Учени в Китай са превърнали бамбук в прозрачен материал, който

...
Учени в Китай са превърнали бамбук в прозрачен материал, който
Коментари Харесай

Прозрачен бамбук става алтернатива на стъклото

Учени в Китай са трансформирали бамбук в транспарантен материал, който е резистентен на огън и вода и потиска дима. Новият артикул е обещаващ съперник на стъклото, написа NewAtlas.

Силициевото стъкло, направено от пясък, към момента е главният строителен материал, когато имате потребност от нещо транспарантно, само че крепко, като прозорци. Но материалът има и някои дефекти - не е изключително резистентен и може да бъде тежък и нежен.

Прозрачният бамбук има няколко основни преимущества.

" Бамбукът може да се похвали с бърз напредък и скорост на регенерация, което го трансформира в съвършения строителен материал. С продуктивност четири пъти по-висока от дървесина на акър, бамбукът е приет за изключителната си успеваемост ", сподели Цайчао Уан, създател на проучването.

След премахване на лигнина, бамбукът се влива с неорганичен течен натриев силикат, който трансформира пречупването на светлината на влакната, с цел да стане транспарантен. След това се третира, с цел да направи материала хидрофобен или водоотблъскващ. Големите му плюсове се, че той е по-лек и е много по-добър топлоизолатор.

Бамбукът е транспарантен, с пропускливост на светлина от 71,6%, забавящ горенето, водоотблъскващ и блокира пушек и въглероден окис. Той устоя на опън и на прегъване, повече от стъклото.

Този транспарантен бамбук освен може да се употребява като строителен материал, само че когато се употребява като субстрат за перовскитни слънчеви кафези. Това покачва успеваемостта на панелите.

" В бъдещите проучвания ще се фокусираме върху огромното произвеждане и мултифункционализиране на този транспарантен бамбук ", сподели Уан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР