След бурни дебати парламентът прие рамката на бюджета Държавното обществено

...
След бурни дебати парламентът прие рамката на бюджета Държавното обществено
Коментари Харесай

Приеха бюджета за общественото осигуряване, пенсиите скачат

След бурни диспути Народното събрание одобри рамката на бюджета Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година в размер на 11, 067 милиарда лв.. " За " гласоподаваха 109 депутати, 70 бяха „ срещу “ и 3 се въздържаха. Общо плануваните доходи са 11 067 344 200 лева, разноските - също 11 067 344 200 лева

Бюджетът за идната година се основава на 3 годишната бюджетна прогноза на държавното управление за интервала 2018-2020 година. Приходите на бюджета се образуват от осигурителни вноски, доходи и приходи от благосъстоятелност, санкции, наказания и наказателни лихви, Данък добавена стойност и други налози върху продажбите.

Включени са и прехвърляния от централния бюджет, както и спомагателни прехвърляния от държавния бюджет за покриване на дефицита от средства. В разноските са планувани средства за пенсии, обществени помощи и компенсации, стратегии, действия и служби по общественото обезпечаване, подкрепяне и заетостта, както и за защита и сигурност.

Предоставят се средства на общественото министерство за Агенцията за обществено подкрепяне и за фонд „ Условия на труд “. Приетият бюджет на ДОО е с нулев недостиг.

Парламентът одобри бюджета на Фонд „ Пенсии “ в размер на 4, 430 милиарда лева за доходи и 8,351 милиарда лева за разноски.

Приходите в бюджета на фонда се образуват от осигурителни вноски, други доходи и прехвърляния от централния бюджет на ДОО. В частта разноски Народното събрание утвърди 8, 351 милиарда лева за пенсии.

В бюджета се усилва размерът на осигурителната вноска за Фонд „ Пенсии” с един процентен пункт – 19,8 на 100 за родените преди 1 януари 1960 г., при съответствие – 11,02 за сметка на работодателя и 8,78 за сметка на служащия, и 14,8 на 100 за лицата, родени след 31 декември 1959 година, надлежно при съответствие 8,22/6,58.

Бюджетът планува от 1 януари 2018 година процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула да се усили от 1.126 на 1.169, вследствие на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на 100 от 1 юли.

Пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември на миналата година, не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия % за всяка година застрахователен стаж – 1,169. Приетият бюджет на Фонд „ Пенсии “ е с остатък от 3,921 милиарда лева

По време на дебатите по бюджета за ДОО за 2018 година депутатът от Движение за права и свободи и ръководител на обществената комисия Хасан Адемов съобщи, че има голямо разминаване в допусканията на вносителите във връзка с планирането на приходите.

„ Предлагаме увеличение на приходите от осигурителни вноски със 140 млн. лв., не могат да бъдат в тежест на бюджета “, изясни той. „ Това е бюджет с полемики за политики. Отнесете се съществено към предложенията на опозицията “, добави депутатът от Движение за права и свободи.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Димова съобщи, че няма съображение за нарастване на приходите от осигурителни вноски.

„ В бюджета няма популизми. Знаем, че обществената политика е поле за популизъм, само че дано да останем в полето на експертизата “, уточни тя. „ Нито Българска социалистическа партия, нито Движение за права и свободи, които оферират нарастване на бюджета на ДОО, не споделят от кое място ще пристигна това нарастване - от осигурителни вноски, от други вноски или от държавния бюджет “, разяснява Ирена Димова.

От Българска социалистическа партия акцентираха, че ръководещите подценяват приходите в бюджета на ДОО. Те предложиха завишение във фонд „ Пенсии “, „ Майчинство “ и „ Безработица “.

Според депутата Георги Гьоков няма съществени стъпки за увеличението на приходите, което е належащо за гарантиране на баланс в осигурителните фондове.

Предложението на Движение за права и свободи за нарастване на бюджета на ДОО за доходи и разноски, и осигурителни вноски с общо 140 млн. лв. беше отхвърлено. Депутатите отхвърлиха и предлаганото от Българска социалистическа партия нарастване на бюджета на ДОО с 894 млн. лв..
тагове бюджет парламент ДОО 2018 пенсии
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР