След двудневно видеоконферентно заседание на Съвместната експертна комисия по историческите

...
След двудневно видеоконферентно заседание на Съвместната експертна комисия по историческите
Коментари Харесай

Преговорите София-Скопие завършиха без резултат

След двудневно видеоконферентно съвещание на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси сред България и Република Северна Македония няма резултат, разгласи съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров.

Това е единайсетата среща, основана в осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония.

Историците от София и Скопие още не могат да реализират единодушие по използването на термина " македонски ", с цел да подпишат протоколите от предишни срещи.

Появява се противоречие сред историците от двете страни по отношение на общ текст, който би трябвало да бъде препоръчан на двете държавни управления за празнувания по отношение на цар Самуил – тематика, по която към този момент беше реализиран компромис.

" Няма и дребна стъпка, направена в договарянията ", означи при започване на конференцията проф. Димитров.

" Трябва да ви кажа, че отдалеченото образование поради пандемията сътвори съществени проблеми в образованието, само че пък отдалечената работа на нашата комисия сътвори съществени проблеми и в нашата работа за образованието “, стартира конференцията проф. Димитров.

" Дискусията за цар Самуил сподели оттегляне от към този момент квалифициран взаимен текст до държавните управления на България и Северна Македония за взаимното му честване ", изясни проф. Ангел Димитров.

" Непрекъснато се говореше от нашите другари от Република Северна Македония освен това на политическо равнище и в медиите, че комисията е отхвърлила три интервала от своята работа, отразени в учебниците и се загатваше с изключение на остарялата история и интервала на Средновековието и даже ранния интервал на османското господство тук на Балканите. Ние сме доста много надалеч от довеждане докрай на работата по учебниците, които интерпретират, образоват децата в 7-мо поделение за Средновековието. Нашите бележки бяха към 14 точки, ние сме сега на 4-а. При това през днешния ден тази четвърта точка, която е обвързвана с цар Самуил, още веднъж беше напразна. За страдание сподели още нещо. Едно оттегляне от към този момент квалифициран взаимен текст до двете държавни управления за взаимно честване на една такава забележителна историческа персона, каквато е цар Самуил ", сподели още проф. Димитров.

Той уточни, че доста му се желае идната година да направи това, което се желае от комисията поради подписания Договор за другарство и добросъседство.

След като България блокира началото на договарянията на Македония за участие в Европейския съюз, въпросът ще бъде отворен идната седмица, когато е плануван Съветът на министрите на Съюза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР