След 5 г. изследване на 172 321 души учени от

...
След 5 г. изследване на 172 321 души учени от
Коментари Харесай

5 навика за добър сън намаляват с 30% риска от ранна смърт

След 5 година проучване на 172 321 души учени от “Харвард ” са безапелационни: 8% от случаите с съдбовен излаз се дължат единствено и само на неприятна нощна отмора
Успеете ли да овладеете 5 основни навика за добър сън, когато сте на междинна възраст, ще намалите риска да си отидете от този свят рано с цели 30%. Това настояват учени от “Харвард ”, провели едно от най-мащабните и разбираеми за необятната аудитория проучвания досега. Според тях досегашните изследвания са подчертали главно на продължителността на съня, до момента в който други фактори са били подценявани.

“Подобряването на съня като цяло и установяването на факторите, които го нарушават, е доста значимо, с цел да успеем да предотвратим част от случаите на преждевременна смъртност – споделя един от създателите на проучването, доктор Франк Киан, учител в Харвардското здравно учебно заведение и експерт по вътрешни заболявания в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън. - Ако хората придобият идеалните привички на сън, те ще са предразположени да живеят по-дълго. ”

Ако употребяват метода, учреден на 5 елементарни правила, хората могат да прибавят до 5 г. към продължителността на живота си, показват извършените от екипа на елитния американски университет разбори. Колко значим е положителният сън, демонстрира фактът, че в Съединени американски щати 8% от всички случаи на гибел се дължат на незадоволителна и некачествена нощна отмора.

Петте правила, които би трябвало да бъдат овладени в точния момент, са:
  Да спиш пълноценно сред 7 и 8 часа на нощ; Да не заспиваш мъчно повече от 2 пъти седмично; Не повече от 2 пъти в седмицата да изпитваш проблеми да спиш надълбоко и непробудно; Да не използваш никакви приспивателни; Да се чувстваш отпочинал след пробуждане най-малко 5 пъти седмично.
“Говорим освен за количеството сън, само че и за постоянно умерено спане нощ след нощ ”, споделя експертът в региона доктор Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Университета на Южна Калифорния. Той не е взел участие в проучването, само че е впечатлен от резултатите.

“Последните изследвания демонстрират, че неравномерностите във времето и продължителността на съня са свързани с метаболитни аномалии и по-висок риск от сърдечносъдови болести - споделя той. Насърчаването да поддържаш постоянни графици на сън с непрекъсната дълготрайност може да стане значима част от рекомендациите за метода на живот за предварителна защита на сърдечни болести. ”

Сънят е главният интервал за възобновяване на
мозъка и тялото и тези, които не могат да си обезпечат задоволително от него или пък се будят неведнъж нощем, са в по-голям риск от заболявания като сърдечносъдови проблеми или рак.

В Съединени американски щати от разрушен сън се оплаква към една трета от популацията, което не съумява да получи нужните най-малко 7 часа почивка, предложени от Центъра за предварителна защита и надзор на болесттите.

Изследването на “Харвард ” е първото на национално равнище, което изследва по какъв начин навиците за спане по-общо, а освен продължителността на съня, могат да повлияят на качеството на живота.

В него са обхванати 172 321 души на междинна възраст 50 година, проследявани в интервала сред 2013 и 2018 година.

Данните са били съпоставени с Националния показател на смъртността, с цел да се направи връзката сред обвързваните със съня фактори и аргументите за преждевременна кончина.

На участниците е давана от 1 точка за всеки от петте навика, в случай че те са ги спазвали.

Обстоятелствата, които биха нараснали риска от съдбовен край, като невисок социално-икономически статус, пушене и пиянство на алкохол, са били сложени под надзор по време на изследването.

Крайните резултати посочили, че тези, които са спазвали и 5-те правила, са намалявали с 30% опцията да умрат по каквато и да било причина спрямо тези, които не са спазвали нито едно от посочените условия.

Отличниците по здрав сън били изложени на 21% по-малък риск да се споминат от сърдечносъдови заболявания и 19% по-малък - от рак.

Д-р Франк Киан, който е измежду главните създатели на научния труд, отбелязва също, че добре спящите имат 40% по-големи шансове да се разминат и с други неприятности като произшествия, инфекции и невродегенеративни положения, в това число деменция и паркинсон.
Той обаче акцентира, че са нужни още проучвания, защото информацията за проучването е била предоставена от самите участници, а те не са били подлагани на мониторинг със специфична инсталация. Няма данни и какви тъкмо сънотворни е употребявал всеки от докладвалите, нито за каква дълготрайност става дума.

Отражението на 5-те правила било по-значително при мъжете, в сравнение с при дамите.

Продължителността на живота нараствала с 4,7 години при мъжете и с 2,4 години при дамите спрямо тези, които не спазвали нито една или единствено една от поставените цели.

Докато продължавало 5-годишното проучване, 8681 от участниците умряли.

При 2610 повода били сърдечносъдови болести, при 2052-ма – рак, а 4019 си отишли от този свят заради други здравословни проблеми.
Предишни проучвания са показвали, че прекомерно доста или незадоволително сън води до съществени увреждания на сърцето.

Според доктор Киан новото изследване обяснява, че
да спиш нужните часове, не е задоволително, значимото е сънят да води до пълноценна отмора
и човек да не изпитва усложнения да се унесе, нито да остане задремал.

Затова е значимо още от младежка възраст хората да развиват положителни привички и хигиена за сън, което в дълготраен проект ще е извънредно удобно за тях, акцентира ученият.

Не се безпокойте, в случай че нямате 5 точки от петте навика – положителната вест е, че можете елементарно да обучите мозъка си да спи по-добре, като следвате “хигиена на съня ”. Новите способи за сън усилват шанса да удължите живота си, уверен е той.

Пълните резултати от изследването са показани в Ню Орлианс на взаимната конференция на Световната федерация по сърдечни заболявания и Американския лицей по кардиология, която се организира при започване на март 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР