След четири години работа бе представена първата стабилна версия на

...
След четири години работа бе представена първата стабилна версия на
Коментари Харесай

Излезе AsteroidOS 1.0: отворена ОС за смарт часовници, базирана на Qt и Wayland

След четири години работа бе показана първата постоянна версия на операционната система AsteroidOS, предопределена за потребление в устройствата за носене, като да вземем за пример смарт часовниците.
Подготвени са компилации за устройствата Asus Zenwatch 1/2/3, LG G Watch, LG G Watch R, LG G Watch Urbane, Samsung Gear Live и Sony Smartwatch 3. Кодът от най-ниско равнище е написан на езиците C и C++. За построяването на интерфейса се употребява QML. Новата Оценка за съвместимост се популяризира под BSD лиценза, а приложенията за нея – под GPL.



Системните съставни елементи употребяват някои детайли на OpenEmbedded. Взети са systemd, BlueZ и PulseAudio. За взаимоотношение с периферията се употребява libhybris пласта, даващ опция за потреблението на драйвери, основани за платформата Android. Този метод се показва доста добре в KDE Plasma Mobile, Ubuntu Touch, webOS и Sailfish, и разрешава напълно лесното портване на новата Оценка за съвместимост за всевъзможни Android устройства.



Десктоп средата и приложенията за AsteroidOS са написани с потреблението на библиотеката Qt 5, съставените елементи qml-asteroid и технологията QtQuick. Работата на потребителският интерфейс употребява сървъра asteroid-launcher, който по избор може да бъде сменен с интерфейса Glacier от плана Mer или други различни десктоп среди.



В AsteroidOS 1.0 са осъществени всички базови функционалности, нужни за една комфортна потребителска среда:
Планиране на събития и извеждане на уведомления за предстоящитеЧасовник и будилникМузикален плеър с опция за ръководство на възпроизвеждането от смартфонаКонтролен панел за настройкитеТаймер за премерване на времеви интервалиПриложение за метеорологичната прогнозаAsteroidOSSync: приложение за синхронизация с Android смарт телефон посредством Bluetooth Low Energy. Поддържа се извеждането на известията и позвъняванията от смартфонаSDK за създаване на приложения и нови компонентиЕмулатор на смарт часовник за личен компютърПоддръжка на 20 езика
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР