След двучасови дебати вчера Народното събрание прие оставката на председателя

...
След двучасови дебати вчера Народното събрание прие оставката на председателя
Коментари Харесай

Цацаров подаде оставка. Каква е ползата от оттеглянето му?

След двучасови диспути през вчерашния ден Народното събрание одобри оставката на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Какво значи отдръпването на шефа на антикорупционната комисия и с какви позиции остават политическите сили след него?

" С такава емблематична оставка и при такава емблематична конструкция като КПКОНПИ е ясно, че ще се разиграят сюжет и спор, които ще сложат вижданията за промяната в тази система. Когато се създаваше комисията, още веднъж имаше тежки несъгласия за това какви функционалности би трябвало да има. Тогава президентът и Движение за права и свободи упорстваха структурата да има проверяващи функционалности, а ГЕРБ отхвърли. Сега нещата малко се завъртяха на назад и най-вероятно ще се отиде към проверяващи функционалности. Това беше политическо говорене във връзка на един фиктивен акт ", разяснява пред бТВ политическият анализатор Росен Карадимов.

Част от групата на ГЕРБ бойкотира гласуването, а от „ Продължаваме промяната “ дефинираха оставката като закъсняла. Самият Цацаров не участва на съвещанието.

„ Това беше един фиктивен акт. По-скоро мотивът бе употребен за опита за парламентарно говорене, опита за пряк конфликт на уменията да изразяваш позиции. Една политическа мощ още веднъж беше против всички и съумя да извади леки дивиденти. Става въпрос за „ Възраждане “. Те са тези, които подлагат на критика всички, без значение защо става дума и защо се гласоподава “, счита проф. Росен Стоянов, учител по политически връзки в Нов български университет.

Според Карадимов дебатът сред институциите не е нездравословен за България. „ Подобно разнопосочно говорене от страна на президента и на държавното управление постоянно ще бъде употребено от опозицията с опит за заклеймяване на политическа конспирация “, съобщи проф. Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР