Това е най-късият булевард във Варна. Той обаче е зареден

...
Това е най-късият булевард във Варна. Той обаче е зареден
Коментари Харесай

Това е най-късият булевард във Варна, но носи невероятен исторически заряд

Това е най-късият бул. във Варна. Той обаче е зареден с доста, доста история.

Това е бул. " Мария Луиза “. Дълъг е единствено 600 метра (Вижте ТУК , коя улица във Варна е най-дълга). Малко по-дълъг от него е предходния – бул. " Христо Ботев “, чийто дължина е километър.

Булевард " Мария Луиза “ е днешния воин в рубриката на Varna24.bg – " Преди и в този момент “. Започва като продължение на бул. " Христо Ботев “ пред площад " Независимост “ и Варненската катедрала. Негово продължение на северозапад е бул. " Осми крайморски полк “. Наречен е на първата българската княгиня от Третото българско царство, патрон на Осми Приморски полк от 1893 година

Обособява се с разрастването на града след Освобождението на мястото на старите османски казарми и съборената крепостна стена. През 1900 година като ул. " Пиротска “ се простира от понеделничния пазар (днешното учебно заведение " Димчо Дебелянов “) до бул. " Сливница “. В последните дни на XIX век на булеварда се изправя един от знаците му – по план на военния инженер Тодор Бояджиева е издигнат Военноморския клуб. Непосредствено до него се разполага неокласическа постройка, проектирана от арх. Дабко Дабков, а на №7 през 1932 е учреден първия в България водолечебен кабинет. На този адрес се редактират и издават списанията " Добро национално здраве “ и " Природен доктор “, а в съседство е родното място на родилен дом " Роза Димитрова “. От 1921 до 1923 година тук се обитава градският клуб на варненските комунисти. На булевардът се разполага и едноименната Девическа гимназия. Архитектурни забележителности са двете идентични здания на №27 и 29, строени през 1909 година, дело на Манол Йорданов и Кирил Шиваров. През първата половина на ХХ век на булеварда са ситуирани клубовете на футболните тимове " Владислав “ и " Шипченски сокол “ – държавни първенци през 1924 – 1925 година и през 1925 – 26 година На булеварда до разрушаването ѝ е била ситуирана и Военноморска болница.

Заради връзката с градския клуб на Варненските комунисти той е носил няколко петилетки името на Димитър Благоев. В началото му – до Военноморския клуб, бе и паметника на Дядото, както е псевдонима на българския политик, видно от лявата фотография на нашия колаж.

Вижте " Преди и в този момент " от предходната седмица ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР