Министерството на вътрешните работи се слави като най-раздутата, най-скъпоструващата и

...
Министерството на вътрешните работи се слави като най-раздутата, най-скъпоструващата и
Коментари Харесай

Хората в МВР много, полицаите - малко

Министерството на вътрешните работи се слави като най-раздутата, най-скъпоструващата и най-закостенялата административна конструкция. И през тази година имаше изключително нарастване на финансирането за Министерство на вътрешните работи, само че и то не е обвързано с промяна, няма да усили ниското доверие на жителите към полицията, нито ще усъвършенства сензитивно изискванията на труд в системата.

Нещо повече – България продължава да е страната в Европейски Съюз, която отделя най-вече пари за служителите на реда. При междинна стойност от 1,7% от брутния вътрешен артикул (БВП) за Европейски Съюз, разноските за вътрешен ред и сигурност варират от 0,7% в Ирландия до невижданите 2,5% в България.

Сблъсъкът на раздутите разноски и щат с високата престъпност и неналичието на доверие в институцията незабавно може види в разпределението на чиновниците в системата, и по-точно –  в съотношението на броя на служителите на реда „ на терен “ и тези в администрацията. В регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи са заети над 25 хиляди души като от тях под 3 хиляди са заетите с защитата, противодействието на престъпността и следствието. За съпоставяне, с сходна бройка на всяка от тези три групи, са заетите с ръководство на собствеността и обществени действия, както и тези в административно обслужване и човешки запаси.

На районно равнище разликите са обилни. Под 10% от общата бройка на регионалната дирекция са служителите на реда „ на терен “ в областите Смолян, Силистра, Кърджали и столицата. Най-много – близо 15% – пък е делът им в областите Перник и Ямбол. 

Нивото на престъпност в другите области също може да уточни сметката. Най-голяма е натовареността на служителите на реда в областите Враца, Варна и столицата, където се записват по над 30 закононарушения годишно приблизително на един служител на реда, ангажиран с противопоставяне на престъпността и следствие. Двойно по-малко пък са те в Смолян и Кърджали – към 15 закононарушения на служител на реда.

(На тази ясно се вижда, че в Северозапада като цяло има относително доста закононарушения и малко полицаи).

На фона на всичко това всяка районна конструкция на Министерство на вътрешните работи, както и второстепенните разпоредители с бюджетни средства, поддържат лична администрация, успоредна с тази в Министерство на вътрешните работи, а министерството не може да се откаже от неспецифични, непотребни и дублиращи се действия. През последното десетилетие имаше няколко напъна на промяна и окастряне на ненужните разноски и служители от системата. Съществени резултати не е имало, само че пък парите за прехрана непрекъснато (и извънредно) порастват.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР