След бързото увеличаване на случаите на COVID-19 в някои части

...
След бързото увеличаване на случаите на COVID-19 в някои части
Коментари Харесай

ЕК иска координиран подход към пътуванията

След бързото увеличение на случаите на COVID-19 в някои елементи на Англия, огромна част от които принадлежат към нов вариант на вируса, през днешния ден Европейската комисия одобри рекомендация по отношение на съгласуван метод към ограниченията за пътешестване и превоз.

Тя се основава на рекомендацията на Съвета от 13 октомври по отношение на съгласуван метод към свободното придвижване в отговор на пандемията от COVID-19 и на няколко други документа с насоки, признати от Комисията през последните месеци, по-специално Съобщението по отношение на зелените ленти за прекосяване.

Въпреки че е значимо да се подхващат бързи краткотрайни защитни дейности, с цел да се ограничи по-нататъшното разпространяване на новия вариант на вируса и всички неналожителни пътувания до и от Обединеното кралство следва да бъдат понижени, би трябвало да се улеснят главните пътувания и директното прекосяване на пасажери. Забраните за полети и влакове следва да бъдат прекратени, като се има поради нуждата да се подсигурява главно пътешестване и да се избегнат разстройства във веригата на доставки. Комисията предлага на страните членки:

- Да ползват правилата на рекомендацията на Съвета от октомври по отношение на координирането на рестриктивните мерки за свободно придвижване. С оглед на правилото на нерешителност всички неналожителни пътувания до и от Обединеното кралство следва да бъдат обезкуражавани до второ разпореждане.

- Въпреки това жителите на Съюза и жителите на Обединеното кралство, пътуващи до своята страна членка или страна на престояване, както и жителите на трети страни, които се употребяват от правата на свободно придвижване в Европейски Съюз, следва да бъдат освободени от спомагателни краткотрайни ограничавания, при изискване че преминат тест или карантина.

- От пътуващите, които извършват значими функционалности, да вземем за пример медицинският личен състав, следва да се изисква да бъдат подложени на тест (RT-PCR тест или бърз антиген тест в границите на 72 часа преди заминаването), само че не следва да се изисква да бъдат сложени под карантина, до момента в който извършват тази съществена функционалност.

- Транспортният личен състав в границите на Европейски Съюз следва да бъде освободен от всякаква възбрана за пътешестване през всяка граница и от условия за тестване и карантина, когато пътува през граница до и от кораб, транспортно средство или въздухоплавателно средство. Когато дадена страна членка, в характерния подтекст на обстановката сред Европейски Съюз и Обединеното кралство и през идващите дни, изисква бързи антигенни проби за транспортните служащи, това не следва да води до разстройства в превоза.

- Транзитното прекосяване на пасажери, изключително за съществени пътувания, следва да бъде улеснено без карантина. Може да се изисква тест, само че органите би трябвало да осведомят авансово за това условие или да предложат тестване по време на пътуването.

- Като се има поради нуждата да се подсигурява главно пътешестване и директно прекосяване вкъщи, както е разказано в рекомендацията, всяка възбрана на транспортни услуги, като да вземем за пример забрани за полети или влакове, следва да бъде прекъсната.

- Товарните потоци би трябвало да продължат без спиране, в сходство със зелените ленти за прекосяване и Съобщението по отношение на въздушния транспорт на товари, не на последно място, с цел да се подсигурява навременното разпространяване на имунизациите против COVID-19, да вземем за пример.

- Органите в региона на публичното опазване на здравето на страните членки следва да усилят напъните си за установяване на последователността и навреме да проучват изолати на вируса, с цел да разпознават бързо случаите на новия вариант. Те следва също по този начин неотложно да разпознават случаите, засягащи лица, които са пътували до или от Обединеното кралство през последните 14 дни или които са в стеснен контакт с доказани случаи, с цел да подсигуряват подобаващи следващи дейности (напр. RT-PCR тест, изолираност, засилено следене на контактите).

До края на декември разпоредбите за свободно придвижване към момента се ползват за Обединеното кралство. Това значи, че страните членки по принцип не следва да отхвърлят влизането в Европейски Съюз на лица, пътуващи от Обединеното кралство. След края на преходния интервал Обединеното кралство ще бъде обект на рекомендацията на Съвета по отношение на краткотрайното ограничаване на неналожителните пътувания до Европейски Съюз и възможното унищожаване на това ограничаване.

Следващи стъпки

В сходство с член 126 от Споразумението за отдръпване на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общественост за атомна сила преходният интервал, контрактуван от страните, изтича на 31 декември 2020 година

От 1 януари 2021 година Обединеното кралство ще стане трета страна и страните членки ще стартират да ползват рекомендацията по отношение на краткотрайното ограничаване на неналожителните пътувания до Европейски Съюз до лица, пътуващи от Обединеното кралство, предвид на края на преходния интервал. Следователно по принцип единствено неотложно пътешестване може да се реализира от Обединеното кралство. За да се употребява от освобождение от това общо ограничаване за пътешестване, Съветът ще би трябвало да реши да добави Обединеното кралство към листата на третите страни, чиито поданици не следва да бъдат наранени от краткотрайно ограничаване на неналожителните пътувания до Европейски Съюз по външните граници. Списъкът се преразглежда постоянно от страните членки в Съвета. Това ограничаване единствено до най-наложителни пътувания обаче не се ползва за жители на Съюза, пребиваващи в Обединеното кралство, и за жители на Обединеното кралство, които са дълготрайно пребиваващи в страна — членка на Европейски Съюз, според Директивата за дълготрайно престояване, без значение от задачата на пътуването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР