След бурната реакция в българското общество по повод на скандалния

...
След бурната реакция в българското общество по повод на скандалния
Коментари Харесай

Руското посолство в София се размина с руското посолство в Скопие

След бурната реакция в българското общество във връзка на скандалния филм " Една религия, един език ", в който България бе изцяло изтрита от картата на славянската книжовност, съветското посолство в София разгласява късото известие, в което отхвърля това да е публична позиция на съветската историография. В същото време обаче мълчи за подкрепата на съветското посолство в районен съд Македония за кино лентата, съобщи БГНЕС.

Във кино лентата, който е основан с поддръжката на съветското посолство в Скопие, Македония се дефинира като " татковина на кирилицата ". Сценарист и режисъор на лентата е Елена Мироненко. Във кино лентата се " разказва основаването на писмеността и разпространяването на църковнославянските книги ". Във кино лентата обаче изцяло е пренебрегната историческата роля на българската страна. Подробно се разказва пътят на кирилицата през Русия, Украйна, " Македония ", Сърбия и Черна гора, а България изобщо не се загатва.

Ето какво гласи известието:

" Във връзка с изявленията в българските медии по отношение на кино лентата на Елена Мироненко „ Една религия, един език “ за разпространяването на християнството измежду славяните бихме желали да изясним следното:

Филмовата лента е отражение на авторската позиция, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не подхожда на позицията на формалната съветска историография, а също по този начин и на подхода на Посолството на Русия в България.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се резервира жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата самодейност, неподкрепена от историческа експертиза, за жалост, не постоянно води до реализиране на замислената положителна цел ".

" Една религия, един език " завоюва огромната премия на 26-я Межудународен кино фестивал " Радонеж " в съветската столица. Премиерата му бе на 23-ти този месец. Филмът продължава 1 час и 25 минути. Той бе рекламиран от локалните медии в РСМ, а цялостната му версия свободно се популяризира посредством уеб страницата за видеообмен YouTube.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР