След като през октомври сдружение на туроператорите поиска оставката на

...
След като през октомври сдружение на туроператорите поиска оставката на
Коментари Харесай

Сдружение от Несебър иска от премиера да смени министъра на туризма

След като през октомври съдружие на туроператорите изиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова заради несправяне с работата, в този момент сходно искане се появи от името на организация на хотелиери и ресторантьори от Несебър. Конкретният мотив е предлагането на министъра с какво да се заменят сергиите в курортите. Според членовете на Сдружение с нестопанска цел " Клуб на Хотелиера Несебър " по този метод Ангелкова желае да се слагат обекти от вида екотоалетни или стротелни фургони. В отворено писмо до премиера, вицепремиера Валери Симеонов и до ръководителя на Народното събрание организацията изрежда нерешените от години проблеми, с които не се оправя и актуалният министър. (Пълният текст на писмото можете да видите в атачмънта.)

Какъв е казусът

Конкретният мотив за гнева на организацията е утвърденият проект за краткотрайните обекти, препоръчан от министъра на туризма, който планува избран брой и тип от тях да се слагат в Слънчев бряг. Освен това, в случай че се реши, че планът е сполучлив, такива ще бъдат ситуирани и в другите курорти.

Оценката на организацията е, че утвърдените планове ще доведат до появяването на бараки, които наподобяват на фургоните, съпътстващи строителните обекти и на преместваемите тоалетни.

Искаме да демонстрираме на туристите естествените забележителности, а те ще бъдат закрити от тези структури, изяснява пред " Дневник " Диана Колчева, ръководител на сдружението. Припомня, че краткотрайните преместваеми обекти са основани със закон през 90-те години, с цел да се насърчи частната самодейност и показва, че не може такива обекти да има и през 2018 година
 Един от препоръчаните типове преместваеми обекти.
© Анелия Николова

Един от препоръчаните типове преместваеми обекти.

" Не е обикновено през днешния ден българският бизнес да бъде в бараки и в пространства вид екотоалетни или фургони на строителните обекти. Държавата би трябвало да направи по този начин, че българският туристичеки артикул да е конкурентоспособен. С павилиончета по какъв начин да повишим качеството? ", пита риторично Колчева и показва, че наемите за магазини в курорта са идентични с тези за въпросните преместваеми обекти, а в същото време магазините стоят празни.

Този проблем обаче надалеч не е единственият, поради който организацията желае промяната на министъра като припомня на премиера, че от самото начало на ръководство е допускал неточности, само че е показвал и че може да ги поправи, каквото му се предлага и в съответния случай.

В писмото се припомня на министъра на туризма, че дава отговор за имиджа на страната като дестинация за отмора, а не за търговията дребно, че би трябвало да сплотява сектора, а не да го разединява и т. н. Според организацията министъра освен не съумява да се оправи, само че целеустремено работи, с цел да разрушава тулистическия имидж на страната.
Отворено писмо
Какво се желае

Организацията, която чака поддръжка и от другите в бранша, упорства също да се решат други наболели въпроси и то преди началото на дейния сезон. Предлага се да се демонтират всички краткотрайни обекти от тротоарите, алеите и плажната линия. Призовава се да се реши най-накрая казусът с инфраструктурата в курорта. Тя се ръководи от държавното сдружение " Слънчев бряг " АД.

По думите на Колчева държавното сдружение, което събира рецензиите и на други организации в курорта, не влага нищо в развиването на инфраструктурата, която изостава с 30 година по отношение на развиването на курорта. Предлага се инфраструктурата да се трансферира на Община Несебър, която да се грижи за нея. И също да се съблюдава законодателството за силата на звука от заведенията в курорта и в случай че се постанова да се трансформират наредбите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР