славянска ", с който на срещата пристигнали Иванчева и Петрова.

Иванчева заела шофьорското място, Дюлгеров седнал на предната седалка до нея, а Петрова - на задната седалка. Вътре в автомобила Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите и откакто той удостоверил, двете дами поискали да се реалокира на задната седалка до Петрова. Дюлгеров седнал откъм гърба и предал три пачки банкноти, захванати с ластик - две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от проверяващите и на обща стойност 56 хиляди евро. След като дамите се уверили, че и трите пачки съдържат банкноти в евро, последната ги сложила в бял кашон с лого на кафе " Илли ".

Веднага по-късно, в 12:50 ч., Иванчева се обадила по телефона на служителка в общинската администрация и ѝ разпоредила да откри преписката на " Ваклин груп " ООД в кабинета ѝ и незабавно да я съобщи за работа.

След този диалог Дюлгеров слязъл от автомобила и тръгнал пеш в посока Народния спектакъл. Последвали го оперативни чиновници, работещи по случая, които го задържали наоколо до входа на " Гранд хотел София ".

За откритата при персоналния обиск сума от 14 хиляди евро Дюлгеров декларирал, че тя е част от получената от Александър Ваклин обща сума от 70 хиляди евро. При осъщественото освидетелстване на Дюлгеров с UV лампа са осветени дланите му и са открити петна със зеленикава флуоресценция.

След като Дюлгеров напуснал автомобила, Петрова се преместила на предната дясна седалка. И караната от Иванчева кола потеглила в посока бул. " Васил Левски ". Спряна е за инспекция от чиновници на антикорупционната комисия и столичната полиция.

При претърсването в автомобила са били конфискувани обтривки от разнообразни елементи - дръжки на порти, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, клипси на защитни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над кормилото. Зад предната лява седалка, на пода на автомобила бил открит белият кашон с лого на кафе " Илли " и оставените в него три пачки с банкноти. Те са съответно разказани в протокол, допълват от прокуратурата.

При Петрова е открита характерна флуоресценция върху пръстите на лявата ръка от горната страна, откъм дланта; на дясната ръка в региона на ноктите, както и в региона към устата и деколтето. При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвинената Иванчева също е открита характерна флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм дребния пръст, от външната страна и отвътре на лявата ръка сред дребния и безименния пръст, както и в региона на устата и носа.

В чанта на Иванчева е открит бял бележник с надпис, с изписан на ръка текст на първи и втори лист със наличие:

" В – 12,500х15
I 12 500 х 15 – 187 500
40 000 х 10 – 400 000.... ".

Тефтерът е измежду главните доказателства против Иванчева. 

Множество експертизи, назначени в хода на следствието, са изследвали парите, оставените от тях следи по тримата обвинени, както и конфискуваните записи от камерите на заведението, в което се провела срещата сред тях. Към момента и тримата са в ареста.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР