След 3-годишна пауза далеч от корта Цветана Пиронкова сякаш играе

...
След 3-годишна пауза далеч от корта Цветана Пиронкова сякаш играе
Коментари Харесай

Смайващият поход доведе Пиронкова до 1/4-финал срещу Серена Уилямс

След 3-годишна пауза надалеч от корта Цветана Пиронкова като че ли играе най-хубавия тенис в кариерата си. Технически, физически и най-много ментално. По-малко от седмица преди 33-тия си рожден ден дългогодишната първа ракета на България се класира за първия си 1/4-финал на Откритото състезание на Съединени американски щати.

В удивителен 1/8-финал против Ализе Корне (Фр) участващата в Ню Йорк със предпазен ранкинг българка се наложи с 6:4, 6:7 (5), 6:3 след близо 3-часова борба на корт " Луис Армстронг ". Във II сет Цвети пропусна мачбол и изоставаше с пробив в решаващата трета част, само че все пак откри сили да стигне до четвърта поредна победа в първите си четири публични мача след 2017 година

" Невероятно, нереално - промълви родената на 13 септември 1987 година пловдивчанка минути след фамозния мач. - Бях доста изтощена, поставих доста старания. Трябваше просто да се боря и да се боря. Честно казано, не усещах кой знае какво напрежение след пропуснатия мачбол. Това беше просто още един сет, който трябваше да се изиграе. "

В първата част Пиронкова изостана с 0:2 гейма след позволен ранен пробив, само че мигновено върна брейка. С по-агресивна игра Цвети продължи да натиска съперничката си и се възползва от разкрилата ѝ се нова опция в 9-ия гейм. Сервирайки при 5:4, пловдивчанката не пропусна опцията да поведе в резултата и завоюва седми следващ сет от началото на шампионата.

Втората част стартира вихрено за Пиронкова и тя небрежно поведе с 2:0, като имаше късмет да направи и втори брейк и да усили разликата на три гейма. След като Корне съумя да се избави в отчайваща обстановка, настъпи сериозна рецесия в играта на българката. Французойката влезе в серия от четири следващи гейма и имаше сервиса при задатък от 4:2.

Само че Цвети върна пробива, по-късно направи още един в маратонски 10-минутен гейм и извоюва правото да сервира за мача при 5:4. Бившата №31 в света стигна до мачбол при 40:30, само че го пропусна с непредизвикана неточност и след това позволи равнене. Въпреки това Пиронкова незабавно направи нов брейк и още веднъж имаше сервис, с който да затвори мача. Обаче още веднъж не съумя, като този път трябваше да се измъква от 0:40, само че завоюва единствено две точки.

Тайбрекът също се разви мъчително за българската тенисистка, която поведе с минипробив за 1:0, само че по-късно загуби и двете си подавания и повече по този начин и не съумя да настигне 30-годишната французойка.

Решаващият III сет още веднъж мина през разменени пробиви първоначално, когато Пиронкова първо съобщи сервиса си, а след това направи рибрейк и поведе с 3:2, като пропусна нова точка за пробив в 6-ия гейм. Все отново българката направи втори брейк за 5:3 и с безпощадно подаване съумя да затвори дуела след 2:49 ч. изтощаващ тенис.

Наградата за напъните на Цветана Пиронкова е 1/4-финал против живата легенда Серена Уилямс в нейния " заден двор ". По-рано през днешния ден 6-кратната шампионка в Ню Йорк и носителка на общо 23 трофеи от Големия шлем се оправи с Мария Сакари (Гър) също в три сета - 6:3, 6:7 (6), 6:3. Срещу 38-годишната американка българката има четири победи от четири мача, последния от които през 2015 година

" Тя е приключен първенец и чакам с неспокойствие този мач. Сега обаче желая единствено да вляза в ледената вана и да се отдам на дълга отмора ", разяснява Пиронкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР