След близо десет години приготовления, протести на граждани и жалби,

...
След близо десет години приготовления, протести на граждани и жалби,
Коментари Харесай

Как можем да спрем безумието инсинератор в София - Адв. Петър Славов пред ФАКТИ

След близо 10 години мерки, митинги на жители и тъжби, при започване на година Столична община докара до финалния предел концепцията за апаратура за горене на модифицирани боклуци в Топлоелектрическа централа " София ". В конкретика от общинското сдружение " Топлофикация София " бе разгласен търг с внушителната сума 292.2 млн. лева без Данък добавена стойност (или 350 млн. лева с ДДС) за построяването така наречен инсинератор, който " нарушава съня " на хиляди софиянци още преди да е проработил на процедура. Срокът за подаване на предложения изтече в средата на март, като сега въобще няма изясненост какво се случва с процедурата.

Междувременно, преди оповестяването на търга, бе отхвърлена самодейността на " Демократична България " за локален референдум в София с въпроса - да се строи ли въпросният инсинератор или не. Или с други думи, болшинството в Столичния общински съвет, за което ще стане дума и в диалога с нашия сегашен събеседник по тематиката за инсталацията за горене на отпадък, се " изплю в лицето " на софиянци.

В 46-тото Народно заседание посредством законодателни начини има метод това безумство, което ни приготвиха ръководещите в СОС и подопечното сдружение на Столична Община - " Топлофикация София ", да бъде спряно. В центъра на столицата и изобщо в целия ни град, където се чудим по какъв начин да разгадаем казуса с мръсния въздух, а той мъчно ще бъде позволен с това ръководещо болшинство, единствено апаратура за горене ни липсва - казано с подигравателен подтекст.

За да поговорим за този нездравословен план, който би трябвало да бъде спрян, и за това по какъв начин на процедура може да бъде спрян, от ФАКТИ се свързахме с юристът и икономист Петър Славов, който като претендент за депутат се е заел да се заеме със законотворчество по тематиката.

Петър Славов е претендент за депутат от гражданската квота на " Демократична България " в 25 МИР в София и е с преференция 105.

Ето какво съобщи той във връзка с така наречен инсинератор:

" Има няколко съществени аргумента срещу реализацията на тази апаратура за горене на боклуци. На първо място, несъмнено, е замърсеността на въздуха в София, който, изключително зимата, обичайно е в челото на столиците с най-замърсен въздух освен в Европейския съюз, а в цяла Европа. Всъщност постоянно и в международните ранглисти влизаме в първата десятка за жалост. На този декор, при всичките проблеми със нечистия въздух, настрана и температурните инверсии поради това, че София е в долина и има дни на безветрие, в центъра на София да тропосаш тази апаратура за горене на отпадък - хората ѝ споделят " крематориум за отпадък ", е повече от безразсъдно ", стартира адв. Петър Славов.

" Това, което вероятно като депутат бих направил в идващия Парламент, е да предизвиквам една законодателна самодейност. А точно, че когато сходни планове ще се осъществят в дадена община, без значение дали ще е инсинератор за отпадък или нещо друго сходно, касаещо на процедура цялото население на общината, наложително би трябвало да се организира референдум, допитване или някаква друга подобаваща форма, с която да се попита популацията. А не няколко индивида да си вземат решение, че да вземем за пример е доста финансово преференциално, както настояват за въпросното нещо. Посоченото от мен е едно от нещата, които Парламентът може да направи във връзка с един значително локален въпрос, защото в тази ситуация решението е на Столичния общински съвет. На законодателно равнище въпросът може да се реши трайно за цялата страна. Още повече, че сходни проблеми с сходни планове има в из страната като цяло - било то за всякакви концесии за рандеман на материали, и обичайно не се организира допитване до популацията, в случай че дейни локални хора не надигнат глас и не съумеят да създадат такова нещо.

С " Демократична България " опитахме да предизвикваме референдум, само че " Коалицията на софрата ", както им споделят - ГЕРБ, така наречен патриоти и още няколко " юнаци ", бяха задоволително монолитна група, с цел да кажат, че отхвърлят предлагането за референдум, без значение, че беше по реда на закона - задоволителен брой общински съветници го бяха подкрепили, в това число и Борис Бонев се беше присъединил, с цел да се съберат нужните подписи на общински съветници, с цел да има референдум. " Коалицията на софрата " сподели " не ", " няма потребност от сходно нещо ", отстраниха процедурно предлагането и за тях въпросът завърши ", посочи той във втората част от аргументацията си.

" На трето място е цената. В момента задълженията на сдружението " Топлофикация София " отиват към 1 милиард лв.. То се води в на практика банкрут поради голямата си задлъжнялост и в случай че не беше общинско - т.е. на процедура да бъде непрекъснато дотирано от налозите и такса боклук на софиянци, най-вероятно от дълго време щеше да е и банкрутирало. И това с инсинератора е на фона на тази голяма задлъжнялост... Вместо да помислят по какъв начин да оздравят сдружението - да притегля нови клиенти, а не да гони тези, които има, каквато за жалост му е практиката, а не да купува какви ли не безумия като джакузитa и така нататък разкош за управническия си ръб, и изобщо да стартира едно професионално ръководство на това сдружение, което въпреки всичко е монополист в топлоснабдяването в София и все пак е в това плачевно финансово положение. Те желаят да ни убедят, че това сдружение, с този мениджмънт ще може да ръководи план с инвестиция за няколко стотин милиона, от които огромна част се взимат назаем. А тези заеми би трябвало да се връщат. Обясняват ни, че ще го ръководят като печеливш план, по какъв начин цветя и рози е ситуацията - още нещо, с което не може да се съгласим, тъй като на всички ни е ясно, че най-после цялата работа ще рефлектира я върху цената на топлото и топлата вода в София, я по различен метод - да вземем за пример през налозите, които плащаме живущите в София ", съобщи още претендентът за депутат.

" Като четвърта причина дано си напомним какво се случваше в Гълъбово и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Едни хора писмено излизат и споделят, че всичко е наред - " тук отпадъци не се горят, всичко е съвършено, въздухът е прелестен ". Същевременно обаче хората виждат по какъв начин бълва една черна вълма пушек от комините на въпросните съоръжения. Вашите сътрудници от Биволъ и Bird.bg бяха снимали с дрон купища италиански отпадък, струпан там, с цел да се гори (б.р. в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ).

Въпросната апаратура, с цел да работи пълноценно, употребява извънредно доста електрическа енергия, която е скъпа, както знаем. А това се прави, с цел да се реализиран оптимални параметри и в действителност изгарянето да е при такава температура, че да се отделят минимални количества нездравословни субстанции. Ако не се реализиран тези температури и се изгори в пещите на теца, жестоко казано, ситуацията е ужасно и тогава пушилката е убийствена. Когато няма и доверие в институциите от страна на жителите, по какъв начин да се съгласим сходно нещо да строят в центъра на София? ", запита юристът и икономист - Петър Славов.

" Проектът си беше изработен типично по гербаджийски. Предизборно, небрежно и доколкото разбрах претендентите за осъществяване са от вида състезания с един претендент, който единствен дава отговор на заложените условия. Като се вземат поради всичките тези условия, подозренията са безусловно разумни. Сега чакаме да забележим има ли подадени предложения, какъв брой са навръх брой, от кого са, при какви условия, какви задължения се поемат, с цел да може да се дадат по-конкретни отговори на тези въпрос. На сходен план в подобен къс период да му развиеш конкурсната процедура, и то при изключителна липса на гласност, безусловно затъмненост, за мен е индикация за нещо подозрително и във всички случаи не в полза на жителите на София ", безапелационен бе той.

" Ако успеем да прокараме законодателни промени да се организира допитване до хората, поради и това, че построяването на плана не е почнало, ние ще настояваме всички заварени планове да минат по новия ред. Тоест ще има такава наредба в закона, която ще споделя, че това би трябвало да бъде спазено и за инициирани, стартирани планове, които не са в действителен развой на създаване. Допускам, че може би и поради това се бърза, защото ние сме разгласявали обществено тази си концепция. Очевидно на някои хора не им харесва да чуят гласа на софиянци. Можеше умерено референдумът, който инициирахме, да се организира и да се съобразят с него ", добави адв. Славов.

В края на диалога ни той показа пред нашата медия за негова и на сътрудниците му от " Демократична България " самодейност, която е един тип опит този меко казано противоречив план да бъде съществено разтърсен и от европейските институции, като за това надалеч не липсват учредения.

" Чрез Радан Кънев сезирахме Европейската комисия с доста съответен въпрос - финансира ли Комисията сходни сдружения, които са тежко задлъжнели, в на практика банкрут (б.р. в тази ситуация " Топлофикация София " е такова). Още повече, част от финансирането на този план е със заеми, само че друга част е безплатно финансиране с пари на европейския поданик. Ако на следващия ден това сдружение - " Топлофикация София ", спре да действа, тези пари на европейския поданик явно потъват. От Комисията, с изключение на въпроса, поискахме интервенция и проверка на уговорката ѝ за финансиране, тъй като не сме уверени, че данните, с които те разполагат, са обективните данни за действителното финансово положение на това общинско сдружение ", показа адв. Петър Славов.



Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР