Слънчевият минимум настъпва и някои таблоиди побързаха да обявят, че

...
Слънчевият минимум настъпва и някои таблоиди побързаха да обявят, че
Коментари Харесай

Настъпва слънчев минимум и всичко ще е наред

Слънчевият най-малко настава и някои таблоиди побързаха да разгласят, че и Слънцето е „ под карантина “ и че Земята ще бъде застигната от извънредно време, апетит и, по една или друга причина, от трусове.

Спокойно. Нито едно от тези неща няма да се случат. Нищо от това, което сега прави нашата звезда, няма да докара до мразовито време, апетит или трусове. Докато ние, хората, прекосяваме през в действителност необикновен интервал, то за Слънцето слънчевият най-малко е нещо напълно нормално.

Активността на Слънцето не е константна, а минава през разнообразни цикли на интензивност и мъртвило на всеки 11 години. Минимумът и максимумът се дефинират статистически въз основата на междинната интензивност през последните 12 месеца. 

Според прогноза, направена през декември 2019-а, слънчевият най-малко ще настъпи през април 2020 година (плюс-минус шест месеца). Т.е. или към този момент нашата звезда минава през този интервал или напълно скоро той ще настъпи.

Слънчевият най-малко ще постави завършек на двадесет и четвъртия цикъл, регистриран от човечеството. Той бе в действителност чудноват – един от най-слабите за последните 80 години. Прогнозата за идния двадесет и пети е, че той ще е още по-слаб, като неговият пик ще е през юли 2025 година Средно тогава можем да чакаме 115 слънчеви петна.

„ Изглежда двадесет и четвъртия безоблачен цикъл е към своя край – след едвам 11 години. Продължителността му не е впечатляваща. Това, което е в действителност изненадващо е, че цикълът се отличаваше с извънредно слаба интензивност (много по-малко райони със слънчеви петна) спрямо предходните цикли – разяснява доктор Дейвид Уилямс от Европейската галактическа организация. – През цялата галактическа ера Слънцето е имало извънредно дейни цикли. Затова е редно да се запитаме дали двадесет и четвъртият е изключение в исторически проект или нормата? Така или другояче той слага под въпрос нашите модели във връзка с невидимия интериор на Слънцето, където се генерира магнитното поле. “

Слънчевото петно представлява част от повърхността на Слънцето, чиято температура е доста по-ниска от тази на близките области. Разликата е причина „ по-хладната “ област да наподобява тъмна на фона на обкръжаващата я фотосфера. Според актуалните научни показа, процесът на съкращаване на обичайната конвекция (пренос на топлина) се дължи на образуването на аномални струи („ туби “, с цилиндрична форма) от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от земното.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР