След като и последният войник от силите на международната коалиция

...
След като и последният войник от силите на международната коалиция
Коментари Харесай

Турция поема ролята на НАТО в Афганистан

След като и последният боец от силите на интернационалната коалиция на НАТО напусне Афганистан, жителите на страната и държавното управление в Кабул ще могат да разчитат само на себе си в битката с талибаните и обезпечаването на своята сигурност. За да не се стигне до такава степен, в обстановката желае да се намеси Турция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на върха на НАТО през юни съобщи на американския си сътрудник Джо Байдън, че след извеждането на войските от Афганистан Турция може да поеме ролята на бранител, която е изпълнявала НАТО. По-специално благодарение на турските военни да се обезпечи сигурността на летището в Кабул „ Хамид Карзай ”.

Джо Байдън най-вероятно не е отклонил самодейността на Ердоган. Стопанинът на Белия дом е „ оптимист ” във връзка двустранните връзки с Турция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг акцентира, че Турция може да играе в бъдеще основна роля в Афганистан. Въпреки че досега Турция не е взела съответни решения, по всичко проличава, че сред Вашингтон и Анкара се водят договаряния по въпроса с Афганистан.

Талибаните няма да търпят „ турски окупатори ”

Не единствено Западът заявява своето мнение за допустима интервенция на Турция, само че и талибаните. След извеждането на войските на НАТО от Афганистан придвижване „ Талибан ” все по-често заявява желанията си да ръководи страната. Все по-чести са и известията за настъпления на талибаните.

Преди дни те съумяха да завладяват стратегически значим регион в провинция Кандахар и армията на Афганистан бе принудена да отстъпи.

Участието на Анкара за обезпечаването сигурността в Афганистан се приветства от страна на представителите на НАТО, доколкото Турция - страна с най-вече мюсюлманско население, има предпочитание да играе посредническа роля. Но за талибаните това няма изключително значение. Техните представители декларират намерено, че всички задгранични бойци, които не изоставен Афганистан до септември, ще бъдат третирани като окупатори. Талибаните упорстват всички задгранични военни, инструктори и консултанти до един да изоставен Афганистан.

Възможна ли е турска военна интервенция в Афганистан?

Експертите, с които беседва „ Дойче веле ”, предизвестяват, че една военна интервенция на Турция в Афганистан може да бъде обвързвана с големи опасности. Илхан Узгел – специалист по интернационалните връзки от университета в Анкара, напомня, че 60 000 талибани ще се изправят против 300 000 военни от афганистанската войска, подготвяна в продължение на 20 години от НАТО-вски инструктори. Въпреки това, армията, която е толкоз мощна на доктрина, не се показва изключително добре в борба. Затова талибаните вземат под собствен надзор от ден на ден градове.

Сезин Еней – също специалист по интернационалните връзки, счита, че сполучливото нахлуване на талибаните е неизбежно. „ Но те ще бъдат принудени да търпят наличието на задгранични бойци в страната ”, счита той.

Фарук Логлу – някогашен посланик, акцентира, че напоследък придвижване „ Талибан ” е укрепило преобладаващата си роля.

„ Ако Турция пренебрегне заканите, които идват от „ Талибан ”, това ще има ужасни последствия – както морални, по този начин и финансови ”, счита той. Анкара би трябвало да реши добре всички опасности и вероятно да се откаже от това, преди да е станало прекомерно късно, счита дипломатът.

Турция изпраща сигнал към Запада

В последно време сред Анкара и Вашингтон има напрежение главно заради обстоятелството, че Турция реши да пази въздушното си пространство с съветските системи за Противовъздушна отбрана С-400. В отговор на това Съединени американски щати изключиха Турция от листата на страните, които ще получат изтребители – бомбардировачи F35. В допълнение след встъпването си в служба президентът Джо Байдън реагира на демарша на Турция с признание на геноцида над арменците през 1915 година

Експертите считат, че Ердоган ще се опита да заглади връзките си със Съединени американски щати, с цел да избегне глобите. За да смекчи позицията на Запада, Анкара ще се постарае да употребява интервенцията в Кабул, счита Илхан Узгел. По този метод Турция изпраща към Запада сигнал, че желае да си сътрудничат по въпросите на сигурността.

„ Ердоган желае да покаже, че се е обърнал на запад ”, счита той. Но задачата в Кабул, съгласно него, не е нищо друго, с изключение на знак на неуспеха на Анкара за провеждането на поредна външна политика. Заради закупуването на съветските системи за Противовъздушна отбрана, макар участието в НАТО, породиха прекалено много несъгласия. „ Това не може да се назова рационална външна политика. Турция към момента не може да подреди връзките си със Запада ”, счита специалистът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР