Скопие. След заседанието на работната група по икономика, търговия и

...
Скопие. След заседанието на работната група по икономика, търговия и
Коментари Харесай

Лорер и Бесими: Пътят за новия подход в сътрудничеството между България и РСМ е открит

Скопие. След съвещанието на работната група по стопанска система, търговия и нововъведения на делегации на България и Северна Македония, ръководени от македонския министър на финансите Фатмир Бесими и българския министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, е почнало практическото приложение на новия метод в връзките сред двете страни, разгласен от министър председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски, написа скопското издание „ Слободен щемпел “ .

Министърът на финансите Бесими сподели, че на това първо съвещание са образувани четири стопански комисии и е избран дневният ред на работната група. Делегациите от двете страни разискаха, наред с другото, тематики в региона на нововъведенията, вложенията, софтуерното развиване, хармонизирането на нормативната уредба, нови принадлежности за финансиране и поддръжка на нововъведенията, научноизследователската и развойната активност.

Като част от взаимното икономическо съдействие министър Лорер разгласи основаването на механизъм за недискриминация при вложенията. Той изясни, че концепцията на този механизъм е да има бистрота на вложенията, т.е. в случай че има проблеми с дискриминация на вложители от други страни да се откри бързо на най-високо държавно равнище и да се реши казусът по-бързо.
„ Приоритетите за България и районен съд Македония са много сходни. Искаме организациите и предприемачите да стартират да си сътрудничат, а не съдействието да се реализира единствено на равнище държавни управления и министерства “, сподели Лорер.

„ Важното е да стартира съдействието на сходни институции от двете страни, като банките за развиване, Македонския иновационен фонд и Българския фонд, организациите за поддръжка на предприемачеството и други сходни “, съобщи Бесими на взаимната конференция.

Засилването на практическото съдействие в области, които са значими за ежедневния живот на жителите на двете страни като метод за размразяване на леда по по-трудните въпроси е нещо, което Петков и Ковачевски разпространяваха в Скопие и на междуправителствената сесия в София и че това би трябвало да докара до компромис по разногласието и да отстрани българското несъгласие върху началото на договарянията сред Северна Македония и Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР