Скумрията, наред с херингата и рибата тон, са сред онези

...
Скумрията, наред с херингата и рибата тон, са сред онези
Коментари Харесай

Как да сготвим скумрия

Скумрията, наред с херингата и рибата звук, са измежду тези морски деликатеси, които са добре познати на хората по целия свят. Напразно някои смятат скумрията за храна за бедните - евентуално поради по-натрапчивата ѝ миризма и относително ниската ѝ цена. Истината е, че тя спада към тези риби, които можете да консумирате всяка седмица и е сполучлив вид както за обедно, по този начин и за вечерно меню.

Състав на скумрията

Мнозина сочат сьомгата за най-хубавата риба, без да знаят, че скумрията е също толкоз богата на омега-3 мастни киселини, колкото и сьомгата. Прибавяме и обстоятелството, че при избора на сьомга би трябвало да сте доста деликатни освен във връзка с цената ѝ, само че на първо място на качеството ѝ. С богатата на магнезий, желязо, калий и витамини от В групата, D и E и доста по-достъпна цена, скумрията в действителност е за предпочитане.

Видове скумрия

В другите страни се оферират разнообразни по тип скумрии, само че най-разпространени са атлантическата (известна е и като обикновено), кралската и испанската скумрия. Обикновената, както и испанската скумрия могат да се срещнат и в Черно море, като първата е с тегло от към 500 грама до 1 кг, а втората варира сред 3 и 5 кг. Както подсказва името ѝ, кралската скумрия е най-голяма и може да доближи над 10 кг, като в същото време има минимум наличие на мазнини в съпоставяне със събратята си.

Как да сготвим вярно скумрия

 Чистене на скумрия

Скумрията се подготвя по най-разнообразни способи в другите краища по света. Може да се сготви:

- скумрия във фурна

- скумрия на скара

- скумрия във фолио

- опушена скумрия

- веяна скумрия и така нататък

 Скумрия

Малцина я харесват пържена, само че това е въпрос на усет.

Както казахме първоначално, скумрията има много натрапчива миризма, която не подхожда на всеки. За да се избегне това, е добре рибата да бъде авансово маринована и да се сервира с по-тежки и пикантни сосове. Преди да се пече на фурна, на скара или във фолио, можете да приготвите марината от зехтин, лимонен сок, сол и черен пипер, в която да я оставите да престои известно време на хладно. Скилидки чесън и нарязан на шайби лук също пасват към маринатата за риба, а мексиканците да вземем за пример прибавят и кориандър и люти чушлета. Всичко още веднъж е въпрос на усет.

Независимо по какъв начин сте решили да приготвяте скумрията, е наложително да си я закупите прясна, да премахнете перките ѝ и да я измиете. Което важи за всички по-големи риби в действителност.

Вижте по какъв начин се чисти скумрия.

Може да се пече цяла скумрия или на филета. Ако е филетирана и я печете на скара, имайте поради, че тя ще стане много бързо подготвена. За да не се изсуши месото ѝ, е задоволително да я печете по 5-6 минути от всяка страна.

Ако печете рибата цяла, можете да извършите леки напречни сечения върху кожата ѝ за маринатата да попие по-добре. За златиста коричка след изпичането на скумрията, се намазва с малко масло.

Скумрията, печена във фолио, също е класика. Можете да я напълните с резенчета лимон и/ или домати, както и подправки по желание. Времето на печене зависи от размера на самата риба.

Опушената скумрия е същински деликатес! Можете даже сами да си я опушите над огъня за към 30 минути, само че я завийте отново във фолио.

Маринованата скумрия е чудесна за изработката на по този начин известната съветска салата сельодка. Не е правилно, че за тази салата, която се подготвя от марината, която се оставя да кипне на котлона, се употребява единствено херинга, да знаете.

От печена, пушена или маринована скумрия могат да се вършат в действителност най-разнообразни рибни салати. Истинска класика е салатата Ропотамо, към която с изключение на скумрия се прибавя и фасул, грах, печени чушки и доматен сос.

 Скумрия плакия Снимка: Кулинарна мрежа

Ако не сте пробвали да си приготвите скумрия плакия, очевидно в този момент е момента. Направо ще си оближете пръстите!

Да не забравяме, че от скумрията стават и чудесни рибени чорби. Можете даже да комбинирате няколко типа риба и да добавите и нещо лютичко. Пак въпрос на усет, нали?

Вижте още по какъв начин се филетира скумрия и по какъв начин се суши скумрия вкъщи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР