След две преживени световни войни, Лихтенщайн имаше сериозни финансови затруднения

...
След две преживени световни войни, Лихтенщайн имаше сериозни финансови затруднения
Коментари Харесай

Най-богата страна в Европа няма летище и железопътен транспорт

След две претърпени международни войни, Лихтенщайн имаше съществени финансови усложнения през първата половина на 20-и век, само че през последните десетилетия една от мини европейските страни предлага най-високото качество на живот на своите жители.

На 23 януари тази година Лихтенщайн означи 300 години от основаването си като княжество. Днес тя е най-богатата страна по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в света - над $170 000 и с една от най-ниските корпоративни данъчни ставки от 12,5 %. В резултат на това доста холдингови компании откриват офиси в столицата - Вадуц.

С обща повърхност почти три пъти по-малка от землището на София, популацията на страната е към 40 000, от което една трета са чужденци.

Там жителите имат наложителна обедна отмора сред 12:00 и 13:30 часа през делничните дни, през които са неразрешени всевъзможни шумни действия. Там няма летище или железопътен превоз, а само рейсове, с които се плануват жителите.

Преди да стане независимо княжество страната е била самостоятелна страна в границите на Свещената Римска империя, а по-късно е била обвързвана и с Австро-Унгарската империя. След Първата международна война и разпадането на империята, Лихтенщайн е била на ръба на банкрут.

Преди 50-те години на предишния век обаче Лихтенщайн се бори с дефицита на пари с стопанска система, учредена на селското стопанство, а ръководещата династия е принудена да продаде част от сбирката си скъпи картини на известни художници, измежду които и Мона Лиза на Леонардо да Винчи.

Ниските налози в страната обаче й оказват помощ последователно да се съвземе. През 1955 година страната се саморекламира като страна, където локалните жители живеят безмитно, само че това важи и за задграничните корпорации. Тогава най-високата данъчна ставка е 1,4 %. До 1970 година стопанската система на Лихтенщайн към този момент процъфтява.

Днес The CIA World Factbook разказва страната като просперираща, мощно индустриализирана със мощен финансов бранш.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР