След дългогодишни перипетии италианското правителство изглежда най-сетне се заема сериозно

...
След дългогодишни перипетии италианското правителство изглежда най-сетне се заема сериозно
Коментари Харесай

Един от най-дългите в света: ще има ли мост до Сицилия

След дългогодишни премеждия италианското държавно управление наподобява най-накрая се заема съществено с построяването на мост, който да свързва континенталната част на страната със Сицилия. За това ясно приказва признатият от кабинета на Джорджа Мелони  в четвъртък вечерта указ за " незабавни ограничения за построяването на постоянна връзка сред Сицилия и Калабрия ".

По думите на министъра на превоза Матео Салвини, представен от АРД, мостът би трябвало да се трансформира във визитна картичка на италианското инженерно изкуство. Според министъра това е " исторически ден освен за Калабрия и Сицилия, само че и за цяла Италия ". Пред италиански медии той увери, че „ този път няма да ни спрат " - явно припомняйки за проектите на неговото държавно управление отпреди години.

Критици: „ разхищаване на средства "

Критици упрекват държавното управление в „ разхищаване на средства ", показва на собствен ред организация Анса. Природозащитници пък отхвърлят проектите на построяването на мост поради „ извънредно високите екологични и финансови разноски ".

Поглед към " Понте ди Месина " откъм Санта Трада в КалабрияСнимка: AP

Няколко италиански държавно управление дотук са стартирали концепцията за мост над Месинския проток до Сицилия. Бившият министър председател Силвио Берлускони също настояваше за построяването на подобен мост. Но от тези проекти нищо не излезе. Критиците тогава дефинираха плана като непотребен и рисков – поради земетръсния регион, в който попада бъдещото оборудване.

Един от най-дългите в смета въжени мостове

Мостът ще бъде 3,2 километра на дължина, което го прави един от най-големите въжени мостове в света. Идеята е съществувала още по време на Римската империя, само че и до през днешния ден до Сицилия се стига единствено със аероплан или ферибот.

Сега италианският парламент има два месеца време, с цел да трансформира държавния указ в закон. Според външния министър Антонио Таяни, представен от АРД, строителството на оборудването би трябвало да стартира още през 2024 година.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР