След дълги полемики, които се разразиха в публичното пространство, човечеството

...
След дълги полемики, които се разразиха в публичното пространство, човечеството
Коментари Харесай

Първата женска космическа разходка ще е факт през тази седмица

След дълги полемики, които се развихриха в общественото пространство, човечеството е на прага пред реализирането на първата галактическа разходка единствено от дами. Подобно на доста други тематики, директно или индиректно свързани с половото тъждество, по този начин и тази разбуни духовете на към този момент поляризираното общество. Либералите считат, че галактическата разходка от дами е натурален резултат от постигнатите победи в областта на равенството и естествен път от галактическото развиване на човечеството. Много хора с консервативни възгледи съзират в идното събитие просто евтина пиар акция, която ще служи за идеята да се наложат полови квоти и да се подхващат по-нататъшни стъпки към овластяването на други малцинства в аерокосмическия бранш. 

Независимо от вашето мнение по въпроса, Съединени американски щати имат последната дума. Това е разходка, която ще се организира от американския сегмент на МКС, а той е издигнат от американски совалки със средствата на американски данъкоплатци. НАСА е решила, че женската галактическа разходка ще се случи – на 17-ти или 18-ти октомври. Оттук насетне това ще е събитие, което ще влезе в учебниците по история. Там ще написа, че първата галактическа разходка от дами е извършена от две американки на име Кристина Кук и Джесика Меър. 

Също по този начин няма спор, че сходно на всяко историческо събитие, към него ще се шуми единствено през първите няколко дни, след което страстите закономерно ще утихнат.

Историята на дамите в космоса е комплицирана и изпълнена с премеждия. За пръв път жена излетява в космоса на 16-ти юни 1963-та година с кораба “Восток 3 ” – това е Валентина Терешкова. Така Съюз на съветските социалистически републики извоюват значима преднина пред Съединени американски щати. Но без значение от символичността на събитието, идващите две десетилетия са доминирани от напълно мъжко наличие – и това е годно както за американската, по този начин и за съветската космонавтика. Екипажите на първите галактически станции са мъжки. Всички 12 астронавти, разходили се на Луната, са мъже – до ден сегашен няма нито една жена, летяла оттатък рамките на околоземната орбита. Втората жена в космоса полита чак през 1982-ра година с кораба “Союз Т-7 ” – Светлана Савицкая. Тя се трансформира и в първата жена, излязла на разходка в открития космос – това се случва по време на втората и́ задача през 1984-та година.

Оттук насетне космосът става все по-достъпен за дамите. През 1983-та година полита американката Сали Райд – третата жена в орбита (след гибелта и́ ще излезе нескрито, че Райд е първият астронавт с хомосексуална ориентация). Но без значение от стъпките по посока на половото тъждество, до ден сегашен в открития космос са излизали единствено 15 дами – и постоянно се е случвало по време на разходките им да бъдат придружавани от мъже. 

НАСА в началото планираше първата напълно женска галактическа разходка да е реалност през месец март, като тя трябваше да бъде извършена от астронавтките Кристина Кук и Ан МакКлейн. Макар че ние назоваваме тези събития “разходки ”, действително при тяхното осъществяване се прави работа. НАСА твърди, че изборът на МакКлейн и Кук е станал инцидентно – просто се е случило в орбита да има две висококвалифицирани дами, които са годни да изпълнят сложна задача. Агенцията също по този начин упорства, че при определянето на астронавтите за американските задачи е важен само професионализмът и в никакъв случай не би позволила да има полови квоти. 

Независимо от тези уверения, когато извънбордовата активност пропадна, НАСА се забърка в сексистки скандал. Оказа се, че на борда на МКС няма два американски скафандъра, които да са с подобаващ размер за дами. Веднага борците за обществена правдивост показаха с пръст управлението на НАСА по какъв начин може да е позволило сходно нещо да се случи. Вече писах по тематиката на страниците на КОСМОС БГ – повода за дефицита на скафандри е по-сложна, с цел да бъде набутана в границите на типичния политически спор. След толкоз доста изписано неодобрение, американската астронавтка Марша Айвинс се обади и сподели: “Ние изпращаме разнополови екипажи в космоса от 1983-та година насам. Аз бях там, с цел да поддържа нашите първи дами, които излитаха в космоса. Но приказваме за интервала в края на 70-те и началото на 80-те години. До настъпването на времената, когато почнах да хвърча в космоса, т.е. през 90-те години, нещата се трансформираха. Това към този момент не е огромен проблем. Защо тогава настояваме да го превърнем в огромен проблем? ”.

През това лято астронавтката Ан МакКлейн се завърна на Земята, след което незабавно се забърка в скандал. Тя бе упрекната от брачната половинка си Съмър Уордън, с която са в развой на бракоразвод, че се е ровила в банковата и́ сметка, до момента в който е била на задача в космоса. Ако МакКлейн бъде приета от съда за отговорна, тя ще се трансформира в първия човек, направил галактическо закононарушение. Междувременно МакКлейн влезе в историята като втория астронавт с хомосексуална ориентировка.

Тези дни, когато Кристина Кук излезе в космоса на своята историческа извънбордова активност, нейната партньорка в открития космос няма да е МакКлейн, а Джесика Меър. За Кук се знае, че е омъжена, като името на нейния брачен партньор е Робърт Кук. В официалната биография на Меър липсва информация за нейното фамилно състояние. 

Първоначално женската галактическа разходка бе планувана на 21-ви октомври. Сега обаче тя ще е реалност по-рано, тъй като съгласно публична информацията от НАСА е била установена щета на едно от зареждащите устройства на Международната галактическа станция, която пречи на вярната употреба на новоинсталираните литиево-йонни акумулатори. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР