След 31 май украинските бежанци ще напуснат хотелите, мярката по

...
След 31 май украинските бежанци ще напуснат хотелите, мярката по
Коментари Харесай

Украинците напускат хотелите до края на май, платени са 350 000 нощувки

След 31 май украинските бежанци ще изоставен хотелите, мярката по настаняването им, проведена от българската страна - няма да бъде удължена. Това разгласи на брифинг в Министерски съвет Мариана Тошева, ръководител на Агенцията за бежанците. В постройката се организира брифинг на Оперативната координационна група за бежанците от Украйна.

След тази дата следва те да бъдат релокирани в държавните, общинските и междуведомствени бази, уточни Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. Тя сподели, че средствата за престоя им са преведени и са платени 350 000 нощувки. " Очаква се верификацията на нощувките да приключи с разплащане до края на идната седмица ", уточни Георгиева.

Всички останки от приключващите европейски стратегии ще бъдат пренасочени за бежанците, разясни Тошева в отговор на въпрос кой ще заплати престоя на украинските жители в междуведомствените бази. Тя посочи и още нови ограничения: до края на седмицата ще има цифрова платформа, на която ще се регистрира какъв брой украински жители ще останат в страната, продължава стратегия " Топъл обяд " и " Субсидирана претовареност ". По данни на Агенцията за бежанците близо 70% от украинските жители имат настройка да работят в България, към 10% ще стартират работа в дневен център и наставнически колектив.
 Украинските бежанци да имат право на еднократно гратис пътешестване с БДЖ, предлага държавното управление
Украинските бежанци да имат право на еднократно гратис пътешестване с БДЖ, предлага държавното управление

Предлага се итехните кучета също да имат право на еднократно гратис пътешестване

Мариана Тошева посочи още данни: Пребивавали в страната са 195 300. До 12 май 252 826 са влезнали в България, 148 591 са напуснали страната, от влезлите 41% са в страната - 104 235. Регистрираните с краткотрайна протекция са 102 522, което е 100% и е преди всичко в Европейски Съюз - от тях - 52 000 души, 40 658 деца, 436 лица са били непридружени малолетни.

Министерство на превоза ще обезпечи спомагателни влакове, пътнически линии с спомагателни вагони. " Бежанците ще се извозват на три групи - първа - възрастни, втора - майки с деца, трета - междинната група ", изясни Владимир Върбанов, зам.- министър на превоза.

За образованието на бежанците Грета Ганчева от МОН сподели, че работи ел.системата за записване и е издадена листовка, преведена на съветски и британски език. 84 украински деца са настанени в детска градина, 439 - в учебно заведение, като всички имат в допълнение образование по български език. Министерство на образованието пуска нова национална стратегия и ново пособие за образованието на езика като непознат. Във висшето обучение са записани 1400 украински студенти, специализанти и докторанти, 760 са в Студентски общежития, 560 се намират на територията на страната. Отворени са 1000 места за банкет за висши учебни заведения, продължен е срокът до септември 2022 година
 Мариана Тошева поема управлението на държавния щаб за бежанците
Мариана Тошева поема управлението на държавния щаб за бежанците

Тя ще размени на поста Валери Рачев, който подаде оставка

От Министерство на вътрешните работи заявиха, че няма рискови украински лица, минали границата, само че се следи прецизно на пунктовете.

98.3% са получили статут краткотрайна протекция, главно майки с деца, като е основана подгрупа, координираща дейностите на българските управляващи и гражданския бранш. Министерство на здравеопазването посочи, че 700 деца са потърсили здравна помощ.

От Агенция по заетостта регистрираха, че над 2000 са декларирали започването на работа, като главните специалности са секретар, хотелиер, в заведения, продавач. От понеделник започват изнесени работни места в мобилни пунктове - Бургас, Поморие, Варна, Златни пясъци, Константин и Елена, Каварна, Приморско, Китен, като още на място се дава свободно работно място.

Бизнесът отваря 9000 работни места, основно в София, Варна, Бургас и Пловдив. 50% от работодателите могат да дават непрекъсната претовареност. Продължава и стратегия " Солидарност ", като ще се дава поддръжка първите три месеца с частни заеми. Над 30 000 работни места са субсидирани по един или различен метод, над 16 000 лева за изплатени посредством еднократната помощ от 40 лева Пуска се и механизъм за даване на храни и артикули от първа нужда.
 Настаняваме украинските бежанци в държавни бази след края на май
Настаняваме украинските бежанци в държавни бази след края на май

Към момента към 30 000 украинци са настанени в хотелите на морските курорти в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР