Почти никой не забелязва, че изборите наближават. А е така,

...
Почти никой не забелязва, че изборите наближават. А е така,
Коментари Харесай

Смисълът на изборите и двата въпроса, по които Борисов мълчи

Почти никой не вижда, че изборите наближават. А е по този начин, тъй като малко на брой знаят за какво още веднъж ще гласуваме. Предния път гласувахме, тъй като ГЕРБ бяха решили, че вместо с ПП-ДБ, ще им е по-удобно да ръководят с Движение за права и свободи и още някой като Има Такъв Народ. Този проект съвсем се осъществя, само че пропадна поради разцепването в Движение за права и свободи.
Смисълът на седмите парламентарни избори
Сега обаче никой не знае за какво отиваме на избори и какво да чакаме от тях. Ясно е, че Делян Пеевски цели да овладее Движение за права и свободи, откакто Върховен административен съд му даде по другарски името и регистрацията на тази партия. Знае се, че ГЕРБ и ДПС-Пеевски желаят да са във властта или най-малко никой различен да не ръководи, тъй като, в случай че различен ръководи, прокуроро-следственият чадър над техните водачи може и да не издържи натрупалата се корупционна шлака.

ПП-ДБ пък отиват на избори с желанието, в случай че не друго - най-малко да са гаранция, че България няма да кривне от европейския си път на свободна народна власт. Благородна задача, само че какъв брой избори са извоювани с достойнство у нас? " Възраждане " пък отива на избори за България да кривне от евроатлантическия си път в руско-съветска посока. За Българска социалистическа партия това са изборите на облекчението - Корнелия Нининова към този момент я няма и партийният актив хвърля шапки във въздуха и отваря съдружни валенции наляво и надясно. Има Такъв Народ се ослушва и се готви да изиска дори още повече власт и запаси против поддръжка за държавно управление. След предишните избори лакомията им наподобява стресна даже Делян Пеевски, който незабавно откри техни заместници в възможен управнически формат - и то велики заместници.

Ако би трябвало да се заключи, има една коалиция, която работи за държавния интерес, има и една партия, която работи намерено срещу него, а останалите най-много работят за себе си. С подобен материал мъчно ще излезе ръководство в общия интерес. Вместо това, най-вероятно ще се гласи коалиция ГЕРБ, ДПС-Пеевски, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ (или някакви заместници). " Възраждане " се употребява за чучело, тъй че някаква странна коалиция да може да се продаде като евроатлантически избавител. Плашилото ще се размахва и с цел да се оказва напън върху ПП-ДБ вероятно да се причислят към държавното управление.

Има два въпроса, по които ГЕРБ и Борисов мълчат. Единият е Пеевски, а другият - копейките от " Възраждане ". Мълчанието е сигнал за прикрито и непристойно партньорство. При някакво доста злополучно систематизиране на интернационалните карти - Доналд Тръмп още веднъж на власт, рецесия в Европейски Съюз, неприятно развиване на войната в Украйна - не е изключено и " Възраждане " да бъде поканено да ръководи. Но като най-малко те са потребни в ролята си на чучело - на техен декор кой ли няма да наподобява евроатлантик?

Иначе е много срамно, че българският парламент преглежда в комисии законопроект на " Възраждане " за " задграничните сътрудници ". Проблемът не е, че този закон си е съветски, а не американски. Един деликатен разбор би посочил, че в Съединени американски щати задгранични сътрудници са хора, които публично са приели да лобират за непознати държавни управления във Вашингтон и получават пари за това. По съветски фасон българският законопроект цели да разгласи за сътрудници всички, които са употребили задгранично финансиране за каквато и да е цел. Че и да им наложи ред забрани - да не преподават, да не приказват обществено, да не се занимават с нищо политическо и така нататък

Проблемът е, че този законопроект - бил той съветски или български - си е в действителност искрено фашистки. Логиката е да се постави една позорна значка на ревера на избрани хора и да им се забрани достъп до обществената сфера. В ранните години на нацисткия режим в Германия нещата са почнали тъкмо по този начин - забрани за евреите да преподават, да са адвокати, да се занимават с политика, да вървят на басейн, да карат кола и така нататък, а след това полека-лека се е стигнало до лагерите.

Мнозина се чудеха за какво НПО-тата не са се явили всеобщо на чуването в Народното събрание за мракобесния закон. Всъщност това чуване не беше предопределено за тях, а за българите като цяло. Със закона " Възраждане " пита хората желаят ли да ги ръководят с принуждение. И си бяха завели и клакьори, които подвикваха, че желаят и " опасяваха " другите. Ще е тъпо, в случай че тези избори се окажат легитимация на политиката на насилието заради назландисването на естествените хора и " умората " от гласоподаване.
Нещата доближиха точката на изкривяване
Накратко, тези избори съвсем не се виждат и хората се държат по този начин, като че ли не са значими. Но при едно ниско присъединяване на " разочаровани " гласоподаватели на проевропейските партии, те могат да пратят страната в ръцете на доста безпринципни обединения, в които законът за така наречен задгранични сътрудници ще е най-малката разменна монета: еврозоната и въобще причастността на България към Европа може да се окаже под въпрос.

Това не е предизборно плашене: просто нещата са стигнали до избрана точка на изкривяване, което може да се случи не поради напористостта на копейките, а поради умората на болшинството. Вярно е, че седем избора за по-малко от четири години е печален връх, само че въпреки всичко е по-добре човек да се умори от избор, в сравнение с от това, че никой не го пита за нищо.

А и нищо не е предопределено. Както споделят социолозите, ние знаем моментната фотография на разпределението на силите. Тази картина елементарно може да се промени в една или друга посока - това е и смисълът на предизборните акции. Моментът е виновен и лъжливо спокоен. Всъщност обаче в българската политика сега нищо не е умерено и текат много фундаментални промени. Тези, които не вземат участие с гласа си в процеса, няма да са измежду печелившите.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР