След часове напрегнати преговори в Брюксел евролидерите постигнаха съгласие за

...
След часове напрегнати преговори в Брюксел евролидерите постигнаха съгласие за
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС: Частично ембарго върху руския петрол за 27-те страни, България получи отсрочка

След часове напрегнати договаряния в Брюксел евролидерите реализираха единодушие за отчасти ембарго на вноса на съветски нефт.

В понеделник водачите на Европейски Съюз реализираха единодушие за възбрана на износа на съветски нефт за 27-те страни от блока, заяви ръководителят на Европейския съвет Европейски Съюз Шарл Мишел, съобщи Ройтерс.

Мишел съобщи в Tуитър, че възбраната ще обхване неотложно повече от две трети от вноса на нефт от Русия, " като по този метод се ограничи огромен източник на финансиране за нейната военна машина ".

Изключение ще има за вноса, който се доставя посредством тръба - изключват се доставките по петролопровода " Дружба " за страните без изход на море като Унгария, Чехия и Словакия.

България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 година.

Лидерите на Европейски Съюз, които се срещнаха в Брюксел, се договориха също по този начин да пресечен достъпа на най-голямата съветска банка Сбербанк до системата SWIFT и да забранят още три съветски държавни радио и телевизионни оператори, добави Мишел.

Руският нефт, доставян с танкери, ще бъде неразрешен, а ще бъде направено изключение за южния сегмент на тръбопровода „ Дружба ", сподели на конференция ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Северният сегмент на газопровода обслужва Полша и Германия, които се съгласиха с ембаргото. Южната част отива към Унгария, Словакия и Чехия. Фон дер Лайен посочи, че ще бъде направено изключение за южния сегмент, който съставлява 10% от вноса на съветски нефт.

„ Имаме ясно политическо изказване от Полша и Германия, че те, както и останалите, ще спрат съветския нефт до края на годината. Покрихме като цяло 90% от прекъсването на съветския нефт през този интервал от време. Остават кръговото 10 или 11%, което се покрива от южната „ Дружба ". За момента се договорихме за изключения “, сподели фон дер Лайен.

Фон дер Лайен добави, че водачите на Европейски Съюз ще продължат да се срещат, с цел да обсъдят детайлности за петролното ембарго и други елементи от пакета от наказания.

„ Европейският съвет се съгласява, че шестият пакет от наказания против Русия ще обхване суровия нефт, както и петролните артикули, доставяни от Русия в страните членки, с краткотрайно изключение за суровия нефт, доставян по водопровод “, се споделя в изказване на Европейския съвет..

Алтернативи на съветските доставки?

Фон дер Лайен изясни, че би било допустимо да се усили потреблението на нефтопровода " Андриа " в Хърватия за доставка на нефт за Унгария без Русия. Тя добави, че рафинериите в Унгария ще би трябвало да бъдат обновени, с цел да одобряват нефт от Хърватия.

„ Това, което направихме през днешния ден, е огромна крачка напред. Защото в този момент се отървахме от въглищата – а това към този момент беше доста мъчно. Сега всъщност имаме политическо съглашение по какъв начин последователно да спрем петрола в явен период “, безапелационна е фон дер Лайен.

Преди началото на срещата на върха министър председателят Кирил Петков разгласи, че България желае да получи пролонгация за ембаргото на импорт на съветски нефт до декември 2024 година „ Радвам се, че нашите сътрудници ни виждат като същински сътрудник и са подготвени да се съобразят с нас поради мощната ни позиция по отношение на глобите против Русия. Надяваме се до декември 2024 година да можем да продължаваме да купуваме съветски нефт, тъй като има механически аргументи на равнище рафинерия и е доста значимо като цяло за енергийната сигурност на България “, заяви министър председателят.

Малко преди известието украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че обстановката остава " извънредно тежка " в района на Донбас, където Русия е съсредоточила своите военни старания, откакто не съумя да превземе украинската столица Киев през март.

Лидерите на 27-те взеха решение също да провиснал повече от 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна за по-добрата ѝ " финансова ликвидност ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР