След дълго чакане и няколко отлагания Тотнъм най-накрая ще открие

...
След дълго чакане и няколко отлагания Тотнъм най-накрая ще открие
Коментари Харесай

Новият стадион на "Тотнъм": Високи технологии, собствена пивоварна и екоматериали

След дълго очакване и няколко отлагания " Тотнъм " най-сетне ще открие новия си стадион, по-малко от три години след началото на градежа. Съоръжението, чиято цена надвиши 1 милиард паунда, ще одобри своя първи дуел от Висшата лига довечера в дербито сред " шпорите " и " Кристъл палас ".

" Тотнъм стейдиъм ", както ще се споделя стадионът до момента в който не бъде открит спонсор да заплаща за името, е считан за един от най-модерните в Европа. С потенциал от 62 062 места стадионът на " шпорите " е третият максимален в Англия след " Уембли " (80 хиляди) и " Олд Трафорд " (75 хиляди).

" Нашият остарял стадион беше напоен с доста история и сантименти, само че беше единствено 37 хиляди места, което ни поставяше в неравна позиция по отношение на останалите ни съперници от Топ 6. Затова пристигна концепцията за този нов стадион. Той ще бъде дом на доста бъдещи генерации, по тази причина искахме да бъде извънреден ", с тези думи президентът на " Тотнъм " Даниел Леви откри новото оборудване.

Трибуна сходна на Жълтата стена

Едно от най-впечатляващите неща в новия стадион на " Тотнъм " е южната естрада, която е с потенциал от 17 500 места. Архитектите на стадиона я построяват по сходство на фамозната Жълта стена на " Сигнал Идуна парк ", домът на " Борусия " (Дортмунд). В Германия тази естрада е известна като мястото, откъдето гледат мачовете най-запалените последователи на жълто-черните.

Лондонската стена, както беше разказана в британските медии трибуната, е ситуирана под надолнище от 34 градуса. Това е тъкмо оптимално разрешеното от британските закони. Идеята е почитателите да са оптимално покрай своите любимци, а първият ред седалки е ситуиран на едвам 4.9 метра от голлинията.

" Всички приказват за " Коп " на " Анфийлд ", знаем легендите за това по какъв начин за съперника е ужасно, когато " Ливърпул " атакува към тази естрада. Ние желаеме да се приказва същото за нашата южна естрада ", сподели Леви.

 Новият стадион на
© Reuters

Американската компания " Дактроникс " е конфигурирала четири великански видеостени, които са с обща повърхност съвсем 1000 квадратни метра. Между обособените етажи на трибуните също са сложени лентови екрани.

За своите корпоративни сътрудници " Тотнъм " също предлага огромни улеснения. Изградена е зона, нарезена Tunell Club, която дава опция през стъкла да се следи тунела, откъдето играчите излизат на терена. Това " Сити " взаимства от първенеца " Манчестър сити ", който го приложи на своя " Етихад " след последния ремонт на централната естрада.

Целият комплекс ще бъде приключен със строена на жилищна зона и хотел със 180 стаи.

Подвижен терен с революционна система за поддръжка

На всеки футболен стадион тревата е едно от най-важните неща. Точно поради това " Тотнъм " конфигурира революционна система, с цел да може да поддържа терена на своето съоръжиение в чудесно положение.

Теренът на " Тотнъм стейдиъм " ще може да се прибира, с цел да се съхранява и пази по-добре. Това се прави и поради дуелите по американски футбол от Националната футболна лига (НФЛ), които ще се играят на стадиона. Естественият терен е ситуиран от горната страна, като се разделя общо на три и се прибира, с цел да може да бъде изваден изкуственият терен за американски футбол, ситуиран изпод.
Tottenham Hotspur Stadium introduces world-first integrated pitch grow light https://t.co/w1uI5uUqjYpic.twitter.com/PhIHPGeeWL
— StadiaMagazine (@StadiaMagazine) October 19, 2018

Според екипа по поддържката целият развой лишава 25 минути. Изкуственият терен ще бъде употребен още за концерти, с цел да не се поврежда тревата.

Впечатляваща е и системата за поддържка на терена, или добре познатите осветителни тела, помагащи тревата да пораства по-бързо и да се регенерира. Новото при " Тотнъм " обаче е, че цялата система няма да е във физически допир с тревата и действително няма да я поврежда.

Масово употребяваните системи са на колела с дребни размери, което изисква непрекъснато пренасяне, а също по този начин поради тежестта си от време на време смачкват елементи от терена. Системата на " шпорите " е интегрирана на релси от двете страни на игрището. Тя е с тегло 120 тона и разполага с 864 лампи. Когато не се употребява ще бъде в особено помещение под северната естрада.

В нея е вградена и поливна система, която също да оказва помощ за растежа на тревата.

Мини пивоварна и високи технологии - удобствата за редовия почитател

От какво се нуждае един футболен почитател в 21 век - бира и достъп до Интернет, с цел да следи какво вършат директните съперници в същия миг, до момента в който неговият отбор играе. От " Тотнъм " знаят това и са се постарали доста в това отношение. " Тотнъм стейдиъм " ще разполага със своя минипововарна с помощта на компанията Beavertown, която е основана единствено на две благи от стадиона.

Впечатляваща е технологията в питейните заведения, посредством която бирата се налива изпод нагоре с помощта на специфични магнити в чашите. Според Beavertown това резервира по-добре качествата на бирата и усъвършенства хигиената. От " Тотнъм " допълват, че спомага и за по-бързото обслужване на почитателите.



Благодарение на технологията могат да се пълнят 10 000 пинта в минута.

По отношение на технологиите оборудването в Северен Лондон разполага с 1600 wireless точки за свързване. Осигурена е мобилна връзка на целия стадион, тъй че феновете да нямат проблем да приказват по телефона. Според " шпорите " няма да има проблеми 65% от почитателите по едно и също време да стриймват видео.

" Тотнъм стейдиъм " е и първият, на който няма да се употребяват банконоти (т.нар. cashless). Освен обичайните способи за заплащане в питейните заведения, заведенията за хранене и магазините с кредитна или дебитна карта, почитателите имат още два изобра. Единият е абонаментните им карти да бъдат заредни с определна сума за покупки. Другият е на стадиона да си закупят авансово заредена карта, с която могат да заплащат за всичко.

Грижата за природата също е значима за " шпорите ". Те оповестиха, че отстраняват напълно потреблението на пластмасови произведения за еднократна приложимост като сламки, принадлежности и бъркалки. Ще се употребяват дървени или хартиени. Пластмасовите чаши ще се сортират и рециклират, с цел да може да се употребяват още веднъж след време.

Енергийният сътрудник на клуба Schneider Electric исталира специфична система за непрекъснато наблюдаване, която да разреши възстановяване на енергийната успеваемост на стадиона.

Най-добрият стадион в света

Така мениджърът на първия тим Маурисио Почетино дефинира новият стадион на клуба. По думите на аржентинеца " ще бъде срамно, в случай че " Тотнъм " не се класира за Шампионската лига.

" Най-добрият стадион в света би трябвало да приема мачове от Шампионската лига. Ще бъде огромен позор да не бъдем в Шампионската лига следващата година. Ще се борим, само че аз нямам подозрения, че ще бъдем там. Остават ни седем мача до края на сезона, а пет от тях са тук. Това ни дава очаквания ", разяснява Почетино.



" Тотнъм " завоюва единствено един от последните си шест мача и бе преместен от третото място от градския противник " Арсенал ". " Шпорите " имат 61 точки, толкоз колкото и " Манчестър юнайтед " и заема четвъртото място в таблицата.

Сред другите улеснения за почитателите, които в сряда ще посетят за пръв път мач от Висшата лига е особено приложение. Досегашното познато приложение за телефон на " шпорите " беше актуализирано и ще предлага улеснения, налични единствено на стадиона.

Тези, които са склонни да отделят и повече средства, ще могат да създадат специфична разходка на стъклена платформа на 40 метра над игрището и да се насладят на невиждана панорама.

Фотогалерия: Бербатов и легендите на "Тотнъм " откриха новия стадион на отбора >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР