Скопие/София. На последния за годината Съвет държавите-членки на Европейския съюз

...
Скопие/София. На последния за годината Съвет държавите-членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

„Слободен печат“ : Студен душ от Брюксел

Скопие/София. На последния за годината Съвет държавите-членки на Европейския съюз не съумяха да се спогодят за провеждането на първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания до края на тази година, макар обществените апели на словенското председателство. В заключителния документ от срещата не бе включено уточнението „ до края на годината “ като краен период за осъществяване на първите междуправителствени конференции със Скопие и Тирана, означават в редакцията на електронното издание на македонския вестник „ Слободен щемпел “ в публикация, озаглавена „ Студен душ от Брюксел “.

Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз показаха удовлетворение от постигнатата договореност по отношение на разширението, който заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова дефинира като „ шедьовър на способността на Европейски Съюз да построява компромис “.

Държавният секретар по европейските въпроси на Словения Гаспер Довжан сподели, че срещата въпреки всичко е била сполучлива и е „ образец за духа на компромис и лоялно съдействие на Европейски Съюз “.

„ Важни са заключенията на Съвета, ние не ги съпоставяме с предходните планове, някои формулировки са тук от преди два месеца и повече, само че защото договарянията за такива документи са доста дълги, несъмнено бих оценил днешния ден като триумф. Това, което в началото чакахме да реализираме, не беше осъществимо тази година и това е фактическата причина, заради която „ тази година “ към този момент не попада в заключенията “, сподели Довжан след съвещанието в Брюксел.

Заключенията отстраняват експлицитното препращане, което свързва процеса на разширение за Северна Македония с използването на съглашението с България, само че това препращане участва в самата преговорна рамка, изясняват дипломатите. Според тях, в случай че Северна Македония стигне до стъпката да одобри тази рамка за договаряния, остава въпросът по какъв начин да се води дипломатическа борба на тази основа, с цел да не се разреши преговорният развой да бъде заловен в клопката на двустранния спор сред Скопие и София.

Преди вчерашното съвещание на Съвета по общите въпроси министър председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев в телефонен диалог поздрави Кирил Петков за избирането му за министър-председател на България и двамата се договориха да продължат да работят за намиране на задоволително решение за деблокиране на процедурата за договарянията със Северна Македония.

В диалога беше изразена подготвеност за ускорение на връзката и съдействието посредством няколко работни групи в региона на стопанската система, културата, опазването на здравето, енергетиката, инфраструктурата и други области от интерес за македонските и българските жители.

„ Разбрахме се да продължим да работим за намиране на задоволително решение за отблокиране на процедурата за започване на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз и за нов позитивен подтик за подсилване на двустранните връзки сред нашите две страни, в името на общото европейско бъдеще “, изясни Заев в пост в обществената мрежа „ Facebook “.

В изявление за The Financial Times, обещано преди избирането му за министър-председател, Петков разгласи нов метод към Скопие, което съгласно лондонския вестник е сигнал, че „ София ще приключи блокадата за започване на договаряния сред Северна Македония и Европейски Съюз “.

„ Ние сме 100 % за политиката на НАТО и Европейски Съюз. Ще предложим нов метод за Северна Македония и това би трябвало да стане бързо, за къс интервал от време, не повече от шест месеца “, сподели Петков в изявлението.

Съгласно думите му, държавното управление му ще сътвори нова основа за диалози със Северна Македония посредством работни групи „ за намиране на решения на въпроси като взаимна икономическа активност, инфраструктура, просвета и история “.

Българските медии обаче оповестиха, че външнополитическият раздел на съдружното съглашение на партиите, които съставляват новото държавно болшинство в България, демонстрира, че новото държавно управление ще „ резервира единната си позиция по отношение на Северна Македония “ и че връзките ще бъдат надградени „ в конструктивен дух “ в няколко стъпки.

Първата стъпка е да се задейства работата на двустранните комисии, планувани в Договора за другарство, добросъседство и съдействие посредством календар на месечните срещи. Предвижда се също така основаване на бизнес комисии, засилено съдействие в региона на превоза, в това число директна въздушна връзка София-Скопие, създаване на Коридор 8, финансова поддръжка за железопътната връзка, както и усилване на съдействието в региона на науката и просвета.

По мотив предлагането на Петков пред за ускорение на двустранната връзка и съдействие посредством няколко работни групи специфичният представител на държавното управление в Скопие за България Владо Бучковски сподели, че на срещите на тези групи по тематики като инфраструктура, стопанска система, просвета, обучение ще може да се покаже, че „ имаме сериозна подготовка от предишното “.

„ В инфраструктурата сме създали доста повече от България. Факт е, че нашият шеф на Македонските железници Хари Локвенец имаше няколко срещи с техния шеф Папуджийски, на които дефинира динамичността, по която най-сетне ще бъде построена железницата сред България и Македония. Това ще бъде един от най-големите инфраструктурни планове, струващ 650 млн. евро, който би трябвало да бъде приключен през идващите шест години. От друга страна е реалност, че строим скоростния път Ранковце-Крива Паланка. Факт е, че от много време чакаме - две десетилетия - да построим фамозните 12-15 км и да отворим известния граничен пункт Клепало, който да свързва Берово и Струмяни. Имаме доста да приказваме за просвета. В частта на стопанската система би трябвало да се види за какво прогнозите не са осъществени “, разяснява Бучковски при посещение в телевизия „ Сител “.

Той акцентира, че македонците в този момент са изправени пред ново предизвикателство - завършваме договарянията допустимо най-скоро, като оцени, че „ и на нас, и на българите им липсва доверие “.

„ Това е главният проблем, в случай че четете известната им декларация, която ни сътвори съществени проблеми през последните две години. Твърдим, че с тази декларация сме попаднали в тази задънена улица, от която не можем да излезем. Те настояват, че тя е предизвикана от нас, тъй като Историческата комисия не е работила съгласно упованията им “, сподели Бучковски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в снощното посещение в ефира на МРТ съобщи, че Скопие би трябвало да има открити и положителни връзки със съседите си, само че, несъмнено, против взаимност, като добави, че в случай че българите желаят смяна на Конституцията на РСМ, тогава те би трябвало да създадат същото със своя Основен закон.

Според него радикалните структури на политическата сцена в България злоупотребяват с национализма, употребявайки отрицателна и на моменти хегемонистична изразителност към РСМ.

„ За обич трябват двама. Ако получим почитание, те ще заслужат нашето почитание. Но в случай че не получим почитание, в случай че ни се споделя, че не сме съществували преди избран интервал от време, че сме говорили различен език; в случай че желаят да зачеркнат нашата просвета, обичаи и традиции, излъчени от баба и дядо на внук епохи наред, това не е доста добросъседско държание “, разяснява водачът на опозицията.

Според Мицковски това не е добросъседство и добросъседско държание, а необективно държание на комшия към комшия и по тази причина македонците упорстват на правото на взаимност.

„ Няма проблем, тези жители, които се усещат българи да са част от Конституцията, тогава имаме право да желаяме от македонците в България да получат това, което им принадлежи и каквото е постановено от Съда по правата на индивида в Страсбург. Бе призната и резолюция на Европейския парламент, че те могат да имат своя просвета, свои традиции и да я показват – дано това също бъде част от Конституцията на България. Ако желаят да променим нашата, дано създадат същото. Това е същността на реципрочността “, заключи Мицкоски.

Бившият френски министър по европейските въпроси Натали Лоазо сподели, че Европейски Съюз не може да се откаже от страни, които са положили старания, и да им каже, че „ имате проблем с Гърция, а в този момент и с България “. „ Скопие би трябвало да получи сигнал за започване на договаряния с Европейски Съюз “, сподели Лоазо пред БНР преди началото на френското председателство на Европейски Съюз през първите шест месеца на идната година.

„ Никой не споделя, че на следващия ден, през 2022 година, Северна Македония ще се причисли към Европейски Съюз. Казваме, че би трябвало да стартират договаряния, по време на които всичко ще бъде сложено на масата. И те няма да продължат напред, в случай че всички човешки права и съществени полезности не бъдат придвижени напред. Но на тези хора би трябвало да бъде сигнализирано, тъй като са ухажвани от Китай, Русия и Турция. Какво желаеме – най-сетне да ни извърнат тил? Това не е в полза на никого “, сподели Лоазо, член на партията на сегашния държавен глава на Франция Еманюел Макрон.

На въпрос дали има френска самодейност за разрешаване на двустранния спор сред България и Северна Македония, Лоазо не даде пряк отговор.

„ Надявам се този спор да бъде позволен, тъй като бих желала скоро да стартират договарянията със Северна Македония. Тя постави големи старания, с цел да се приближи до европейските упования. Надявам се същото и за Албания. Знаем, че следва дълъг път, ще търсим резултати, тъй като има нова методология за разширение. Но не можем да се откажем от тези страни, които са положили старания, и да им кажем: „ Вижте, има различен проблем. Имахте го с Гърция, а в този момент и с България. Това ще сътвори неприязън към Европейски Съюз в сърцето на Европа, тъй като географски, културно и исторически Балканите са тъкмо там “, означи Лоазо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР