След Евровизия през май, италианският град Торино през изминалата седмица

...
След Евровизия през май, италианският град Торино през изминалата седмица
Коментари Харесай

Италия на кръстопътя на стихиите

След Евровизия през май, италианският град Торино през миналата седмица беше хазаин на втори огромен конгрес от началото на годината, този път обвързван с околната среда и битката с климатичните промени. Първоначално бе оповестено, че в Торино ще се поведе среща на придвижването „ Петъци за бъдещето”, инициирано от младата шведска екоактивистка Грета Тунберг. После тази среща прерасна в по този начин наречения „ Климатичен обществен лагер”, който се организира в продължение на няколко дни в парка Колета на града и който сплоти, както представители на придвижването на Грета, по този начин и на екологичната организация „ Грийнпийс”, на придвижването „ Бунт против унищожението” и на други екологични начинания и групи. Кулминация на проявата беше 45-минутна обсада на 27 юли на кръгово кръстовище, водещо към автомагистралата за Милано. Там екоактивистите съумяха да разпънат сред небостъргачите, известни като „ Кулите Ди Виторио”, огромен транспарант, на който пишеше: „ Спрете изкопаемите горива”. Самата Грета не участва на всички тези прояви заради логистични аргументи, макар че до последно се очакваше нейното идване. Тя направи послание посредством видеоконферентна връзка към участниците. Организаторите на проявата пък оповестиха, че други екоактивисти също не са могли да дойдат, тъй като не са получили изходни визи от родните си страни, без да навлизат в детайлности. Целта на това огромно мероприятие бе да притегли още веднъж вниманието върху климатичните промени, върху факторите, които способстват за този феномен и върху незадоволителните старания на управляващите за справяне с тях.



Нямаше по-подходящо място от Италия за образуване на сходен конгрес. От началото на тази година, изключително с настъпване на лятото, тя претърпява по доста фронтове резултата от стоплянето. Суша, пожари, горещини – това са явления, засегнали и други европейски страни, като да вземем за пример Португалия, Испания, Франция, Гърция. Така че по какво се отличава Италия от тях? Различното, че в останалите страни се усещат единствено някои от последствията от климатичните промени, до момента в който в Италия към всичко гореспоменато, се прибавят и зачестилите торнада, както и топенето на ледниците, което това лято докара до същинска покруса.



Горещини

От началото на лятото Италия претърпя две горещи талази . Втората завърши напълно скоро, като пикът ѝ беше към 22 юли. В седмицата от 25 юли на разнообразни места в Италия горещините бяха последвани от мощни стихии с мълнии, градушки, свлачища и наводнения, до момента в който по същото време на други места горещините продължаваха да царят. Същият метеорологичен модел се наблюдаваше и при първата гореща вълна това лято.

През миналия месец юли на няколко пъти метеоролзите обявяваха даден ден за най-топлия за сезона. На 22 юли беше издадена червен код за рекордни горещини в 16 италиански града, измежду които Милано, Рим, Болоня и други, където тук-там бяха регистрирани съвсем до 40 градуса по Целзий. Според Италианската метеорологична работа страната е усетила апокалиптичния резултат на африкански антициклон, наименуван „ Апокалипсис 4800”. Името не е определено инцидентно и изяснява доста добре обстановката – температурите спадат под нулата единствено над 4800 метра надморска височина.

Метеоролозите споделят, че през миналите месеци май, юни и юли на актуалната година климатичната особеност в Италия се е удостоверила, като температурите на национално равнище са били приблизително с два-три градуса над нормалното за сезона, отбелязва Франс прес. Климатичните аномалии бяха най-очевидни през месец юни, когато бяха регистрирани температури с 2,88 градуса над междинното за месеца.

А първото шестмесечие на 2022 година като цяло в Италия бе най-топлото, записано до момента, откогато се водят сходни статистики, като температурите са били приблизително с 0,76 градуса по-високи по отношение на регистрираните в предишни първи годишни шестмесечия, показва телевизия Скай ти джи 24.

Сред горещите май, юни и юли, се чака нещата да не се подобрят и през сегашния август, предизвестяват метеоролози.

Първи рискови обстановки поради горещините, които биха могли да доведат и до жертви, бяха регистрирани на няколко места в Италия през юли. От горещината релсите на железопътна линия се деформираха и локомотив на товарен трен дерайлира в Специя, поради което придвижването бе спряно за известно време на 22 юли. А в същия ден заради същата причина температурата на релсите на открития сектор на метролиния 2 в Милано доближи 57-60 градуса, което принуди управлението на метрополитена да забави придвижването на метрокомпозииците от съображения за сигурност, оповестява телевизия РАИ Нюз.



Липса на превалявания

За половин година в Италия е регистриран спад с 45 % на преваляванията , което също способства за температурните върхове, регистрирани през първото шестмесечие в страната, показва Скай ти джи 24. Общата картина не се трансформира макар бурите в края на двете горещи талази до момента, за които бе упоменато нагоре.

Пожари

Съчетанието на горещини и спад на преваляванията естествено усили риска от пожари в страната. Според данни на програмата на Европейския съюз „ Коперник” за наблюдаване на Земята, на климата ѝ и на околната ѝ среда, до момента през 2022 година пожарите са унищожили 27 571 хектара гори и земи в Италия, отбелязва Франс прес. За някои пожари се счита, че са породени съзнателно и се води и следствие.

Суша

Сушата, която е най-тежката връхлетяла Италия за последните 70 години, докара до рекорден спад в равнището на съществени реки и езера. В региона Ломбардия езерата Маджоре, Комо и Гарда са с по-ниски нива спрямо нормалното за този интервал от годината. А река По, която е максимален воден контейнер на полуострова, тук-там е като лунен пейзаж. Обсерваторията за наблюдаване на По регистрира в някои сектори на реката равнище, което е със седем метра по-ниско от нормалното за сезона, показва Франс прес. Ниско е и равнището на река Тибър, която прекосява Рим.



На 4 юли бе оповестено изключително състояние поради сушата в пет северни области и управляващите деблокираха сума 36,5 милиона евро за справяне с последствията от бедствието там. Извънредното състояние ще е в действие до 31 декември в областите Ломбардия, Пиемонте, Венето, Емилия Романя и Фриули Венеция Джулия. Там се вкараха рестрикции върху използването на водата за поливане, миене на улиците, за декоративните градски чешми и фонтани, за поливане на морави и голф стадиони. На 21 юли регионалният шеф на Ломбардия Атилио Фонтана предизвести, че може да се изчерпа и водата, употребена за селскостопански цели. Според най-големия италиански селскостопански профсъюз Колдирети сушата заплашва над 30 % от националната селскостопанска продукция и половината от стопанствата в долината на река По, където да вземем за пример се създава и фамозната пармска шунка, предадоха АНСА и Франс прес. В бранша на оризодобива да вземем за пример доста фермери се готвят за риска от 100-процентен спад на добива. Заради проблемите с водата някои фермери или понижават на половина площта на оризовите култури, или пък ги заменят с по-малко подвластния от напояването слънчоглед.

Друга последица от сушата е пониженото произвеждане на електрическа енергия от водноелектрическите централи. Повечето от тези централи се намират точно в планинските масиви на Северна Италия и създават по принцип 20 % от електричеството в страната. Заради сушата спадът в производството на електрическа енергия там е от 40 %.

Сушата извади нескрито минусите на Италия, установяваха Ройтерс, Франс прес и Скай ти джи 24. Освен проблемите за селското стопанство и проблемите във ВЕЦ-овете, тези дни се заприказва и, че Италия няма ефикасна политика за ръководство на водните запаси, съобщи Франс прес. Това, съгласно Франческо Чофи, учител във факултета по хидрология в университета „ Сапиенца” в Рим, утежнява нещата. Според него е необходим широкообхватен народен проект за модернизиране на водоснабдителната система в страната и за създаването на средства за предварителна защита на водните рецесии.

Според последните данни на Националния статистически институт от 2020 година, 36 % от водните ресурси в Италия се губят годишно поради остарялата водопреносна система. На някои места тези загуби доближават до 70 %, като да вземем за пример в град Киети, който е основен град на региона Абруцо, в Централна Италия.

Самият министър на екологичния преход на Италия Роберто Чинголани споделя, че ръководството на водната инфраструктура в страната е отчайващо и че водопроводите губят приблизително по 42 % от водата, течаща по тях, поради това, че са просто остарели или пък поради течове в тях, съобщи Ройтерс. Чинголани напомня, че за съпоставяне в Израел заради такива аргументи се губят едвам 3 % от водата. На доста места в Италия водопроводните тръби и резервоари са отпреди 50 години и това в този момент се трансформира в проблем. Не на последно място са и кражбите на вода.

В опит да се оправи с националната рецесия държавното управление възнамерява да задели 4,4 милиарда евро от близо 200-те милиарда евро, които Италия получава от Европейски Съюз от механизма за възобновяване на стопанската система след пандемията. Тези пари ще бъдат употребявани в идните четири години за възстановяване на ръководството на водните запаси на страната. От тази сума 900 милиона ще отидат за поправки на течове, а 800 милиона за модернизиране на напоителните системи за земеделието, показва Ройтерс. Правителството счита също така, че Италия не улавя и съхранява задоволително дъждовна вода и възнамерява да влага и в тази тенденция за построяването на десетки резервоари.

Но държавното управление на Марио Драги, начертало тези проекти, в този момент е в оставка и не се знае кой ще пристигна на власт и какви ще бъдат неговите цели.

А италианците до момента не гледаха изключително отговорно към пилеещата се вода и към въпроса за пестенето, тъй като в Италия се заплащат приблизително по 2 евро на пространствен метър потребена вода, съгласно данни на Европейската федерация на асоциациите в бранша на водоснабдяването, съобщи Ройтерс. Домакинствата в прилежаща Франция заплащат двойно повече, а в Дания заплащат по 9,32 евро за пространствен метър вода. Не е изненада тогава, че в Италия се използва най-вече вода от семействата в Европейски Съюз, близо 250 литра на глава от популацията на ден. Във Франция цифрата е 150 литра, а в Дания – 105 литра, показва Ройтерс.

Необръщащи изключително внимание на пестенето, италианците останаха неприятно сюрпризирани от новината в средата на юли, че супермаркет от веригата Конад (Conad) в Реджо Емилия, в провинция Емилия Романя, вкара ограничаване за клиентите да купуват до 6 стека с бутилки минерална вода, заяви в. „ Република”. Това ограничаване продължи единствено за един уикенд и бе въведено поради проблеми в индустриалния потенциал на производителя на минералната вода. Но то може да бъде възобновено във всеки един миг, в случай че обстановката се утежни.

Топене на ледниците

Италия с изключение на равнини, долини, планини, плажове, острови, вулкани има и ледници. Сред тях най-популярен е ледникът Мармолада в северната част на страната. Той е прочут още и като „ Кралицата на Доломитите” и се издига на над 3300 метра височина. Намира се провинция Тренто и от него извира река Авизио. Той се извисява и над езерото Федая.



В този изящен пейзаж на 3 юли се разигра голяма покруса. Голям пай лед и скали се откъсна от Мармолада и провокира лавина, която опустоши 11 туристи и алпинисти. Това ужаси италианците, само че и породи доста въпроси дали гибелта на тези хора е можела да бъде избегната.

Според отчет на Междуведомствената група към Организация на обединените нации за промени на климата, оповестен на 1 март, топенето на ледовете и снега е една от десетте огромни закани за хората и инфраструктурата, породени от световното стопляне. Така че не може да се каже, че Италия не е била готова душевен за злополучие, като това с Мармолада. Седмици преди нещастието туристи и планински водачи са подавали сигнали за заплахата, която съставлява ледникът, който е станал по-крехък поради световното стопляне и рекордните температури тази година в Италия. В навечерието на нещастието да вземем за пример на Мармолада бяха регистрирани 10 градуса по Целзий. Всичко това е довело до ускорение на топенето му и водата се е натрупала под ледената шапка, което го е трансформирало в рисков и неустойчив.

Близки на жертвите на Мармолада се питат за какво никой не е предизвестил непосредствено туристите и алпинистите за това. Но управляващите споделят, че не мога да спрат хората да вървят в планината. Дори в този момент, когато Мармолада е затворен за посещаване, има хора, които всеки ден нарушават възбраната. Властите обмислят въвеждане на система с флагчета като по плажовете, която да демонстрира по кое време е най-безопасно да се върви в региона, както и механизъм за по-внимателно наблюдаване на ледниците като цяло

И министър председателят на Италия Марио Драги, и президентът Серджо Матарела дефинираха нещастието на Мармолада като последица от климатичните промени. Драги съобщи, че държавното управление би трябвало да проучва случилото се и да вземе ограничения, с цел да не се повтаря сходно нещо. А Матарела сподели, че нещастието на Мармолада е илюстрация на това, което климатичните промени, в случай че не са управляеми, могат да провокират по света.

И в удостоверение на опасенията, че нещастието може да се повтори, на 18 юли бе обявено за появяването на нова цепнатина на ледника Мармолада.

Заради нещастието прокуратурата на провинция Тренто стартира следствие. В хода му бе открита и фотография на планинския лидер Ханс Петер Айзендър от май, на която се вижда езеро навръх ледника, което демонстрира до какво е довело покачването на температурите там, показва телевизия Ти Джи Ком 24.

В интернет пък се появиха съпоставителни фрагменти за положението на други италиански ледници. На тях там където преди десетилетия е имало сняг, през днешния ден има единствено голи камъни. През последните 50 години италианските ледници са изгубили 30 % от повърхността си, като са намалели от 527 квадратни километра на 370 квадратни километра, предизвестиха през юли учени от Националния съвет за научни проучвания на Италия, представени от в. " Стампа ".



Торнада

Италия се трансформира и в страна на торнадата. Анализ на Националния съвет за научни проучвания демонстрира, че е имало 445 торнада с висока активност в Италия от 1990 година до 2021 година Най-рискови в тази тенденция са областите Лацио, Пулия и Калабрия. Само през 2021 година записаните торнада са били 69. Последният сходен феномен в страната е от напълно скоро - на 27 юли торнадо стресна жителите на Виесте, в региона Пулия.

Една топла и слънчева Италия може и да се нрави на туристите, които са единствено за малко там. Но за локалните поданици съчетанието на горещи талази, суша, пожари, липса на дъжд, топящи се ледници, торнада трансформира Италия в кръстопът на естествените стихии с всичките опасности и отрицателни последствия от това.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР