След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на

...
След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на
Коментари Харесай

На тази дата държавата остава без пари и става страшно

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на процедура от понеделник (12 юни) страната няма да може да се разплаща. Предупреждението насочи в ефира на БНР министърът на стопанската система Никола Стоянов.

" В такива случаи, когато няма признат бюджет или е изминал законът за удължаването на бюджета, страната би трябвало да се върне към нулево салдо, а точно - може да харчи единствено, в случай че бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, до момента в който не стане още веднъж на нула и вероятно на плюс ", изясни той процедурата какво следва.
-->
" Това би довело до неспособност за погашение на заплати ", посочи Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число, по този начин или другояче. Но на доктрина приключването на удължителния закон би довело до прекъсване на всички заплащания.

" Твърдо уверен съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и или ще одобряват нов бюджет, или най-малко удължение на настоящия ", разяснява служебният стопански министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко евентуално да бъде гласуван.

С удължение на настоящия бюджет ситуацията ще бъде избавено откъм най-негативния сюжет, ще продължим да харчим 1/12 от предходната година, само че обстановката е радикално друга, акцентира министър Стоянов. Много е мъчно с бюджета от 2022 година да се работи през 2023 година, изясни той.

По думите му не събираемостта, а разноските, които по отношение на предходната година са увеличени близо 30 на 100, са проблем.

" Българският бизнес в тези комплицирани времена сподели, че е много постоянен, еластичен ", регистрира министърът на стопанската система. Според него в България не може да става дума за криза. Българската стопанска система е постоянна, пораства, пораства и износът. Но страната не можела да навакса тези големи разноски със съответните доходи, акцентира министърът.

Никола Стоянов за следващ път отхвърли изказване на Корнелия Нинова. В събота лидерката на Българска социалистическа партия разгласи, че партията е решила да забрани присъединяване на социалисти в служебни кабинети отсега нататък, тъй като те организират друга политика от тази на партията. По този мотив Нинова уточни, че кабинетът изнася оръжие за Украйна, до момента в който социалистическата партия не била съгласна с това.

" България не изнася оръжие за Украйна, нито едно позволение не е обещано ", безапелационен беше Никола Стоянов. Изнасяме към държави-партньори, посочи той.

По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, по тази причина инфлацията пада, само че цените на питателните артикули не падат със същия ритъм. В обособени категории има спад - олио, масло.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР