След дългогодишни преговори Швейцария заряза усилията, насочени към договаряне на

...
След дългогодишни преговори Швейцария заряза усилията, насочени към договаряне на
Коментари Харесай

Швейцария се отказа от дългогодишни преговори и общ договор с ЕС

След дългогодишни договаряния Швейцария заряза напъните , ориентирани към договаряне на общ контракт с Европейски Съюз , оповестява БиБиСи.

Швейцария не е в Европейския съюз , само че се е включила към доста от политиките на блока, като свободата на придвижване.

Понастоящем връзките се ръководят от над 120 двустранни съглашения и в случай че не бъдат сменени с една рамкова договорка, това може да навреди на цялостните връзки.

" Съжаляваме за това решение, като се има поради напредъкът, реализиран през последните години ", съобщи комисията на Европейски Съюз. Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Швейцария датира от 1972 година

Европейска комисия - изпълнителният орган за 27-те държави-членки на Европейски Съюз - съобщи, че без рамково съглашение сред Европейски Съюз и Швейцария, модернизирането на тези връзки не би било допустимо . Съществуващите покупко-продажби " не бяха на бързи обороти " и въздействието на решението на Швейцария ще би трябвало да бъде оценено, предизвести Европейска комисия.

Швейцарското държавно управление акцентира три въпроса : отбраната на заплатите, разпоредбите, регулиращи държавната помощ, и правото на жителите на Европейски Съюз, работещи в Швейцария, да желаят швейцарски обществени помощи като част от свободата на придвижване.

Външният министър Игнацио Касис съобщи, че Швейцария не може да одобри настояванията на Европейски Съюз за равни права за служащите от Европейски Съюз , защото това би означавало нежелана " смяна на парадигмата " в миграционната политика на Швейцария. Правителството също се притеснява, че това може да докара до по-високи разноски за обществено обезпечаване.

Двете страни могат да разчитат на смесените двустранни съглашения, само че тези покупко-продажби в последна сметка ще остареят, тъй че Швейцария няма да има достъп до евентуален енергиен съюз или други области на единния пазар .

Една двустранна договорка отпадна едвам тази седмица, за търговия с медицински произведения и швейцарската организация MedTech съобщи, че ще коства на промишлеността 114 милиона швейцарски франка (104 милиона евро) и 75 милиона всяка година по-късно.

Швейцария и Европейски Съюз през годините: 1972 година - Споразумение за свободна търговия; 1992 година - Швейцарците гласоподават тесно срещу присъединението към Европейското икономическо пространство; 1992-2002 година - Швейцария договаря, по-късно подписва първите двустранни съглашения с Европейски Съюз - те са взаимно подвластни и включват свободно придвижване на хора - подкрепено с гласоподаване през 2000 година Общо рамково съглашение се предлага през 2002 г.;

2005 година - Швейцария гласоподава за присъединение към европейския контракт за отворени граници Шенген и разширение на свободното придвижване до 10 нови страни от ЕС; 2014 г. - Швейцария лимитира квотите за служащите от Европейски Съюз, което ядосва Европейски Съюз. Водят се диалози за формализиране на връзките в рамков контракт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР