След като се провалиха в опита си да намерят концесионер

...
След като се провалиха в опита си да намерят концесионер
Коментари Харесай

„Софийски имоти“ ще спасява Минералната баня в Банкя

След като се провалиха в опита си да намерят концесионер на неотдавна ремонтираната Минерална баня в Банкя, който трябваше да влага и в построяването на закрит басейн в нея, ръководещите в Столична община от ГЕРБ оферират друго решение на проблема кой да стопанисва архитектурния монумент на културата. По предложение на кмета на Банкя Рангел Марков и на общински съветници от ГЕРБ Столичният общински съвет реши тя да бъде дадена за ръководство на общинската компания „ Софийски парцели “ за период от 3 година или до появяването на частна компания, която желае да прави същата активност. 

„ Софийски парцели “ е определена да се грижи за обекта, защото сдружението към този момент построи подобен център – водния комплекс в парк „ Възраждане “. По тази причина от общината считат, че общинската структура има сили да се оправи и със стопанистването на банята в Банкя. Когато обаче тя стартира работа, в нея няма да се оферират медицински балнеоложки действия и спа услуги. Причината е, че „ Софийски парцели “ не разполага със съответния лиценз. „ В случай, че СОС разпореди на „ Софийски парцели “ да стопанисва Централна минерална баня – Банкя, услугите, които биха могли да бъдат предоставени от сдружението, са в областта на дейностите, които се правят в комплекс „ Възраждане “- поддържане на съществуващите достоверни термални зони, суха високотемпературна секция и влажна високотемпературна секция и зона за релакс “, написа в отчета.

Преди това „ Софийски парцели “ ще би трябвало да вложи първоначално към 150 000 лева за „ дооборудването и дообзавеждането за привеждане въз основата в подготвеност за посрещане на клиенти “, излиза наяве от предлагането на кмета Марков и на общинарите от ГЕРБ. „ В предоставения финансов модел са включени 2 групи разноски за първични вложения, като сумата е изчислена на към 700 000 лева Първата група разноски са свързани с набирането на нужното софтуерно съоръжение за пространствата на спа центъра, като огромна част от тях към този момент са осъществени. За посрещане на клиенти е належащо да се закупи съоръжение за рецепцията и фоайетата, за съблекалните, за питейните заведения и релакс зоните, за спа пространствата, за баните и други “, изброяват вносителите.

Приходите ще се образуват от постъпленията от другите функционални елементи на банята, се споделя още в отчета. „ Това са доходи от балнеоложки и спа център и доходи от кафе и бар. Средната посещаемост на центъра варира за другите зони от 20% до 50%, като само за плувния басейн (предвиден за създаване, като част от концесията) е планувана посещаемост от 90% през празничните и почивни дни “, написа още в плана.

Както „ Сега “ към този момент писа, през октомври м.г. СОС гласоподава емблематичната постройка в Банкя, която бе ремонтирана сред 2018 и 2020 г. срещу към 8 млн. лева,  да бъде отдадена на концесия за период от 20 г. От бъдещия нейн ползвател се очакваше да вложи още 4 млн. лв. за построяването на под земята басейн с дължина 25 м. с озеленяване на покрива, както и за детски басейн и джакузи. Новото оборудване трябваше да е готово най-късно на втората година от концесията. Бaceйнът трябваше да съставлява paзшиpeниe нa cyтepeнa c пoдзeмнa зacтpoeнa плoщ oĸoлo 900 кв.м и paзгъpнaтa зacтрoeнa плoщ oĸoлo 1500 кв.м. Освен водни атракции, рaзшиpeниeтo трябваше да има още caнитapни възли, cъблeĸaлни c дyшoвe, ĸaфe-бap, cтaя зa xaлoтepaпия (coлнa cтaя) c пpeддвepиe, cĸлaд, както и тoплa вpъзĸa нa зaлaтa нa бaceйнa cъc cгpaдaтa нa бaнятa. Дeйнocтитe пo изгpaждaнeто му не трябваше да затрудняват пoлзвaнeтo нa cгpaдaтa нa бaнята като воден център, се споделяше в заданието, въпреки да не бе ясно по какъв начин на процедура ще се случи това. 

Годишната такса за концесионера бе избрана на 12% от приходите на комплекса, само че не по-малко от 220 000 лева. Бъдещият оператор трябваше да има потвърден опит в балнео и спа услугите. От общината увериха, че са сложили към него условия да вкара преференциални цени за пенсионери, възпитаници и хора със специфични потребности. След като до края на периода за подаване на документи не се яви нито един претендент за концесията, от Столична община признаха с половин уста, че евентуално са заложили прекомерно високи условия към евентуалните участници в процедурата. 

Минералната бaня в Банкя нe фyнĸциoниpa oт 2001 г.  B ĸpaя нa 2017 година „ Koнcopциyм Бaнĸя 2020 “ cпeчeли ĸoнĸypca нa Cтoличнa oбщинa зa пpoeĸтиpaнe и pecтaвpaция нa бaлнeoлeчeбницaта. Cpeдcтвaтa бяxa ocигypeни, cлeд ĸaтo oбщинaтa пpoдaдe нa застрахователна компания пpaвoто нa cтpoeж нa xoтeл в близocт, за което получи 8,2 млн. лева без Данък добавена стойност. Чacтният инвecтитop щe пoлзвa xoтeлa 35 гoдини.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР