След 12-годишно закъснение реакторът с вода под налягане (EPR) на

...
След 12-годишно закъснение реакторът с вода под налягане (EPR) на
Коментари Харесай

Финландия пуска нов ядрен реактор

След 12-годишно забавяне реакторът с вода под налягане (EPR) на АЕЦ „ Олкилуото “ във Финландия е напът да проработи на цялостни обороти. Това се случва тъкмо преди началото на сложния зимен сезон, който се чака напрегнато в цяла Европа поради продължаващата енергийна рецесия, написа Българска телеграфна агенция.

Пара, нагрята до съвсем 300 градуса, завърта турбина с дължина от над 60 метра до 25 пъти в секунда, затопляйки въздуха навътре в постройката до температура, почтена за финландска сауна.

След дълги месеци на тестване въвеждане в употреба на реактора е планувано за декември, само че бетонно-стоманената „ катедрала “, издигната от френската група Areva на югозападното крайбрежие на страната, е достигнала цялостната си мощ още в края на септември.

За да стигнем дотук, бе нужна непримиримост и години на сложна работа, тъй че в този момент се усещаме по-скоро добре “, споделя Йохана Ахо, говорителка на финландската компания за нуклеарна сила Teollisuuden Voima Oyj (TVO).

С 1600-те си мегавата това е е най-мощният настоящ реактор в Европа и третият в света. Когато третият реактор на АЕЦ „ Олкилуото “ е достигнал цялостната си мощ на 30 септември, той е произвеждал самичък към 30% от потребяваната във Финландия електрическа енергия или 40% дружно с другите два съществуващи реактора – първи и втори. 

Това е доста електрическа енергия “, похвали се Ахо.

Подбирането на точния миг е от основно значение, защото Финландия би трябвало да се оправи със прекъсването на доставките на електрическа енергия от Русия, или с вносна мощ от към 1000 мегавата.

Възможен нов проблем би бил неприятна вест за скандинавската страна, която предишния месец към този момент задейства аварийните електроцентрали на мазут.

Швеция остава вероятен източник на доставяне, само че и тя се сблъсква с опасности от дефицит тази зима.

Подкрепата за гражданската нуклеарна сила във Финландия е повишена през последните години, подтиквана от опасенията за климата и международното енергийно напрежение. Според изследване, оповестено през май, 60% от финландците подкрепят  атомната сила, което е самобитен връх.

След анулацията през май на нуклеарния план „ Ханхикиви 1 “ на финландската компания Fennovoima и съветската „ Росатом “, към този момент не е стартиран никакъв нов план с изключение на третия реактор на АЕЦ „ Олкилуото “.

През 2006 година закъснение в построяването на основната охладителна тръба отсрочи стартирането на реактора за 2010 – 2011 година

Финландската организация за нуклеарна сигурност (STUK) изиска през 2009 година няколкостотин усъвършенствания поради " свързани със строителството проблеми ", което докара до спор сред оператора на бъдещия реактор, финландската TVO, и Areva – Siemens и серия от рецензии към финландския регулаторен орган.

След няколко години на правосъдни разногласия и спомагателни закъснения Areva в последна сметка уреди разногласието с финландската енергийна компания през ноември 2018 година, плащайки отплата от 450 милиона евро.

Представен през 1992 година като последно достижение на френската нуклеарна технология, реакторът с вода под налягане е бил планиран, с цел да възроди нуклеарната сила в Европа след злополуката в Чернобил през 1986 година

Новият модел е бил разгласен и като най-мощния, и за най-сигурния, само че при строителството му пораждат доста проблеми и даже главоблъсканици, освен това освен във Финландия, напомня Агенция Франс Прес.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР