След едноседмично посещение на експерт от ЮНЕСКО Херве Летие в

...
След едноседмично посещение на експерт от ЮНЕСКО Херве Летие в
Коментари Харесай

Доклад с препоръки за Пирин на ЮНЕСКО ще излезе в края на април

След едноседмично посещаване на специалист от ЮНЕСКО Херве Летие в България, в края на април той ще е подготвен с отчет с оценка и рекомендации по плана за проект за ръководство на народен парк Пирин като част от международното завещание. През юни документът ще бъде финално показан за разискване на съвещанието на Консултативния орган на ЮНЕСКО, научи " Дневник " от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Мисията на интернационалният специалист не е проверяваща, а съвещателна. Резултатът й ще има целесъобразен темперамент. " Тази задача е съвещателна, организацията ни може да поучава да се постъпи по избран метод и да подхващат избрани дейности ", е прецизирал специалистът, представен от Министерство на околната среда и водите. И финалният отчет на ЮНЕСКО ще има целесъобразен, а не задължаващ темперамент и не може да въздейства на решението на държавното управление по проблема.

През последните пет дни Херве Летие е на задача в страната, с цел да се запознае на място с актуализацията на проекта за ръководство на Пирин и да откри дали планът подхожда с решенията на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО и обезпечава опазването на обекта. Летие се е срещнал с представители на виновните институции, локалната власт, неправителствени организации, посетил е националния парк и град Банско, стана ясно от известие на Министерство на околната среда и водите.

От пресцентъра на министерството на екологията обаче не можаха да отговорят на въпрос на " Дневник " дали по време на формалните срещи са обсъждани към този момент гласуваните от кабинета и оспорвани ремонти на настоящия сега проект за ръководство на Пирин, против които жители стачкуват към този момент трети месец.

В началото на седмица Летие се е срещнал с представители и на неправителствения бранш. По време на среща с коалиция " За да остане природа в България " и учени от Българска академия на науките еколозите са показали позицията си по роля на буферните зони за опазването на обекта на международно завещание, за евентуалното въздействие на новия проект за ръководство върху обекта, въздействието на промените на настоящия сега проект, утвърдени на 28 декември от министерски съвет, неналичието на експертиза и присъединяване от Българска академия на науките при тези промени, за икономическия и политически напън. Това научи " Дневник " от представител на обединението, участвал на срещата.

От сряда специалистът е в Банско, където се е срещнал със положението на Пирин и с новия проект за ръководство на парка, показан на среща в дирекцията на парка. В четвъртък той е бил и на среща, проведена от кмета на Банско Георги Икономов. На нея са участвали вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов и представители на общините Разлог, Добринище и Сандански, намиращи се на територията на националния парк.

" Тази седмица съумях да изслушам доста хора, да събера доста документи. Те ще ми разрешат да изготвя рекомендация за държавното управление. Не съм тук, с цел да взимам решение, не мога да разреша или да забраня каквото и да било. Мога да ви дам съвет, който да помогне на държавното управление. Ще бъда справедлив и самостоятелен. Моята задача е сложна, срещнах се с доста хора и чух разнообразни отзиви, " е декларирал Херве Летие на брифинг в общината в Банско пред районни медии преди ден.
Министърът Димов е показал, че по време на срещата е било дискутирано забавянето на новия проект за ръководство и е било декларирано желанието на Министерство на околната среда и водите да има ясно развиване на народен парк " Пирин " през идващите години.

Летие е предложил да се приготви дълготрайна визия на ски зоната, съобщи кметът на Банско, само че добави, че това е невероятно сега, тъй като сегашният План за ръководство е извънредно рестриктивен и блокиращ. " Искаме по-гъвкав, настоящ и удобен проект. Чак тогава ще имаме дълготрайна визия ", сподели Георги Икономов, който също по този начин е благодарил на Министерство на околната среда и водите, че " подхожда отговорно към казуса ". " Убеден съм, че обединяването на напъните на локалната общественост и изпълнителната власт ще докара до верни решения ", е добавил Икономов. Според него за понижаване на замърсяването на природата от коли, които се качват в планината, е належащо построяването на втория кабинков въжен превоз и подобряването на инфраструктурата.

" Моето наличие тук е с цел да подчертая значимостта на развиването на тази икономическа зона, защото тук туризма е главен занаят, и да заявя пред господин Летие нуждата от решаването на този проблем ", е декларирал вицепремиерът Валери Симеонов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (80)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР