След като случайното изпращане на тестово съобщение за ранно предупреждение

...
След като случайното изпращане на тестово съобщение за ранно предупреждение
Коментари Харесай

Очаквайте още тестови сигнали за ранно предупреждение. Ето кога

След като инцидентното изпращане на тестово известие за ранно предизвестие провокира същински ужас измежду популацията в сряда вечер, към този момент стана ясно по кое време в действителност ще се правят същинските проби на системата. За разлика от първото известие, за което не бе известен никой, а досега всички институции и мобилния оператор Виваком декларират, че нямат нищо общо, шефът на пожарната гл. комисар Ангел Джартов, показа пред Българска национална телевизия, че същинското тестване на системата за ранно уведомяване за бедствия и повреди BG-ALERT ще се организира по график и стартира на 7 ноември в Габрово.

Пикът му ще е на 22 ноември от 12 до 12.30 часа когато тестването още веднъж ще бъде съпроводено със характерен звуков сигнал и осцилация. По-късно стана ясно, че тестванията ще се организират през целия месец по график за другите области. На 22 ноември системата ще се тества в София, а на 29 ноември – на национално равнище.

Във връзка с изнесената информация, че системата ще работи единствено на телефони и устройства, създадени след 2020 година, Джартов разясни, че известяването ще работи и на по-стари апарати. Съобщението обаче ще се пресъздава по друг метод.

На уеб страницата bg-alert.bg разгласиха и график, по който ще се организира тестването в другите области на страната.

Тестовете ще се проведат на следните дати:

07.11.2023 година (вторник) – за област Габрово

14.11.2023 година (вторник) – за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

15.11.2023 година (сряда) – за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра

16.11.2023 година (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен

21.11.2023 година (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

22.11.2023 година (сряда) – за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

23.11.2023 година (четвъртък) – за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

29.11.2023 година (сряда) – народен тест в цялата страна

При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12.00 до 12.30 ч. ще бъде предавано известие, съдържащо текст на български и британски език, което ще наподобява по следния метод.

Получаването на известието на мобилното устройство се чака да бъде еднократно и съпроводено от характерен тон и осцилация, даже при задействан спокоен (безшумен) режим.

Система за ранно уведомяване за бедствия се създава у нас от близо две години. През ноември 2022 година някогашният шеф на пожарната Николай Николов разяснява пред Българска национална телевизия, че се чака тя да проработи през актуалната година. Тогава Николов изясни, че системата работи посредством телефонни кафези и може да бъде употребена при разнообразни бедствени обстановки, даже внезапно утежняване на времето.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР