Слави Трифонов обвини министрите на "Продължаваме промяната", че са похарчили

...
Слави Трифонов обвини министрите на "Продължаваме промяната", че са похарчили
Коментари Харесай

Кое е вярното: 9 млрд., изхарчени за 9 дни ли е най-голямата сума в историята на България

Слави Трифонов упрекна министрите на "Продължаваме смяната ", че са похарчили 9 милиарда лв. в границите на 9 дни, без да обяснят къде са отишли парите. От Политическа партия дадоха отговор, че плановете за харчовете са напълно обществени и в разноските няма нищо скрито. Кое е вярното?

"Никой не знае защо се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда за 9 дни през декември предходната година ". Думите са на водача на "Има подобен народ " Слави Трифонов и бяха изречени в сряда, когато той разгласи, че партията му

Те бяха допълнени от обвинявания към министъра на финансите Асен Василев , че харчи безотчетно и еднолично "всичките пари " на България​, а едни милиарди непрестанно "хвърчат нагоре-надолу ". Вследствие на това, сподели още Трифонов, страната е покрай банкрут.

Твърдението за неразбираемо изхарчените 9 милиарда лв. не се появява за първи път. Въпросът обаче е дали е правилно.

Обвиненията на Трифонов бяха незабавно отхвърлени от представителите на "Продължаваме смяната " (ПП), които споделиха, че е добре известно защо са отишли декемврийските разходи, и плановете за това са обществени. Представители на Има Такъв Народ обаче продължиха да повтарят тезата си и в четвъртък.

Това ли е "най-голямата сума, изхарчена в историята на България "? И защо са отишли парите? Потърсихме отговорите.
Нова ли е информацията за деветте милиарда?
Информацията за деветте милиарда, изхарчени за 9 дни през декември 2021 година, не е нова. Първият, който подхвана тематиката още през януари, беше някогашният вицепремиера в кабинета "Сакскобургготски " Николай Василев. Той беше препоръчан по-рано за министър председател в първия проектокабинет на Има Такъв Народ, който не стигна до гласоподаване.

Василев упрекна Политическа партия, че крият от обществото защо са отишли парите, и подмятна тезата, че евентуалната цел е била да бъдат раздадени като дарове на съответни компании.

В сряда от Политическа партия отхвърлиха информацията да е била защитавана в загадка и показаха, че тези разноски са обществени и са признати с постановления на Министерския съвет. По-късно вечерта от групировката изпратиха до медиите и за това по какви пера са били разпределени 9-те милиарда лв..

Пред Свободна Европа от пресцентъра на министерството на финансите показаха също по този начин, че в края на всеки месец разгласяват на уеб страницата си, в който са разказани заплащанията, осъществени предния месец. Това значи, че планът за декември 2021 година е бил качен в края на януари.

Въпреки това в четвъртък Николай Василев още веднъж разгласява със свои въпроси, в които упрекна Политическа партия, че не престават да не дават цялостната информация.
За какво са изхарчени парите?
От плановете на министерството на финансите излиза наяве, че през декември 2021 година са били разходени 8,9 милиарда лв.. Основната част от заплащанията са отишли за енергийни помощи поради цената на тока, както и по стратегиите за обществена помощ - да вземем за пример за пенсиите и пенсионните добавки.

Разходите на министерството на енергетиката са били надлежно в размер от 1316,4 млн. лв., а на на общественото министерство - 343,4 млн. лв.. Имено това са и министерствата, които са получили максимален дял от общо 9-те милиарда лв..
 Информация за структурата и типа на разноските за месец декември 2021 година
В обявата си в четвъртък Николай Василев упрекна Политическа партия, че сметките в предоставения план не излизат и в разбивката за разноски по министерства се губят към 653 млн. лв..

От пресцентъра на финансовото министерство споделиха за Свободна Европа, че крайната сума от 3659,1 млн. лв. по държавния бюджет включва средства, разпределени към общо 50 министерства. В разбивката обаче са включени като образец единствено десетте ведомства с най-високи разноски - към тях са отишли 3006,2 млн. лв.. Оттам идва и разликата от 652,9 млн. лв., за която приказва Василев.
Вярно ли е, че Политическа партия водят България към банкрут?
Сред аргументите за напускането на обединението Слави Трифонов уточни "вредната " фискална политика на министрите от Политическа партия, която по думите му "води страната към банкрут ".

"В страната към този момент няма пари ", сподели Трифонов.

За държавен банкрут става въпрос, когато една страна напълно спре да покрива външните си задължения. Пред Свободна Европа икономистът Красен Станчев уточни, че сега България не е покрай такова положение.

По думите му разноските от 8,9 милиарда лв. през декември предходната година не са казус и значим е процентът от брутния вътрешен артикул (БВП), на който се равнява сумата.

През същия месец година по-рано държавното управление на Бойко Борисов е похарчило 7,8 милиарда лв. или към 6,5% от Брутният вътрешен продукт за 2020 година Сумата, изхарчена от кабинета на Кирил Петков през декември 2021 година, пък се равнява на към 6,7% от Брутният вътрешен продукт.
Вярно ли е, че това е най-голямата сума в историята на България?
Твърдението на Слави Трифонов, че 9-те милиарда лв., изхарчени за 9 дни през декември, са "най-голямата сума в историята на България " е погрешно.

"Това не е връх ", сподели Красен Станчев. "Рекордно харчене има сред 1995- 1996 година ", добави той.

По думите му тогава се се харчат 18% от Брутният вътрешен продукт без каквато и да било отчетност, най-много по два фонда - фонд сила и фонд реконструкции. На власт тогава е държавното управление на Жан Виденов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР