, след като актуализацията на бюджета бе внесена за разглеждане

...
, след като актуализацията на бюджета бе внесена за разглеждане
Коментари Харесай

Скандалът между Петков и Караджов: Какво разкрива стенограмата от заседанието на МС -

, откакто актуализацията на бюджета бе импортирана за разглеждане от министрите още преди да е утвърдена от съвета на ръководещата коалиция. Часове по-късно

, а единствено е сложил въпроса къде са обещаните пари. Думите му се удостоверяват от стенограмата от вчерашното държавно съвещание.

Ето и частта от нея, в която е абсурдът сред премиера Кирил Петков и вицепремиера Гроздан Караджов:

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми сътрудници, виждам, че сме на точката за бюджета и откакто организирахме съвещания с партията, която ни е излъчила, желая да заявя следното: това е следващият подобен случай, в който нещо се внася подмолно в последния миг и без да са завършили договарянията и диалозите по бюджета. Също по този начин не е извършен съдружен съвет, в който да се изгладят насъбраните много проблеми, свързани с тази актуализация. В тази връзка желая да кажа, че в бюджета на Министерство на регионалното развитие единствено има обещани неща за минали интервали за над 3 милиарда лв., обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Това отваря голяма дупка и голям риск освен пред републиканската пътна мрежа, където са тези проблеми, само че и пред бюджета на страната и финансите като цяло. На второ място, не са подсигурени средствата, които обещахме всички дружно съдружно 500 милиона за общините, тези средства също ги няма в актуализацията, макар дадените обещания. Не единствено тези причини, само че и аргумента за безусловно подмолното внасяне на този бюджет тук в зала и след извършените съвещания с партията, която ни е излъчила, ние министрите излъчени от „ ИТН “ напущаме съвещанието на Министерския съвет и се отдръпваме за диалози в нашата партия. Следващото ни присъединяване тук ще бъде единствено откакто партията реши това. Благодаря.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря за коментара. Искам единствено да кажа, че думичките като „ подмолно “ са безусловно неуместни, откакто този бюджет беше разискван няколко пъти на експертни препоръки и това, че не се дават едни в допълнение поискани средства, не мисля, че може да се води за подмолно, изключително когато промяната за КПКОНПИ е спряла, когато наши оферти за назначения в КПКОНПИ са блокирани; когато Закона за КПКОНПИ не се придвижва особено поради Вашата партия. Едновременно с това се желаят милиарди да се харчат през строителни компании, чиито притежатели знаете на кои са. Моля да отидете и да говорите с Вашата партия, че това държавно управление няма да допусне да се харчат милиарди без контрола на страната, без органи като КПКОНПИ, и в случай че се пробвате да изнудвате, да качвате бюджета на строителните компании без да осигуряваме надзор, когато всички сме дали обещание да сме против корупцията, в този миг аз мисля, че най-хубавото нещо е да отидете към партията си и да говорите по тази тематика. Обещахме на българския народ нещо напълно друго. А когато даваме пари за пенсионери, които могат да паднат под линията на беднотия и вместо това желаеме едни строителни компании да получат едни повече пари вместо тях, аз персонално стоя на страната на пенсионерите. Благодаря ви.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, това, което казвате не дава отговор на истината. Смятам, че това, което говорите не е обвързвано с актуализацията на бюджета. На първо място, средствата, за които приказваме са същите тези средства отпътувал интервал, които Вие одобрихте и защитихте пред Народното събрание и точно Народното събрание управлява тези по този начин наречени от Вас средства за незаконни компании или какви там ги наричате.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Така наречените „ бебета “, както вие ги наричате.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Няма значение, споделям Ви следното нещо: тези пари са под контрола на Народното събрание, даже аз нямам някакъв действителен надзор върху тях. Да се пробвате да трансферирате това върху „ ИТН “ при изискване, че се справихме с едни от най-тежките рецесии, в това число и с Ваша помощ, за което Ви благодаря, е меко казано подмолно, също както беше импортиран и този бюджет.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Желая ви прелестен ден.

(Вицепремиерът по районното развиване и благоустройството и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на младежта и спорта Радостин Василев излизат от залата на Министерския съвет.)

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР