Славой Жижек, международен директор на Института по хуманитарни науки Birkbeck

...
Славой Жижек, международен директор на Института по хуманитарни науки Birkbeck
Коментари Харесай

Война в свят, който не стои зад нищо

Славой Жижек, интернационален шеф на Института по филантропични науки Birkbeck към Лондонския университет, в публикация за Project Syndicate
Т.нар. олигарси в Русия и други някогашни комунистически страни са капиталистически аналог на това, което Маркс назовава лумпенпролетариат: немислеща и податлива на политически операции кохорта. За разлика от пролетариата обаче, лумпенбуржоазията, която се появи в тези страни от края на 80-те години насам, управлява капитала - посредством най-много на дивата " приватизация " на държавни активи.

Такъв да вземем за пример е казусът с Рок Снежич, помощник и другар на десния министър председател на Словения Янез Янша. Като " самостоятелен данъчен консултант " Снежич оказва помощ на словенските компании да се реалокират в юрисдикцията на Република Сръбска (сръбската част на Босна и Херцеговина) с по-ниски налози. Той самият е изтрил личните си минали данъчни сметки, като е оповестил банкрут. И въпреки всичко Снежич обикаля с нови първокласни коли и има средства да заплаща за огромни рекламни билбордове. Води се публично нает във компания, благосъстоятелност на брачната половинка му, където получава месечна заплата 37 хиляди евро в брой.

Но " естественият " капитализъм също генерира лумпенбуржоазия. Снежич не е толкоз по-различен от Доналд Тръмп, който процъфтява по сходен метод тъкмо тъй като не стои зад нищо, стимулиран само от парите и атрибутите на материалното благосъстояние.
Реклама
Пазарните стойности дефинират и контурите на съветската война в Украйна, чийто президент Зеленски мина бърз курс за това по какъв начин световният капитализъм и демокрацията в действителност работят. От началото на войната Европа изпрати на Русия съвсем 40 милиарда $ за петрола и газа, откъдето е и неговото наблюдаване, че западните страни са по-загрижени за цените на силата, в сравнение с за живота на украинците. Капиталистическият пазар - този, който зарежда съветския боен мотор, изостави Украйна. Прекратяването на тази кървава търговия ще изисква държавните управления да изоставят своята взаимозависимост от пазарните механизми и да стартират да провеждат непосредствено доставките на сила, както и оправянето с световните продоволствени рецесии, които войната на Русия генерира. (Освен че са два от най-големите експортьори на пшеница в света, Русия и Украйна също са съществени източници на химически торове за Европа.)

Като се има поради, че западната взаимност е лимитирана от стопански ползи, украинците ще би трябвало да одобряват, че с изключение на " защитаването на Европа " ще би трябвало да защитят и съветския народ от саморазрушението на Владимир Путин и неговата лумпенбуржоазия.

Русия възнамерява да направи с Украйна това, което Бертолт Брехт разказва в стихотворението си " Решението " от 1953 година - да разпусне народа и да избере различен. Като четем налудните бълнувания на пропагандистите наред с изказванието на Путин, че Ленин е изобретил Украйна, можем да разберем актуалната съветска позиция. Украйна има двама татковци: Ленин, който я е изобретил, и Хитлер, който въодушевил днешните " укронацита " да осъществят изобретението на Ленин.

Какво значи това за геополитическото мислене на Русия? Тимофей Сергейцев, създател на публикацията " Какво Русия би трябвало да направи в Украйна ", оповестена от съветската държавна организация РИА " Новости ", изяснява: " Русия има огромен капацитет за партньорства и съдружници със страни, които Западът е потискал от епохи и които няма да се върнат още веднъж под неговото робство. Денацификацията на Украйна е в това време нейната деколонизация. С други думи, Русия би трябвало коренно да се преориентира, прекъсвайки връзките си със Запада, с цел да построи нови връзки с всички тези страни, които са били брутално експлоатирани от западните колониални сили. Русия е тази, която ще води световен развой на деколонизация. "
Реклама
Бруталната употреба на Глобалния юг от западните имперски сили е истина, която в никакъв случай не би трябвало да се не помни. Но е необичайно да се чуят такива приказки от Русия, с нейната дълга история на същото държание. През XVIII век Екатерина Велика превзема Югоизточна Украйна и територия от Сибир до Аляска и Северна Калифорния. Сега ни се споделя, че Казахстан, Азербайджан, Грузия и Украйна ще бъдат " деколонизирани " посредством... съветска колонизация. Териториите ще бъдат освободени срещу волята на техния народ (който ще би трябвало да бъде превъзпитан или в противоположен случай разпуснат).

Ако би трябвало да се избегне нова международна война, това ще стане посредством " парещ мир ", с големи военни вложения, поддържащи нежен нов баланс на силите. Нестабилността на обстановката произтича освен от спорни стопански ползи, само че и от спорни тълкования на действителността, което не значи единствено само определяне на обстоятелства. Опитът да се потвърди, че съветските изказвания са подправени, пропуща концепцията, изразена от Александър Дугин, придворния мъдрец на Путин: " Постмодерността демонстрира, че всяка така наречен истина е въпрос на религия. И това е единственият метод да се дефинира истината. Така че ние имаме нашата специфична съветска истина, която би трябвало да приемете. "

Според " особената съветска истина " съветските бойци не са оставили след себе си труповете на цивилни жители в Буча и други украински обитаеми места, а западните пропагандисти са организирали тези зверства.

Предвид тези условия западняците би трябвало да спрат да оферират Зеленски да се срещне с Путин за договаряния за спокойно съглашение. Това е глупавазадача. Всички възможни договаряния ще би трябвало да се водят от бюрократи на по-ниско равнище. Путин и най-близкото му обграждане са нарушители, които би трябвало да бъдат пренебрегнати колкото е допустимо повече. В последна сметка забележителна част от съветското население би трябвало да види това.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Банки и финанси 1 Инфраструктура 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
В остарял анекдот за корумпираните служители на реда един се прибира ненадейно у дома и заварва жена си гола в леглото. Подозирайки, че любовникът й се крие под него, той се навежда и секунди по-късно се изправя с думите " всичко е наред, няма никой ", като бързо пъха пачка банкноти в джоба си.

В прочут смисъл всички ние сме този служител на реда. В Русия страдащото население е обезщетено не с банкноти, а с евтина патриотична горделивост. А на Запад разрешаваме на пазара да диктува силата на нашия ангажимент към правата на индивида в Украйна и на всички места другаде.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР