Слабостта на ума и (обърнете внимание) характерът на много ученици

...
Слабостта на ума и (обърнете внимание) характерът на много ученици
Коментари Харесай

Заблудата, костюмирана като истина

" Слабостта на мозъка и (обърнете внимание) характерът на доста възпитаници и зрели хора зависят от това, че те всичко знаят по какъв начин да е и нищо - както би трябвало. "

Адолф Дистерверг ( 1790-1866), немски възпитател

Най-релефната тематика отдолу под перото на Джордж Оруел (псевдоним на Ерик Блеър, 1903-1950 г.) в " 1984 " не е всевиждащият Голям брат, а е за контрола върху наложеното изкривяване на езика, изключително във формата " нов диалект ". Думите одобряват преобърнати смисли; думите, отразяващи неодобрени хрумвания, се отстраняват, а самата човешка мисъл е в тежки вериги от намаляването и опростяването на речниковия фонд. Това е опит за деформиране на възприемането на действителността чрез манипулиране на информацията.

Но този трик самичък по себе си не би съумял да надуе фанфарите на триумфа за дресьорите на познавателния развой, в случай че свободният интелектуален продан със страниците на неподправената история не е напъхан във Фарадеева клетка. Както още веднъж в " 1984 " написа Джордж Оруел: " Който управлява предишното, управлява бъдещето: който управлява сегашното, управлява предишното. "

Манипулацията и контролът

върху осведомителните потоци в сегашното основават времена, когато всичко може да бъде считано за истина.

Един от изпитаните способи за затулване на истината е чрез елиминирането на части от цялостната осведомителна мозайка. Изразителен образец за сходна интервенция е тематиката за " потреблението на химическо оръжие от формалните управляващи в Сирия ", а от малко повече от година - така наречен случай " Скрипал ". По-късно клониран и чрез " проблема Гебрев ".

Но осведомителните и дезинформационните пропагандни акции на тематика " Химическо оръжие " имат и своята не толкоз отдавнашна предистория.

През декември 1983 година администрацията на тогавашния президент на Съединените американски щати Роналд Рейгън изпраща един " частен американски жител " като претрупан със специфична задача в Багдад. Това е интервалът, когато благосклонността на Белия дом към режима на Саддам Хюсеин е блестящо изразена, защото за формалните управляващи във Вашингтон огромната опасност е разпространяването на подкрепяния от Иран шиитски фундаментализъм в региона. " Частният американски жител " се среща в Багдад освен със Саддам Хюсеин, само че и с военния министър Тарик Азиз, като и двете страни се съгласяват, че Съединени американски щати и Ирак разделят " доста общи ползи ".

Името на " частния американски жител " е Доналд Ръмсфелд, който към този момент в качеството си на секретар по защитата (министър) през 2003 година ще води войната за свалянето на към този момент " злия " Саддам, разгласен за " страшилище ". И упрекнат, че има оръжия за всеобщо заличаване, в това число и химическо.

Междувременно в американската преса се промъква информация, че през 80-те години на предишния век администрацията на президента Роналд Рейгън въобще не се е тормозила от появяващата се достоверна информация, че Ирак употребява химически оръжия в патовата си война с Иран. Докато формален Вашингтон обществено осъжда използването на такива оръжия, което съставлява нарушаване на женевски конвенции, екип от над 60 чиновници в Пентагона по време на Рейгъновото ръководство продължава да оказва разследващо и различен тип съдействие на Саддам Хюсеин.

Вестник " Ню Йорк таймс " осведоми през август 2002 година: " Пентагонът не е доста ужасяващ от иракската приложимост на газ " - споделя един от ветераните на екипа във военното министерство на Съединени американски щати. " Това беше просто един различен метод за ликвидиране на хора - дали с патрон или с фосген, това не правеше никаква разлика. "

Трагичната подигравка върху територията на черния комизъм е, че до момента в който Съединените американски щати толерираха съществуването и даже потреблението на тези средства от Ирак във войната му против Иран, които по-късно ще станат известни като " оръжия за всеобщо заличаване ", когато Джордж Буш ги уточни като съображение за американската военна намеса, те към този момент не бяха ситуирани върху територията на Ирак - такива оръжия и стратегии бяха унищожени незабавно след триумфа на интервенция " Пустинна стихия " - първата война на Съединени американски щати през 1991 година против Саддам Хюсеин, извършена по самодейност на Джордж Буш-баща.

Концептуалното недоумение

и още повече - неприлагането в политическата процедура от страна на жителите на прозряното още в античните гръцки философи, че " Истината се познава в сравнението ", работи като непреодолими наочници на кон. Чието предопределение е да защищават коня да отклони своето внимание от посоката за придвижване, която е избрал за (и вместо) него неговият стопанин - за коня. Пък за българските жители - нашенската партокрация и присъдружните й масмедии на олигархична и държавна хранилка, откъдето изскачат подсуфлираните сурогати на пасквилантите по поръчка.

Не може, пък и не би трябвало да се отхвърля, че дресьорите на мисълта са наблюдателни, и то прекомерно. И бързи. Веднага щом откриха, че българските жители са с по две уши, им светна, че до момента в който през едното ухо влиза " вярната " информация, какви ли не неприятни и нездравословни вести могат да попаднат през другото. Ето за какво моменталически за потребностите на дресираното мислене на добре дозирани порции бива разкрита мистерията по какъв начин по едно и също време са застрашени " свободата " и " сигурността ". Свободата на венецуелските жители и сигурността на България. От един осъществен трансфер на финансов актив от венецуелската държавна петролна компания и през българска банка. И през други небългарски банки преди този момент, само че не там е фокусиран взорът на прононсираните оператори върху пултовете на сирените за национална паника.

Тук към този момент се появява мотив на патриотарите у нас от психодясното да ревнат едно " Ууууу! ", тъй като работата със съзнателното разкритие на злостните комплотаджии против " свободния свят " не е изпипана до дъно. Че то си е кристално ясно по какъв начин би трябвало да продължи: мангизите са за закупуване на оръжие за " проруските " опълченци в Донбас. Малшанс!... А можеше малко да се попрепише от историята на високопрофесионалната дезинформация.

В желанието си да обезпечи финансирането на така наречен " контрас ", борещи се против законното сандинистко държавно управление в Никарагуа, тогавашният американски президент Роналд Рейгън зад тила на Конгреса макар експлицитния закон, че единствено в пълномощията на американските законодатели е да позволяват сключването на покупко-продажби за експорт на оръжие в чужбина за над 25 000 щатски $, дава зелена светлина за загадка доставка на оръжие за Иран. Получените суми отпътуват непосредствено в предписание на никарагуанските въстаници. Тогава избухва абсурдът " Иран-контрас " с основен действен обвинен полковник Оливър Норт.

По доста от присъдружните на настоящето ръководство масмедии беше надута сирената на националната паника заради " Пробива в националната сигурност на България " поради " незасечения от българските специфични служби финансов трансфер до българска банка с венецуелски генезис ". Със задача да бъде провокирана тревога измежду българските жители.

И още по-добре - суматоха

Добра почва за предизборни операции.

Защо ли преначетените и суперкомпетентни специалисти от мозъчните тръстове на психодясното не вземат да осведомят българската читающа и гледающа аудитория, че през август 2004 година е бил извършен референдум за отстраняването на Чавес от президентския пост? Но единствено 42% са дали своят вот " за ", заради което е пропаднал. Откъдето стремително се прояснява за какво диригентите на националното мислене прескачат тази страница от историческата партитура. Първо, обяснява се, че конституцията на Венецуела е в действителност демократична за разлика от българската, откакто в нея има член, който разрешава всяко лице, заемащо държавен пост, да бъде отзовано от него. При състояние че са минали две години от заемането на длъжността и най-малко 20% от гласоподавателите на съответния регион (местен или национален) предизвикват референдум, на който нормално болшинство (50% + 1 глас) утвърди отзоваването. Като подобен референдум може да бъде проведен единствено един път по време на съответен мандат. И второ: така наречен " съпротива " във Венецуела е наясно, че не би могла понастоящем посредством референдум да в профил Николас Мадуро от поста му, по тази причина и не го инициира.

Когато деятелите от ръководещото болшинство у нас приказват за социологически изследвания, платформи, акции и други естествени детайли от изборния развой, ми се постанова да ги прекъсна. Нито едно от тези неща не съществува неманипулирано в България. Тъй като всеки избор, в това число и изборът за кого българският жител да даде своя глас, се взима на основата (когато вотът не е купен) на възприетата от него информация. При състояние че тя е манипулирана, то и изборите са подложени на прикрито диригентство.

*Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР