След едногодишно прекъсване заради пандемичната обстановка в страната, за двадесет

...
След едногодишно прекъсване заради пандемичната обстановка в страната, за двадесет
Коментари Харесай

РБ „Сава Доброплодни” – Сливен организира творческа работилница „Лято в библиотеката”

След едногодишно спиране поради пандемичната конюнктура в страната, за двадесет и пета година Регионална библиотека „ Сава Доброплодни ” – Сливен провежда креативна работилница „ Лято в библиотеката ”, с цел да направи ваканцията на дребните си читатели радостна, занимателна и неповторима.

И тази година ползата към самодейността на библиотеката беше доста огромен. Независимо от изненадите на лятното време, през целия месец юли, всеки работен ден от 9:00ч. до 12:00ч., над 40 деца на възраст от 7 до 10г. посещаваха проведените занимания. Ежедневно занятията стартираха със занимателен час по четене. В рамките на един астрономически час децата четяха творби на български и непознати детски създатели останали отвън „ досадните и наложителни ” учебни описи за лятно четене. В края на всеки час по четене децата обсъждаха прочетеното, естествено и доброволно разясниха това, което ги е впечатлило, предлагаха свои разновидности за завършек на историите. Те откровено се забавляваха и с показаните от библиотекарите драматизирани фрагменти от творбите.

В рамките на програмата на децата гостува и писателката Ваня Аврамова. В същински празник се трансформира представянето на книгата й „ Моливия! ” като на срещата участваха над 65 деца участници в работилницата, читатели на библиотеката и деца от образователна занималня „ МариЕс ”. След представянето на книгата, с участниците в лятната работилница в библиотеката авторката организира и час по креативно писане като оказа помощ на децата сами да съчинят и напишат своя приказка.

Освен часовете по четене, в ежедневната стратегия на работилницата бяха включени и забавни тематични занимания, в които посредством забавни презентации, разкази, беседи, прожекции на филми и просветителни игри, децата научиха любопитни обстоятелства за историята на библиотеките и на книгоиздаването; впуснаха се във вълнуващи пътешествия в историята на нашия град Сливен от древността до наши дни и се срещнаха с неговите герои и знаци, както и с естествените явления, и с растителния и животинския свят под лазурното небе на Сините камъни.

За да се насърчи творчеството на децата беше проведен и „ Щаб за занимателни хрумвания ” като по техни оферти особено място в заниманията бе отделено на обичаните им тематики за света на динозаврите, за планетите и космоса, за пиратите – разбойници, само че и ловци на завършения, за рицарите – герои на достойнството и благородството, за загадъчния свят на фантастичните същества и други

Чрез литературно странствуване отдадено на най-известните поети и писатели родени в Сливен, по занимателен и забавен метод децата се срещнаха с живота и творчеството на Добри Чинтулов, Константин Константинов, Елисавета Багряна, Станка Пенчева, Дамян Дамянов, Надя Неделина и други

Организирани бяха и визити на музеи, монументи и естествени обекти, както и на административната постройка на естествен парк „ Сините камъни “.

Децата се срещнаха и с магията на театъра, с разнообразни техники при изработването на театрални кукли, с специалността на артиста и режисьора. С помощта на режисьора Христо Симеонов те приготвиха и показаха театрални етюди по известни детски книги.

Както постоянно най-весело и занимателно беше в часовете за на практика занимания: децата рисуваха илюстрации, моделираха, изработваха картички, книгоразделители, маски, амулети, карти на съкровища, кутии за мемоари, вълшебен атрибути, къщички за птици, усвоиха тайните на оригами и други За креативните задания по изобразяване с децата работи и аниматор-художник. С направените от тях материали е проведена галерия в централното предверие на библиотеката.

По традиция лятната креативна работилница завърши със особено празненство – Ден на гениите и бал с приказни герои. На спонтанна сцена децата извършиха обичани песни, стихотворения и танци, участваха в занимателна режисура, в която се демонстрираха като артисти, споделиха и радостни случки и занимателни недоразумения случили се по време на заниманията, описаха за новите си другарства. В програмата се включиха и дребните другари на библиотеката – балерините от „ Балет Барби “ с началник Силвия Терзиева, които извършиха няколко танца като привет към всички участници и посетители на тържеството.

Пак по традиция всеки от участниците в креативната работилница получи като подарък от библиотеката грамота и хубава детска книга с благопожелание за доста приятни мигове в чудния баснословен свят.

Лятната креативна работилница в Република България ”Сава Доброплодни ” приключи, само че самодейностите на културната институция за насърчаване на детското четене през летните ваканционни дни не престават. До 15 септември всички деца, които са читатели на библиотеката, могат да се включат в акцията „ Забавно лято с книга “. Стартира и акция „ Да помогнем на дървото да се разлисти “, като на красивия макет на дървото на знанието в Детския отдел децата ще могат да залепват листчета със заглавията на прочетени през ваканцията книги, които са им харесали и впечатлили като на 15 септември листчетата ще бъдат систематизирани и ще се получи действителна визия за литературните ползи на сливенските деца. За най-активните дребни читатели ще има несъмнено и доста награди.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР