След като от дни няколко дни министри и общински съветници

...
След като от дни няколко дни министри и общински съветници
Коментари Харесай

Като буря в чаша вода...

След като от дни няколко дни министри и общински съветници ни занимават с спорните си мнения ще има или няма да има безводие в Бургас, през днешния ден ръководещите гласоподаваха срещу министър председателят да се яви в Народното събрание и да изясни от кое място идва този безпорядък и кой и за какво прави стихия в чаша вода по тази болна за цялото ни общество тематика, тъй като както е известно, безводие ни дебне отвред. В главната държавна говорилня - Народното събрание, с 95 гласа „ против” и 10 „ въздържали се” предлагането за чуване на Борисов по тази значима за хората тематика, беше отхвърлено.

За всички жители не остава друго, с изключение на да се молят на природата за повече дъждове, по този начин щото язовирите да са цялостни и безводие да няма. Но действителната картина във водния бранш е трагична по самопризнание на множеството уважавани специалисти в този бранш и безводието дебне хиляди българи в разнообразни краища в страната.
Да напомним, че

Министерство на околната среда и водите изиска бедствено състояние за Бургас,

с цел да може в бързи периоди локалното ВиК-дружество да се оправи с очертаващото се безводие. Аргументите са, че вода в язовир "Камчия ", който зарежда питейно града, има единствено до май 2021 година Като опция държавното управление разпореди преди месеци на Министерство на регионалното развитие да ремонтира язовирите "Порой " и "Ахелой " и създаване на довеждащи водопроводи до деривация "Китка ". После пък ни облъчваха с теории на конспирацията, че вода имало, само че някои били желали да вършат поправки поради публичните поръчки и така нататък и тъй наречените. Освен в оскандаленият Бургас и преди този момент обезводненият Перник, аналогични проблеми има и в Търговище. Антоново черпи вода от язовир "Ястребино ", чието предопределение е за поливане на земеделските площи. Според Министерство на околната среда и водите в община Антоново има 140 водоизточника, за които не е подадено заявление за прилагане, общо в региона ВиК - Търговище употребило едвам 13 от всичките 283 източника - налице е запас, който да реши проблемите. Подобно е ситуацията с язовир "Тича " и така нататък.



Дертовете във водния бранш у нас са не един и два,

от години ръководствата едно след друго подценяват тази значима и стратегическа област от стопанския ни живот и е чудно, че до през днешния ден хората в него почти въпреки всичко се оправят. Впрочем там квалифицираните фрагменти остаряват и редиците им оредяват, а млади мъчно се хващат да работят, заради ниското възнаграждение. Средната заплата там е към 750 лв. месечно. Оплакват се и от липса на пари за вложения, заради което ремонтите се вършат постепенно и тромаво, в случай че въобще се правят.
Същевременно, колкото и да е парадоксално

за водоснабдяването у нас дават отговор цели 7 министерства.

Както се споделя, скоро и вода може да няма, но служители в министерствата и по тази причина ще бъдат назначени. Все отново няма да е неприятно да се напомни, че окрупняването на управлението на водоснабдяването не трябва да се бави, с цел да не се позволяват повече хаосни обстановки като сегашната, в която заети в бранша приказват един през различен спорно и объркват хората още повече.
Иначе с изненада разбирам,че даже Германия и Белгия са застрашени от безводие. Нищо, че там пилеенето и загубата на вода по тръбите е близо 22 на 100, а у нас при всичките старания на концесионерите от три десетилетия насам и непрекъснатото оскъпяване на водата с тази цел, стигна към 60%!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР