Слънчогледите са известни с това, че следват движението на слънцето.

...
Слънчогледите са известни с това, че следват движението на слънцето.
Коментари Харесай

Учени анализираха как слънчогледите следват движението на слънцето

Слънчогледите са известни с това, че следват придвижването на слънцето. Но по какъв начин " виждат " слънцето, с цел да го следват? Ново проучване на учени от Калифорнийския университет в Дейвис демонстрира, че те употребяват друг, нов механизъм от този, който се смяташе до момента, заяви Phys.org.

" Това беше огромна изненада за нас ", споделя Стейси Хармър, професор по растителна биология във висшето учебно заведение и водещ създател на изследването, оповестено в PLoSBiology

Повечето растения демонстрират така наречен фототропизъм - способността им да се развиват, ориентирани към източник на светлина. Учените допускат, че хелиотропизмът на слънчогледа - умеенето да следва слънцето,  се основава на същия механизъм, управителен от молекула, наречена фототропин, и реагира на светлина в синия завършек на спектъра, написа Българска телеграфна агенция. Слънчогледите се въртят съгласно ситуацията на слънцето, като денем порастват малко повече от източната част на стъблата си, а през нощта - това се следи от западната им страна.

При други изследвания на Хармър е открито по какъв начин този растителен тип употребява вътрешния си циркаден часовник в очакване на изгрева на слънцето и координира отварянето на цветчетата при появяването на опрашващите инсекти заран.

При новото проучване биоложката и екипът й преглеждат кои гени се задействат при слънчогледи, отглеждани на закрито в лабораторни условия, и при такива навън.

На закрито слънчогледите порастват, ориентирани право към светлината, което задейства гените, свързани с фототропина. Но при растенията навън се следи напълно друг модел на генна експресия. Няма забележима разлика във фототропина сред едната и другата страна на стъблото, означават учените.

Те към момента не са разпознали гените, участващи в хелиотропизма. " Изглежда, че сме изключили пътя на фототропина, само че не сме разкрили ясна диря от него ", изяснява Стейси Хармър.

Блокирането на синята, ултравиолетовата, алената или далечната алена светлина не оказва въздействие върху реакцията на хелиотропизма. Това значи, че евентуално съществуват голям брой пътища, които реагират на разнообразни дължини на светлинната вълна за реализиране на една и съща цел.

Учените възнамеряват в идно проучване да прегледат регулацията на протеините в растенията.

Слънчогледите се учат бързо. Когато растенията, отглеждани в лабораторни условия са преместени навън, те стартират да наблюдават слънцето още в първия ден, споделя Хармър. Това държание е съпроводено от внезапно повишаване на генната експресия от засенчената страна на растението, което не се повтаря през идващите дни. Това допуска, че се случва някакво " пренастройване ", отбелязва тя.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР