След еднодневно забавяне, компанията SpaceX за втори път успешно изстреля

...
След еднодневно забавяне, компанията SpaceX за втори път успешно изстреля
Коментари Харесай

Ракетата Falcon 9 оцеля след спускане над Атлантическия океан

След еднодневно закъснение, компанията SpaceX за повторно сполучливо изстреля ракетата Falcon 9 и по-късно я спусна над Атлантическия океан.
При тази задача, в геостационарна орбита бе изведен спътникът SES-16/GovSat-1 на LuxGovSat – взаимна компания на държавното управление на Люксембург и сателитния оператор SES.

В този случай потребният товар не е толкоз забавен: в тази задача въобще не се предвиждаше завръщането на първата степен, която към този момент хвърча в космоса и сполучливо кацна. Илън Мъск към този момент не дава информация. Но след една седмица би трябвало да се реализира първия тестов полет на тежката ракета Falcon Heavy и за кацането на централния и двата странични бустера ще е нужна и морската платформа (втората плаваща платформа „Just Read the Instructions“ се намира в Калифорния).



Не се знае, какво тъкмо е тествал Мъск, само че ракетата е пусната над океана. Преди да доближи водата, Falcon 9 извърши всички наложителни стадии по кацането: тройно задействане на ракетните мотори, с цел да стане спускането допустимо най-меко. Ракетата оцеля.



Малко по-късно Илън Мъск написа в Twitter, че е тествал нова мощна техника за кацане, която е в положение да повреди плаващата платформа.

Сега първата степен на ракетата ще бъде превозена до сушата и би било знамение, в случай че SpaceX успее да я употребява още един път.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР