След 10-годишна сага, Американската Комисия по ценните книжа и борсите

...
След 10-годишна сага, Американската Комисия по ценните книжа и борсите
Коментари Харесай

САЩ одобри Биткойн ETF: какво означава това за инвеститорите

След 10-годишна сага, Американската Комисия по скъпите бумаги и тържищата (SEC) даде утвърждение за стартирането на 11 спот биткойн борсово търгувани фонда (ETF). Сред тях са Grayscale, Bitwise и Hashdex. Това поставя завършек на цяло десетилетие с непрекъснато подаване на заявки за стартирането на инструмента в Съединени американски щати, написа Bloomberg.

До момента американският регулатор отхвърляше с довода, че сходен фонд носи опасности за вложителите поради склонността на криптовалутата към волатилност и предразположението й към измами.
 Цената на Биткойн с повишаване от над $45 000 - най-високото от близо 2 години насам
Цената на Биткойн с огромно повишаване - най-високото от 2 години насам

Ще продължи ли да нараства?

Миналата година обаче настроенията започнаха последователно да се трансформират. Припомняме, че SEC загуби основен правосъден спор с мениджъра на криптоактиви Grayscale Investments, което даде мощен подтик на спекулациите, че комисията ще се окаже принудена да утвърди спот ETF.
 Снимка 611548
Източник:

В края на август съд във Вашингтон анулира решение на ргулатора да блокира превръщането на тръста Grayscale Bitcoin Trust в ETF. GBTC е най-големият криптовалутен фонд в света, като разполага с активи под ръководство за към $17 милиарда.

Какво значи утвърждението за вложителите и за криптоиндустрията

Решението се приема като безапелационна победа за световната криптоиндустрия, който продължава да води неравна борба с американските регулатори, които ускориха надзора след серията от рецесии през 2022 година, приключила с банкрута на криптоборсата FTX.

Сегашното решение обаче се възприема като категоричен знак за това на чия страна е податлив да застане американският съд при възможни бъдещи разногласия.

Потенциалният приток на средства от ETF се чака да е доста по-голям, в сравнение с паричните потоци, които влязоха в Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) при последния бичи пазарен цикъл.

Цената на Биткойн

Големият въпрос в този момент е по какъв начин решението на SEC ще се отрази на цените на Биткойн в по-дългосрочен проект.

След съвсем две години на разтърсвания, които доведоха до внезапен спад на цената на най-голямата киптовалута и до банкрут на няколко крипто компании, утвърждението в действителност идва като добра вест за доста вложители на крипто пазара.

Зелената светлина от регулаторите се очакваше от няколко месеца и на този декор цената на Биткойн скочи с към 70% от октомври. Причината: крипто вложителите спекулираха, че необятното потребление на Биткойн ETF ще усили търсенето на криптовалутата, написа The Guardian.

Цената падна до $16 000 през ноември 2022 година след банкрута на крипто борсата FTX. Биткоийн се търгуваше на $46 500 в часовете след известието на SEC.
 Bitcoin подскочи, с цел да падне, а зад всичко това стои хакнат акаунт на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати
Bitcoin подскочи, с цел да падне, а зад всичко това стои хакнат акаунт на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати

Все още няма решение на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати дали да допусне на фондовите тържища фондове, които влагат в Bitcoin
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР