След години на спекулации, от Microsoft представиха официално процесор и

...
След години на спекулации, от Microsoft представиха официално процесор и
Коментари Харесай

Microsoft показаха собствени процесор и AI чип

След години на спекулации, от Microsoft показаха публично процесор и AI ускорител, които са напълно лична разработка на компанията. Така тя се подрежда до Amazon и Гугъл, които също развиват личен хардуер, с цел да задвижват своите " облачни " решения, отбелязва The Next Platform.

Чиповете бяха показани от изпълнителния шеф Сатя Надела при започване на конференцията Ignite.

Процесорът за сървъри Cobalt 100 се базира на разработка на Arm и има 128 ядра и 12 DDR5 контролера, като тактовата периодичност е сред 2,1 GHz и 3,6 GHz. Чипът се създава по 5-нанометров развой от TSMC и съгласно Microsoft е с 40% по-мощен спрямо предходните сравними процесори.
 Босът на Microsoft призна коя е неговата огромна стратегическа неточност
Босът на Microsoft призна коя е неговата огромна стратегическа неточност

За Сатя Надела AI носи максимален капацитет, само че и съществени опасности

Той към този момент се употребява за част от инфраструктурата на Microsoft Teams, Azure Communication Services и Azure SQL, като ще е наличен за външни клиенти от идната година.

Отново тогава те ще могат да употребяват и AI ускорителя Maia 100. Той още веднъж е по 5-нанометрова технология, има 105 милиарда транзистора и към този момент задвижва GitHub Copilot, като също така се чака да се употребява всеобщо от OpenAI, с които Microsoft си партнира.

Важен подтекст

Microsoft още от преди 2017 година приказва за личен сървърен хардуер, като преди 6 години компанията разгласи, че се цели в 50% Arm-базирани сървъри.

Важен фактор за сегашната хардуерна премиера е цената на чиповете от други снабдители. X86-базираните сървърни процесори са на релативно висока цена, а поради AI манията от последната година ускорителите на Nvidia вид H100/H200 са извънредно скъпи. Голямото търсене на пазара значи, че и идните конкурентни модели на AMD също няма да са на преференциална цена.

На този декор, вложението в личен хардуер стартира да има стопански смисъл за интернет колоси като MS, Гугъл и Amazon. Освен всичко друго - с цел да покажат, че имат опция и по този начин да договорят по-добра цена от външните снабдители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР