След като преди дни наблюдава многонационалното учение “PLATINUM LION -2018

...
След като преди дни наблюдава многонационалното учение “PLATINUM LION -2018
Коментари Харесай

Армията ни – евтина, но ефикасна?

След като преди дни следи многонационалното обучение “PLATINUM LION -2018 ” на полигон “Ново село ”, министър-председателят Бойко Борисов си сподели какви самолети, кораби и бойни машини желае. Те да са евтини, ефикасни и оперативно съвместими с армиите от нашия район. И за цивилния жител е почти ясно какви изтребители, да вземем за пример, имат или следва да си купят комшиите от север, юг и запад, които са членове на НАТО. Хърватия и Румъния, да вземем за пример се въоръжават с F-16.

Чест прави на премиера, че няколко пъти акцентира значимостта на мнението на военната експертиза по избора на компаниите, от които бихме могли да закупим избрана бойна техника. По-нататък той беше задоволително прям, с цел да каже какъв ще е пътят, откакто офицерите, по неговите думи, са си споделили мнението и комисиите са създали класирането: “Тогава на политическо равнище ще седнем дали с президента Тръмп или с различен производител и ние, надлежно, ще търсим стратегическото партньорство. ” И помоли аташето по защита към Посолството на Съединени американски щати в България полковник Шанън Джонсън също да оказва помощ. Така че долу-горе нещата се обясняват. Откритостта и прозрачността са налице. Дано и отсега нататък да продължава по този начин.

Ако по прилика на казаното за трите плана приемем, че Българската войска би трябвало да бъде евтина, ефикасна и оперативно съвместима, променяме мотото на всички досегашни промени без, несъмнено, да виждаме кой знае каква разлика. От години се борим да имаме дребна, съвременна и добре въоръжена войска. Първото от дълго време го постигнахме и както вървят нещата ще става все по-малка. С новото мото също сме добре. Първата цел е реализирана. Армията ни е евтина и ще продължава да е такава. За другите две цели ще изчакаме. По думите на началника на защитата военачалник Андрей Боцев, казани отново на това обучение, до края на годината може да имаме контракти за един или два от трите плана, гласувани в Народното събрание. Това може да значи и друго – два от трите да останат за идната година, което отново, съгласно упомената военна експертиза, въобще не е добре.

Това, че армията ни е евтина се вижда и от признатия Национален проект за повишение разноските за защита на 2 % от Брутният вътрешен продукт до 2024 година Ще ни трябват още седем години, с цел да реализираме оптималното съответствие 60:20:20 сред разноските за персонален състав, настояща прехрана и финансовите разноски. Нещо повече, този документ планува увеличение на каузи на средствата за настояща прехрана едвам през 2023 година А това са пари, както се показва също в този проект, за обезпечаване подготовката на въоръжените сили, според стандартите на НАТО, както и присъединяване на формирования от въоръжените сили в интервенции и задачи на НАТО и Европейски Съюз зад граница. Т.е. отново става дума за оперативна съгласуемост или по-простичко казано, за повече учения, само че без нужните пари. Приемайки проекта при започване на годината държавното управление изяснява тази обстановка, с признанието, че “фокусът на напъните е ориентиран към реализация на огромните предпочитани капиталови планове ”. Лошото е, че останалите проблеми попадат в тяхната сянка.

В удостоверение на изказванието, че армията ни е евтина е и анализът на държавното управление в Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили през 2017 година, който бе признат и от Народното събрание. Там се признава задоволително ясно, че рестриктивните мерки в бюджета на МО не са разрешили на типовете Въоръжени сили да доближат стандартите на НАТО за подготовка. Несъответствието сред нужните и разполагаемите финансови средства е довело за поредна година до препланиране придобиването на качества и до взаимни отстъпки в качеството на окомплектоване на заявените формирования, осъществяването на поетите съюзни задължения и увеличение на недостига от нужните отбранителни качества.

Изводът напълно не е празничен. От него излиза наяве, че наличното финансиране не обезпечава пълноценно осъществяването на задачите на въоръжените сили. За поредна година не са напълно обезпечени нужните финансови средства за горива и още веднъж се разчита на икономии в бюджета. Средствата за прехрана не са обезпечили в цялостен размер поддръжката и ремонта на инфраструктурата, въоръжението, автомобилната и специфична техника, оборудването, машините и оборудванията. Поддържането на построените качества е било мощно затруднено и се характеризирало с непрекъснато препланиране на предоставените запаси по цели. Т.е. армията ни харчи доста по-малко от нужното, с цел да бъде ефикасна и оперативно съвместима. И едно обучение, което реализира задачите си, посредством най-много на професионализма и лоялността на командирския състав, не трябва да ни заблуждава, че даваме доста на армията.

Премиерът може и да е прав, само че доста постоянно евтиното излиза скъпо. Особено, когато го обосновем със стратегически политически решения. Да купиш евтина бойна техника, значи да продължаваш да вървиш на крачки, след тези, които са я употребили. И в никакъв случай да не ги стигнеш. Освен, в случай че не разчиташ други да ти свършат работата. Тогава тезата за евтиното е оправдана ненапълно, само че единствено до в миналото.

Албания е преди нас


Най-евтино, по данни от преди две години, на глава от популацията излиза армията на Албания, следвана от тези на България, Унгария и Румъния. Ние харчим по 89 $ за защита на глава от популацията. Във Англия стигат до 1000, гонят я Германия, Гърция, Франция и Холандия. Достa по-напред е Норвегия, за Съединени американски щати не приказваме. Така че каквото и да приказват някои политици, изключително в Народното събрание, армията ни си е евтина. Остава да мислим за ефикасността и съвместимостта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР