След еуфоричния период на пазара през миналата година, отиващата си

...
След еуфоричния период на пазара през миналата година, отиващата си
Коментари Харесай

Отрезвяването на пазара на луксозни имоти е факт

След еуфоричния интервал на пазара през предходната година, отиващата си 2019-а донесе отрезвяване на продавачите и значимо преосмисляне на ценовите равнища в първокласния сегмент. Това означават в своя разбор специалистите от компанията за първокласни парцели Unique Estates.

Още при започване на годината те регистрираха застояване на надценените предложения и първи признаци на спад на цените на фона на възходящото предложение на нови парцели. В идващите месеци, вследствие на корекциите в офертните цени, пазарът на висок клас парцели записва възходяща интензивност и при покупките, и при наемите.

Ако през 2018-а доминират отстъпките до 5%, то през тази година купувачите съумяват да договорят до 12% намаляване на офертната цена.

Търсене и предложение

Понижението в цените на първокласните парцели, записано през първата половина на 2019 година, забавя темпа си през есенните месеци. Корекции в офертите има най-често при парцелите в остарели здания и тези, които не дават отговор на високите условия на купувачите. Луксозните жилища в новопостроени здания или след главен ремонт поддържат постоянни цени.

През тази година офертите са доста по-близки до действителните пазарни стойности. Промяната в цените не трябва да се приема като спад, а по-скоро като актуализация по отношение на настоящото пазарно положение. "Още 2018 година отбелязахме съществуването на голям брой надценени парцели, което се прояви през тази година с по-дългото им престояване на пазара. Факт е обаче, че притежателите към този момент усещат възходящата конкуренция и нуждата от преосмисляне на ценовите предложения предвид на бързата и сполучливата продажба на парцелите ", разяснява Весела Илиева, ръководещ сътрудник в Unique Estates.

От компанията регистрират по-висока интензивност на пазара и забележителен растеж на сделките - близо 30% на годишна база. Все повече покупко-продажби се подписват след предоговаряне на офертната цена. Расте и размерът на отстъпките - по време на договарянията купувачите съумяват да договорят до 12% по-ниска цена на парцела. "Моят съвет към притежателите е да се възползват от сегашния миг за осъществяване на продажби, защото пазарът е деен и парцелите на пазарни цени бързо откриват покупател. Появяват се от ден на ден нови парцели на пазара, което ще увеличи конкуренцията в предлагането и ще окаже напън върху цените ", споделя Весела Илиева. По думите й купувачите отделят повече време за търсене на жилище. Необходими са им приблизително с пет огледа повече, с цел да осъществят договорка и държат да разполагат с по-голям избор в процеса по покупка.

Високата интензивност в първокласния сегмент се задържа и на международните пазари, демонстрират данните на Luxury Portfolio International. През идващите няколко години ще станем очевидци на взрив във високия клас парцели в Азия. В момента най-горещите точки са Монако, Париж, Лондон, Ню Йорк, Френската Ривиера, Холивуд, Лос Анджелис и Сингапур. "В интервал на турбулентна стопанска система и геополитическо напрежение в някои от основните пазари, първокласният сегмент остава постоянен. Високият клас парцели се прави оценка като сигурен актив, което поддържа постоянния интерес на купувачите ", споделя Крис Дийц, вицепрезидент Глобални интервенции в Luxury Portfolio International.

Профил на клиентите

Тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на първокласни парцели се ускорява, както у нас, по този начин и в международен проект. Нараства делът на така наречен представители на милениал поколението - родените през 80-те и 90-те години на XX век. На световно равнище те съставляват към 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като упованията са през идващите години делът им доста да се увеличи. Съвсем скоро точно клиентите от милениал поколението ще движат пазара и на първокласни парцели. "Трябва да се има поради, че в условията им по отношение на бъдещия им дом надвиват функционалността и удобството. Те държат изключително на софтуерните благоприятни условия, които жилището предлага. Като да вземем за пример единна система за ръководство за електричество, отопление, осветяване и други, както и отдалечен надзор на сигурността и достъпа до парцела ", разяснява Крис Дийц.

У нас делът на милениалите е по-малък. Този вид купувачи се ориентира към парцели за лично прилагане - жилища с високи тавани и просторни пространства, също и нови къщи с съвременна архитектура и обзавеждане, ситуирани в елитните региони на София. Предпочитаните местоположения за къщи са кварталите по Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Киноцентъра), като нормалният бюджет на купувачите е в диапазона 450 000-800 000 евро.

Типове покупко-продажби

Традиционно най-вече покупко-продажби се записват в централната част на София и региона на Докторски монумент, както и в елитни квартали като Лозенец. Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните региони - Кръстова вада и Манастирски ливади, където по продължение на бул. "България " се появиха затворени комплекси с високо качество на строителството и средата. Продажните цени за първокласен и изцяло приключен и обзаведен парцел доближават и над 2000 евро/кв. м, до момента в който междинните за висок клас парцели равнища в останалата част от квартала се движат към 1400-1500 евро/кв. метър.

Независимо от местоположението, цените в обособени извънредни обекти надвишават доста междинните за региона. Пример за това е планът Secret Gardens в Лозенец. Комплексът от затворен вид носи аристократичната архитектура на столицата, съчетана с новаторски дизайн и модерни технологии. Сградата се отличава с това, че партерните жилища разполагат със лични дворове, създаващи чувство за къща. "Възможностите за инвестиция в първокласния сегмент на недвижимите парцели притеглят от ден на ден купувачи. Клиентите се възползват от високата интензивност на наемния пазар и търсят жилища в нови здания, които могат да отдават чартърен. През последните месеци този вид покупко-продажби зачестяват ", добавя Весела Илиева.

Кредитна интензивност

За разлика от всеобщия пазар, където покупко-продажбите с ипотечни заеми поддържат висок дял от общите, в първокласния сегмент те са едвам към 10-15 на 100. Данните от последните месеци въпреки всичко демонстрират възходящ интерес към банково финансиране поради преференциалните условия и исторически ниските лихвени равнища.

Сделките с заем са желани при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на първокласни жилища в града, на цени над 350 000 евро. При тях всекидневно делът на заема е до 1/3 от цената на парцела. Това също е характерна разлика, която отличава първокласния сегмент от всеобщия жилищен пазар, където с композиция от ипотечен и потребителски заем в редица случаи се финансира и 100% от цената.

Наемен пазар

С растеж от близо 10% по отношение на предходната година, пазарът на наеми на първокласни парцели също отбелязва релативно висока интензивност. Универсално при наемите максимален е ползата към най-високия и най-ниския ценови сегмент. В общия случай жилищата междинен клас - с сред 500 и 1000 евро наем, се търсят по-слабо. В същото време точно в тази категория предлагането е доста, като една от аргументите за растежа на офертите е преориентирането на доста притежатели от краткосрочни към дълготрайни наеми, означават от Unique Estates.

Силно е търсенето на жилища и къщи чартърен в затворени комплекси в София. А някои клиенти идват и с съответно търсене на парцели в одобрени на пазара планове, като Residential Park Sofia и Sofia Land Residence.

Някои притежатели оферират жилищата си по едно и също време чартърен и за продажба, като предпочитано търсят наематели, само че са склонни да прегледат и предложения за покупка при забавна цена.

От компанията чакат през 2020 година цените да се задържат постоянни към актуалните равнища, а интензивността на покупко-продажбите да бележи нов, въпреки и сдържан растеж. Продавачите и купувачите ще имат релативно идентични упования, което ще рефлектира като съкращаване на интервала за подписване на договорка. От Unique Estates плануват още, най-интересни за клиентите да бъдат модерните жилища с акцент върху функционалността и изчистения дизайн.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР