След 20 годишно размотаване, сложеният на трупчета от поне пет

...
След 20 годишно размотаване, сложеният на трупчета от поне пет
Коментари Харесай

Защитата на парк „Странджа“ обедини държава и природозащитници

След 20 годишно размотаване, поставеният на трупчета от най-малко пет държавни управления План за ръководство на Природен парк " Странджа " най-накрая има шанс  да влезе в дневния ред на страната.

 

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев направи преди към месец опит да възкреси работата по него. От гражданската самодейност „ Зелени закони “ пък тези дни взеха нещата в свои ръце. Природозащитниците проведоха среща, която целеше да бъдат разисквани съответни решения за прекъсване на градежите в естествения парк до приемането на Плана за ръководството му. Очевидно еко деятелите са съумели да предизвикат сериозен интерес към тематиката, защото стана ясно, че самобитния еко конгрес е съумял да събере на една маса представители на министерствата на околната среда и водите, на районното развиване и благоустройството, на Изпълнителната организация по горите, на ДНСК, както и на няколко природозащитни организации. 

Участниците в експертната среща са се обединили към мнението, че най-хубавото решение е по едно и също време да бъдат признати Планът за ръководство на парка и Подробния организационен проект на община Царево. Експертите са взели решение, двата стратегически документа да включват съответни ограничения и правила в отбрана на природата в парка и в общината. Целта е те да послужат и за преустановяване на десетилетното безредно презастрояване на бреговата линия по южното ни Черноморие. 

Дали почналите интензивни съвещания, ще доведат до претенции резултат, към момента не е напълно ясно, като се има в поради, че още от времето на кабинета " Сакскобургготски " та до през днешния ден, купища нашенски управници по този начин и не сколасаха да завършат процедурата по одобряването на проекта за ръководство на парка.

Това размотаване обаче, надали е от недоглеждане 

или дефицит на време. През последните години точно неналичието на този документ отвори вратата на безразборното строителство в най-апетитните зони край Южното Черноморие.

Разрастването на инвеститорския интерес тук продължи даже в годината на Ковид 19. Знайни и незнайни строители успяваха да се уредят с „ изрядни “ документи и бързаха да залеят де ще може с бетон, с цел да влязат в графата „ заварено състояние “. В същото време е ясно, че в рамките на парк " Странджа "  все още са оживели и незастроени елементи от българското Черноморие - от Царево до Резово. На територията му са ситуирани дивите плажове " Липите " и " Листи ", както и предпазената местности " Силистар ", " Велека " и " Устие на река Велека ". В парк " Странджа " има десетки редки растителни и скотски типове, които природозащитните организации се пробват да запазят.

Реално, причината за буксуването на документа, който от дълго време е направен от Българска фондация " Биоразнообразие ", е 

неналичието на каквото и да е подпомагане от община Царево

Именно нейните управници от години бавят и приемането на общия организационен проект, който би поставил ясни правила и ненарушими регламенти за това къде може да се строи.

Опитът на министър Личев да сложи за разискване предложенията и опциите за завършване на плана в Министерство на околната среда и водите, към момента не дава резултат. Не е ясно дали и по какъв начин тъкмо ще бъде приключен съществуващия план за проекта или пък ще бъде направен нов. Не стана ясно и това кой ще го извършва и с какви средства ще бъде финансирано това изпитание на екологичния шеф.

Сега за следващ път от гражданската самодейност „ Зелени закони “ акцентират, че продължава да стои открит въпросът какво се случва с към този момент издадените позволения за градеж. Природозащитните организации, измежду които Асоциация на парковете в България, Българска фондация “Биоразнообразие ”, WWF, Сдружение за дивата природа “Балкани ”, Гражданско обединяване “Спаси Синеморец ” и “Зелени закони ” са на мнение, че Министерството на околната среда и водите

би трябвало да предприеме насилствена административна мярка

и да спре градежите, които се правят сега и които са били позволени въз основата на едно писмо на някогашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, анулирано неотдавна като незаконосъобразно от министър Асен Личев след зов на еко деятелите.

Всички природозащитни организации, които са участвали на срещата, упорстват за налагане на насилствена административна мярка: прекъсване на строителството на територията на Природен парк Странджа на територията на Община Царево и предписание за осъществяване на екологична оценка. Т.нар. оценка за въздействието на строителството върху околната среда. 

Природозащитниците са безапелационни, че 

насилствената административна мярка 

е един от двата типа държавна насила дружно с административните санкции, които могат да решат въпреки и отчасти проблемите тук.  Тя има за цел да предотврати осъществяването на нарушаване или в случай че осъществяването е почнало, да го прекрати.

Аргументите на еколозите за това искане са, че цялото строителство в парка се прави без наложителните по Закона за запазване на околната среда и европейските наставления процедури, засягащи предпазените територии.  Те напомнят, че да вземем за пример строителството в околност Поляните край Синеморец не е подложено на екологична оценка или Оценка на въздействието върху околната среда.

Сериозни забележки бяха отправени към работата на районната ревизия по околната среда и водите в Бургас, която е нарушавала Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие, давайки инструкции да се прави единствено процедура по оценка за съгласуемост с Натура 2000. Странно за какво обаче специалистите й са пропущали наложителните с нея процедури по оценка за влияние на околната среда или екологична оценка.

Като образец за това необичайно пояснение на нормативната уредба беше посочен казусът със 

градежа в местността „ Корабите “,  

както и за други градежи, където са допускани сходни „ пропуски “. Това нарушаване би трябвало да бъде спряно от Министерството на околната среда и водите и да се задължат вложителите да проведат процедурите при оценка и на кумулативното влияние на всички градежи и подробни устройствени проекти.

Природозащитниците чакат и отговор от ековедомството, обвързван с импортираното от WWF мнение, в което от интернационалната организация настояват, че всички градежи в Природен парк “Странджа ” от 2000 година насам са противозаконни, защото не са категорично планувани в заповедта за оповестяването на парка.

Друг проблем, който е бил обсъждан на срещата е, че до момента в който се създава устройствения проект за община Царево и този за ръководство на естествен парк “Странджа ”, тече и 

„ публично “ изключване на парцели от територията на парка

Така много от някогашните аграрни терени, се " прераждат " като част от селищната система...

Началникът на Дирекция народен строителен надзор арх. Влади Калинов към този момент е дал наставления на община Царево за строителна възбрана в село Синеморец в сходство със Закона за устройство на територията, заради неналичието на решение за филтриране на отпадните води в региона. Според него, в издадената след това от Община Царево възбрана, се съдържа опцията да се позволяват нови градежи с изгребни ями. В отговор от ДНСК са уведомили кмета на общината Георги Лапчев, че ще анулират всяко издадено позволение за градеж до момента в който казусът с канализацията бъде решен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР